avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 901 soluții astăzi
Forum Activitate podbiblio

Activitate podbiblio

Răspuns la discuția PUNCTE ASIMILATE

Din discutii cu unele persoane care au primit decizia, prima abordare a fost cea luată în considerare în cazul lor.

Dar, deocamdată, nu știm cum e corect, de fapt, cum se aplică această minunată prevedere.. Sunt situații când sunt ignorate cu totul aceste puncte și anume atunci când ai iesit la pensie anticipat și este folosit numărul de puncte din decizia de pensionare anticipată, chiar dacă ai facut facultatea la zi in perioada de tristă amintire. In decizia de pensionare anticipată nu s-au luat în considerare aceste puncte, ele au apărut în numarul total de puncte in decizia de pensionare pentru limită de vîrstă care, nu știu din ce motive nu a fost luată în considerare.

freeanifer a scris:

Studiind legea noua a pensiilor și din cele discutate pe acest forum s-a spus ca la recalcularea de la 1 09 2024 , pentru persoanele deja pensionate la acea data se folosesc numărul total de puncte din decizia de pensionare , cel de la punctul `g1 , se adaugă punctele de stabilitate conform legii și rezultatul se înmulțește cu 81.

Observ și alta abordare (prresedintele casei de pensii ) care scade din numărul total de puncte realizate de la punctul g1 din decizie punctele de la pensia suplimentară (punctaj asimilat corspunzator facultății la zi , armatei , doctorat , șomaj`) , acest număr îl înmulțește cu 0,25 și apoi aduna cu cu punctele de contributivitate și stabilitate . Rezultatul îl înmulțește cu 81.
Cu alte cuvinte scade numărul de ani de asimilare la un sfert și aduna apoi cu punctele de contributivitate și stabilitate , apoi înmulțește cu 81.

Cum e corect ? Mulțumesc

Multumesc! Stiu ca acolo apare stagiul necontributiv in ani, luni, zile, dar punctele pentru acest stagiu nu apar distinct. Stiu ca in Legea veche erau calculate niste puncte pentru facultate, dar probabil erau incluse in punctajul general.
Am iesit anticipat inn noiembrie 2012. Decizia de pensionare anticipata din 2013 continea erori de preluare a datelor care au fost corectate. Am mai lucrat cateva luni dupa pensionarea anticipata.

Decizia de pensionare pentru pensia la limita de varsta este din 2016 si contine datele corectate si actualizate si am primit pensie pana acum conform acestei decizii.
In decizia recent primita, cea de recalculare, datele referitoare la stagiu si nr de puncte sunt preluate din decizia din 2013..
Sunt date incorecte (pe care le-am contestat in 2013 si, care au fost corectate in decizia din 2016) care diminueaza valoarea pensiei recalculate.

Ce ar trebui sa fac?

unde anume in decizia de pensionare apar punctele asimilate, cele care se dau pentru absolvirea facultatii. am primit decizia si nu le vad, nu sunt mentionate. Am facut facultatea la zi in perioada 1974-1978.