avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua!! Dintr-o relație de 3 ani de zile, nefiind ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua!! Dintr-o relație de 3 ani de zile, nefiind căsătorită ...

Buna ziua!!
Dintr-o relație de 3 ani de zile, nefiind căsătorită ,a rezultat o fetiță.
La acel moment, eu am aflat că aș fi avut 2 luni de sarcină, iar prietenul meu m-a părăsit.
L-am rugat frumos să formăm o relație de amiciție , nu voia, el a spus : dacă susțin că este copilul său, peste 9 luni mă v-a ruga să fac testul de paternitate amiabil, la care el isi v-a face datoria de tată.
A vorbit urat cu mine, m-a abandonat pe toată perioada sarcinii mele, m-a blamat la toată lumea , a spus ca nu este copilul său, nu m-a contactat deloc , ba din contra avea o altă femeie de care am aflat ulterior , era împreuna cu dânsa de foarte mult timp, concomitent cu mine.
Am născut un copil prematur la 26 săptămâni la limita viabilității, moment in care am stat 4 luni de zile pe terapie intensivă, am avut o sarcină exagerat de grea și de costisitoare cu un final foarte fericit , dar am avut momente critice , momente in care copilul meu era predispus să meargă la doamne doamne .
Copilul este trecut pe numele meu.
A fost singurul copil nevizitat de tatăl sau de pe terapie ..
Acum avem 6 luni de viață, 1 an de abandon, și tatăl fetiței dorește să deschidă proces, este interesat despre acest copil, mi-a propus amiabil testul de paternitate,( nu vreau sa-l fac), la care mi -a zis că dacă nu-l voi face pe cale amiabila,clar v-a deschide un proces .
Eu nu doresc să fiu in tangență cu el, nu vreau pensie alimentară,test, efectiv nu vreau nimic, absolut nimic de la această ființă.
Vreau sa -mi protejez copilul , ce se poate face mai exact??
Întrebarea mea este :
E posibil ca instanța să mă oblige pentru testul de paternitate ?!
Este posibilă decăderea din drepturile parintesti? ( asta in condițiile in care omul nu este vreun recidivist , sau să aibă cazier, sau multe alte chestii de genul, omul chiar are o afacere in fond ‘’ .
Nu vreau să aibă tangență cu copilul meu , ne-a abandonat, ne-a blamat , eu mi-am luat toată răspunderea de a deveni mamă pe acest pământ .
Este posibilă o ruptură atât de cruntă?!
Ultima modificare: Duminică, 28 Aprilie 2024
Pop_pop, utilizator
12 din 12 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ca sa fie decăzut cineva din drepturile părintești, trebuie mai întâi sa le aibă.
Or, paternitatea copilului nu a fost stabilita încă.
Decăderea operează doar în situații excepționale grave (consum de droguri, alcool, abuzuri, violente asupra minorului etc.).
Da, instanta va poate obliga la efectuarea unui test de partenitate, iar legal, dacă tatăl dorește sa își recunoască fiica, nu îl puteți impiedica.
Ce nu știe dansul e ca drepturile vin la pachet și cu obligatii: acelea de plata a pensiei alimentare, care, în cazul unui copil este de 1/4 din venit.
Măcar pentru perioada sarcinii și nașterii ar trebui sa îl lăsați sa plătească.
Lăsând la o parte aspectul moral, este dreptul copilului de a beneficia de pensie de întreținere și de a avea doi părinți.
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sa nu lasati sa treacă 3 ani de la naștere, cereti și jumatate din cheltuiala cu sarcina si lauzia. Chiar daca va deveni tatal copilului, puteti cere sa exercitati singura autoritatea parinteasca. Sansele sunt mici, dar sa nu ziceti ca nu ati incercat. Poate nu obtineti acum, poate in timp daca nici peste ceva timp nu ii va pasa.


gi-jane2 a scris:

Sa nu lasati sa treacă 3 ani de la naștere, cereti și jumatate din cheltuiala cu sarcina si lauzia. Chiar daca va deveni tatal copilului, puteti cere sa exercitati singura autoritatea parinteasca. Sansele sunt mici, dar sa nu ziceti ca nu ati incercat. Poate nu obtineti acum, poate in timp daca nici peste ceva timp nu ii va pasa.


Ideea e că nu vreau absolut nimic din partea lui, mi-ar plăcea să nu facă parte din viața copilului meu .
Dar din păcate acum dorește să își cunoască copilul.
Ideea de a exercita singura autoritatea părintească sună foarte bine!!
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Instanta nu va poate obliga sa faceți testul ADN, dar dacă dispune asta, va poate amenda de fiecare data când nu va prezentați sa îl faceți.
Dacă tot spuneți ca e copilul lui, de ce nu faceți testul? Lăsați orgoliile, copilul are nevoie de 2 părinți, nu doar de mama.
Faceți testul și în funcție de rezultat, vedeți ce urmează.
Înțeleg ca nu mai puteți sa fiți un cuplu, e în regula, dar părinți o sa fiți toată viata și s-ar putea ca peste câțiva ani copilul sa va reproșeze ca l-ati îndepărtat de prezumtiv tata.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Tatal il poate recunoaste fara acordul dvs, nu e nevoie de test
Deci instanta nu va va trimite sa faceti test, chiar de veti ajunge în instanță.

Fie cereti in instanta stabilirea paternitatii dvs si daca o cereti în termen de 3 ani, cereti in afara de pensie și jumătate din cheltuieli, fie nu il mai luați în seama și așteptați fie sa il recunoasca, fie sa va dea in judecata. Daca va da in judecata, reveniti și spuneti-ne ce cere, el nu are calitate procesuală pt stabilirea paternitatii, pt ca poate recunoaste copilul, sigur ca dacq nu are datele ca să le folosească la starea civilă, il poate recunoaste și în instanta.
Ultima modificare: Marți, 30 Aprilie 2024
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Sunt însărcinată și despărțită , dacă dumnezeu ma ajuta ... AnamariaA1 AnamariaA1 Sunt însărcinată și despărțită , dacă Dumnezeu ma ajuta sa duc sarcina pana la capăt și nu doresc sa trec in acte numele tatălui deoarece nu vrea ... (vezi toată discuția)
Mama romanca si tatal danez giulia79 giulia79 Am un baietel de 1 an si o luna,pe care il cresc singura de cand l-am nascut,ca sa fiu mai precisa tatal(este cetatean danez)ne-a abandonat cind eram ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! În urma unei relații destul de lungi cu fostul partener ... ayramiaas ayramiaas Buna ziua! În urma unei relații destul de lungi cu fostul partener am rămas însărcinată. Toate bune și frumoase până pe la jumătatea sarcinii, ... (vezi toată discuția)