SCA IONESCU & NOVAC a scris:
Recunoașterea paternității se poate face printr-o declarație notariala înregistrată la primărie sau prin instanta. Evident, dacă tatăl dorește, cel mai ușor se poate face recunoașterea prin declarație și atunci tatăl dobândește toate drepturile și obligațiile legale.
Astfel, după recunoaștere, vom discuta despre:
- autoritate părintească - regula este autoritatea părintească comuna. Prin instanta, pentru motive temeinice, puteți cere si eventual obține autoritatea exclusiva. Autoritatea părintească se refera la doar la deciziile majore din viata copilului - de ex.inscrierea la cresa/gradi/școală, spitalizare, ieșire din tara, etc, situații în care este necesar acordul ambilor părinți, conform legii.
- locuința copilului - cel mai probabil, la dvs, fiind bebe mic.
- pensie de întreținere - trebuie sa plătească părintele care nu locuiește cu copilul (tatăl în cazul acesta) , 1/4 (sau 1/3 daca este cazul) din venitul net realizat sau din venitul minim pe economie. Sunt banii cuveniți copilului, nu dvs, deci nu îl privați de acest drept legal.
- program de vizita - este dreptul copilului și al tatălui de a petrece timp împreună, se stabilește amiabil, la notar sau prin instanta.
Codul civil prevede unele reguli foarte clare cu privire la situația în care va aflați dvs, de mama singura, în sensul în care se dorește protejarea copilului dincolo de problemele emoționale și de comunicare dintre părinți, prin stabilirea unor drepturi și obligații in sarcina ambilor părinți.
Mulțumesc foarte frumos!!
Un răspuns concret , am inteles foarte bine informațiile menționate mai sus!!
Mai am o singură întrebare informativă.
El poate să aibă dreptul in timp să i-a copilul la el acasă, in vacante, etc?!
Ea fiind bebe mic , clar v-a avea un program de vizită, dar in timp e posibil?
Se pare că nu pot să fac nimic in privința aceasta!! Mi-ar plăcea să nu se poată, ci să aibă un program de vizită acasă la mine, și doar atât !!
Până la urmă a fost un copil nedorit de tatăl său, și am fost blamate și abandonate , cam trist .
Din păcate acestea sunt drepturile , și le înțeleg .