avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 967 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cedarea drepturilor succesorale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cedarea drepturilor succesorale

Bună ziua! Am o nelămurire legată de succesiune.
Situația este următoarea:
Tatăl decedat, părinții divorțați înainte de decesul tatălui, partajul nu a fost făcut după divorț. Au rămas mama (fosta soție a decedatului) și cei trei copii ai lor (moștenitorii).
După decesul tatălui copiii au făcut acea declarație notarială de acceptare a moștenirii in cursul unui an de la deces. Succesiunea nu a fost dezbătută.
Acum, 2 dintre cei trei moștenitori doresc să renunțe la moștenirea și să lase părțile lor celui de-al treilea frate. Știm că nu putem renunța la moștenire din moment ce am acceptat-o în mod expres.
Ne-am gândit să facem fiecare câte un act de cesiune de drepturi succesorale cu titlu gratuit cu cel de-al treilea frate.
În prezent noi nu am dori să dezbatem moștenirea și să ieșim din indiviziune, nici noi, nici mama, pur și simplu dorim ca doi dintre frați să ofere drepturile lor succesorale fratelui rămas și atât. Succesiunea și ieșirea din indiviziune să fie făcute de mamă și fiul moștenitor dacă vor dori acest lucru la un moment dat.

Cum putem face acest lucru cât mai simplu și rapid? Nu ne este clar ce procedură să urmăm concret.

Mulțumesc anticipat pentru răspuns!
Ultima modificare: Miercuri, 31 Iulie 2024
iopr05, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 21:17, 31 Iulie 2024
Faceți lucrurile clar.
Dezbateti succesiunea după tata, obțineți certificatul de moștenitor, intocmiti documentația cadastrala, intabulati certificatul de moștenitor, după care cei doi frati pot sa doneze fratelui cotele lor părți.
"Cesionarea" cu titlu gratuit este donație.
Eventual, cei doi frati, o pot imputernici pe mama sa semneze contractul de donație în locul lor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Moștenire după bunica Isthrt Isthrt Buna ziua. As dori sa imi dați un raspuns, dacă se poate, la următoarea situație : tatăl meu a decedat de doua săptămîni si momentan dezbatem ... (vezi toată discuția)
Bună ziua.suntem 4 frați și facem succesiunea după mamă ... Nica Angela Nica Angela Bună ziua.Suntem 4 frați și facem succesiunea după mamă noastră decedată în acest an .Succesiunea după Tatăl nostru decedat în urma cu 27 ani fiind ... (vezi toată discuția)