Buna ziua.
Doresc sa stiu daca sunt obligat de vreo lege sau de normele de aplicare a vreunei legi sa-mi montez apometre cu citire radio. Intreb deoarece administratoarea de la asociatia de proprietari pretinde ca din august 2024 suntem obligati toti (pana acum au montate apometre cu citire radio 9 apartamente din 14 de pe scara noastra) sa avem montate apometre cu citire radio potrivit nu stiu caror norme de aplicare la Legea 196/2018 a asociatiilor de proprietari. Si mi-a prezentat o pagina xeroxata care incepe cu punctul d) din cadrul art. 96 alin (4) din Legea 196/2018. O prezentare trunchiata, deoarece punctul punctul d) din cadrul art. 96 alin (4) din Legea 196/2018 se refera la energia termica si nu la apometre. Altfel ma ameninta ca nu mai imi preia citirile pe care le aduc lunar si ma trece la pausal. Este corect, este legal? Multumesc.
Buna ziua.
Doresc sa-mi transfer activul net de la NN Pensii la Casa Nationala de Pensii. Solicitarea mea a fost refuzata de NN Pensii pe motiv ca:
"Va informam ca la aceasta data nu exista cadru legal, la nivel individual, pentru suspendarea platii contributiei la Pilonul 2 / transferul activului catre Casa de Pensii. Legislatia in vigoare este disponibila pe site-ul Autoritatii de Supraveghere Financiara.
Articolul nr. 81, pct. 3, alin. (6) din Ordonanţa de urgenţa nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative si prorogarea unor termene prin care „O persoana participanta la un fond de pensii poate opta, pe baza de cerere individuala, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond, sa se transfere la sistemul public de pensii. Fondurile detinute pâna la data transferului raman in contul personal al participantului pana la deschiderea dreptului la pensia privata” a fost abrogat prin Ordonanţa de urgenţa nr. 1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative.
Intrarea în vigoare a Ordonanței de urgență nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, care permitea participanților la fondurile de pensii administrate privat să se transfere la sistemul public de pensii, a determinat modificarea Normei nr. 1/2015 privind aderarea şi evidenţa participanţilor la fondurile de pensii administrate privat, prin Norma nr. 4/2019.
Prevederile Ordonanței de urgență nr. 114/2018, mai sus menționate, au fost abrogate prin Ordonanţa de urgenţă nr. 1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, începând cu data de 09.01.2020. În acest context a fost emisă Norma nr. 8/2020 pentru modificarea Normei Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 1/2015 privind aderarea şi evidenţa participanţilor la fondurile de pensii administrate privat, care abrogă prevederile Normei nr. 4/2019 referitoare la transferul participanților la sistemul public de pensii.
Pentru transferul de la fondul de pensii NN catre un alt fond administrat privat, este necesara semnarea si transmiterea unui act de aderare (cu bifarea optiunii de transfer) impreuna cu o copie a cartii dumneavoastra de identitate, semnata pentru conformitate si notificarea tip de transfer. Aceste documente vor fi emise de catre respectiva entitate pentru completare."
Cum ma sfatuiti sa procedez in continuare?
Multumesc anticipat.
Buna ziua.
Tatal meu, ca sot supravietuitor, a beneficiat pina in prezent de prevederile art.3 si art.5 din Legea nr.189/2000.
Incepind cu luna iulie a constatat ca nu mai beneficiaza de prevederile art.5 litera a) din Lege.
Va rog sa binevoiti sa ma lamuriti daca prevederile art.3 si art.5 din L189 au fost modificate, si in ce sens.
Multumesc anticipat.
Buna ziua.
Tatal meu, ca sot supravietuitor, a beneficiat pina in prezent de prevederile art.3 si art.5 din Legea nr.189/2000.
Incepind cu luna iulie a constatat ca nu mai beneficiaza de prevederile art.5 litera a) din Lege.
Va rog sa binevoiti sa ma lamuriti daca prevederile art.3 si art.5 din L189 au fost modificate, si in ce sens.
Multumesc anticipat.
Si de aemenea 1/2 din bunurile proprii ale unchiului. Am inteles corect?
La succesiunea dupa matusa s-a pomenit despre succesiuni succesive. Adica ar trebui facute 2 succesiuni: si dupa matusa si dupa unchi? Poate detaliaza cineva (prefer opinia unui notar sau avocat).
Daca inteleg bine, la succesiunea in urma decesului matusii, mie mi-ar reveni 3/4 (75%) din valoarea bunurilor comune ale matusii si unchiului si restul de 1/4 (25%) nepotilor din partea unchiului.
Buna ziua.
Inainte de a va pune intrebari sa va prezint situatia:
Sint unicul nepot "natural" (eu nemaiavind frati) al unei matusi - care este sora mamei mele. Mama mea a decedat cu citiva ani in urma ca si unchiul - sotul matusii in cauza. Matusa cu unchiul nu au copii ci numai citiva nepoti din partea unchiului. Matusa nu a facut pina acum succesiunea dupa unchiul si nici nu o va face niciodata. Doreste in schimb sa-mi lase mie prin testament partea ei de mostenire pentru a ma "ajuta" la succesiunea pe care o voi face eu dupa ce ea va fi murit.
Intrebarile mele sint:
- Care este partea mea la succesiune dupa decesul matusii? si
- In ce masura ajuta testamentul pe care ea doreste sa il faca?
Multumesc anticipat.
Multumesc de lamuriri #-o.
"Jupuiala" mi se pare orice suma de bani pe care o dau din obligatie si nu din placere ori necesitate (placere era daca mi-asi fi crescut si eu copilul). Iar in situatia in care ma aflu mi se pare cu atit mai mult ca atare.
Sper ca fosta sotie sa se lipseasca de cei 80 lei lunar, dar dupa cum o cunosc n-am eu norocul asta! Oricum, mi-ati dat niste idei interesante pt. care multumesc inca o data. =D>
Care sint urmarile legale daca nu mai platesc nimic si nici nu are ce sa execute silit?
Nu pot sa nu spun ca stiu oameni care n-au platit un leu pensie alimentara, s-au recasatorit si nu sint deranjati de nimeni si nimic. Daca exista posibilitatea asta de "jupuiala" legala - conform principiului "ai, n-ai - dai!" - cum de se intimpla astfel de situatii?
Si alt aspect: v-asi ruga sa detaliati un pic conditiile si bunurile in cazul unei eventuale executari silite.
Multumesc anticipat.