avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 855 soluții astăzi
Forum Activitate iopr05

Activitate iopr05

Răspuns la discuția Cedarea drepturilor succesorale


trandafir2 a scris:


Se poate ceea ce doriti dvs. Adica cel putin dpdv tehnic este posibil. Insa, in practica, intr-o procedura amiabila, voluntara, o sa va loviti de faptul ca nu o sa gasiti notar care sa transpuna legea civila pe dorinta dvs. Pur si simplu nu vor sa se complice cu chestiuni atipice. Daca insa veti gasi notarul care sa inteleaga legea civila si care sa vrea sa va imbrace situatia de fapt in haina juridica adecvata, problema va fi rezolvata. Si, repet, tehnic este posibil.



Vă mulțumesc pentru răspuns!
Deși niciunul dintre noi, cei implicați, nu este jurist, am apelat la codul civil, de aici am ajuns și la această variantă de rezolvare, fiind destul de logică. Am întrebat și la notariat despre această speță, însă am fost îndemnați spre a face succesiunea, din motive evidente, dar nu dorim să ne complicăm cu această acțiune pentru că nu ne avantajează.
Da, într-adevăr, problema este acum să găsim un notar care să facă asta.
Vă mulțumesc, din nou, pentru această confirmare!
Răspuns la discuția Cedarea drepturilor succesorale
Mulțumesc pentru răspuns!
Așa ar fi firesc să se întâmple lucrurile, dar dorim să evităm această variantă, fiind ultima soluție. Nu dorim să dezbatem în acest moment succesiunea, motivul fiind costurile asociate și timpul care pentru noi acum nu-și au sensul acum. Dacă nu putem rezolva situația într-o altă modalitate, ea va rămâne în aceeași stare.

Acesta este motivul pentru care am expus situația astfel poate s-a mai confruntat cineva cu asta și are o variantă apropiată de ceea ce ne-am dori și noi sau măcar să obținem mai multe puncte de vedere.
Bună ziua! Am o nelămurire legată de succesiune.
Situația este următoarea:
Tatăl decedat, părinții divorțați înainte de decesul tatălui, partajul nu a fost făcut după divorț. Au rămas mama (fosta soție a decedatului) și cei trei copii ai lor (moștenitorii).
După decesul tatălui copiii au făcut acea declarație notarială de acceptare a moștenirii in cursul unui an de la deces. Succesiunea nu a fost dezbătută.
Acum, 2 dintre cei trei moștenitori doresc să renunțe la moștenirea și să lase părțile lor celui de-al treilea frate. Știm că nu putem renunța la moștenire din moment ce am acceptat-o în mod expres.
Ne-am gândit să facem fiecare câte un act de cesiune de drepturi succesorale cu titlu gratuit cu cel de-al treilea frate.
În prezent noi nu am dori să dezbatem moștenirea și să ieșim din indiviziune, nici noi, nici mama, pur și simplu dorim ca doi dintre frați să ofere drepturile lor succesorale fratelui rămas și atât. Succesiunea și ieșirea din indiviziune să fie făcute de mamă și fiul moștenitor dacă vor dori acest lucru la un moment dat.

Cum putem face acest lucru cât mai simplu și rapid? Nu ne este clar ce procedură să urmăm concret.

Mulțumesc anticipat pentru răspuns!