avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 993 soluții astăzi
Forum Activitate adrian_emilian

Activitate adrian_emilian

Răspuns la discuția prime de vacanta pentru profesori
am avut dreptate.Am obtinut in justitie acordarea primelor de vacanta retroactiv din 2005.Venituri proprii scolii=buget propriu=fonduri de la bugetul de stat.
Răspuns la discuția prime de vacanta pentru profesori
in ccmunri 2008 se specifica din fonduri proprii.dar in metodologia privind finantarea invatamantului preuniversitar de stat 2001 bugetul scolii e impartit in 2 parti,finanţarea de bază şi finanţarea complementară.
(3) Finanţarea de bază asigură desfăşurarea în condiţii normale a procesului de învăţământ la nivel preuniversitar, conform standardelor naţionale. Finanţarea de bază se asigură prin bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale de care aparţin unităţile de învăţământ, din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat şi din alte venituri ale bugetelor locale.
(4) Finanţarea complementară asigură cheltuieli de capital, cheltuieli sociale şi alte cheltuieli asociate procesului de învăţământ. Finanţarea complementară se asigură din bugetele locale şi din alte surse, potrivit legii.
(5) Finanţarea de bază cuprinde următoarele categorii de cheltuieli:
a) cheltuieli de personal;
b) cheltuieli materiale şi servicii;

c) cheltuieli cu perfecţionarea profesională, cu excepţia cheltuielilor care se suportă de la bugetul de stat
d) cheltuieli pentru transportul elevilor;

La rândul lor, Normele metodologice pentru finanţarea învăţământului preuniversitar de stat, aprobate prin din Hotărârea Guvernului nr. 538/2001, stabilesc:
Structura bugetului
Art. 8. -
(1) Fiecare instituţie de învăţământ preuniversitar de stat are obligaţia să îşi întocmească bugetul propriu.
Art. 9. -
(1) Bugetul instituţiei de învăţământ preuniversitar de stat se fundamentează pe baza:
a) finanţării proporţionale cu numărul de elevi sau preşcolari, pentru cheltuieli de personal, manuale şcolare şi burse;
b) finanţării complementare, pentru cheltuieli materiale şi servicii, alocaţii pentru instituţii publice, precum şi pentru cheltuieli de capital.

e) cheltuieli pentru navetă, respectiv cele 6 călătorii pe calea ferată prevăzute de lege, pentru cadrele didactice de predare şi didactice auxiliare.

(6) Finanţarea complementară include si veniturile proprii,cuprinde următoarele categorii de cheltuieli:
a) consolidări, investiţii şi reparaţii capitale;
b) subvenţii pentru internatele şi cantinele şcolare;
c) cheltuieli pentru organizarea evaluărilor, simulărilor şi examenelor naţionale ale elevilor, cu excepţia cheltuielilor care se suportă de la bugetul de stat;
d) cheltuieli cu bursele elevilor;
e) cheltuieli pentru transportul elevilor;
f) cheltuieli pentru navetă, respectiv cele şase călătorii pe calea ferată prevăzute de lege, pentru cadrele didactice de predare şi didactice auxiliare;
g) cheltuieli pentru examinarea medicală obligatorie periodică a salariaţilor din învăţământul preuniversitar de stat, cu excepţia celor care, potrivit legii, se efectuează gratuit;
h) cheltuieli pentru concursuri şcolare şi activităţi educative, cultural-artistice, sportive, turistice.
stiti alte norme de finantare,ca daca nu,primele de vacanta care sunt drepturi salariale,nu pot fi platite din venituri proprii.si uitye asa se bat legile si normele din romania cap in cap,de nu stii care va invinge pe care.ne va invinge statul pe noi probabil.



Incepand cu ce an primele de vacanta ale cadrelor didactice se acorda din venituri proprii?
Si ce poate insemna venituri proprii,de vreme ce majoritatea scolilor nu realizeaza venituri proprii decat ca donatii sau sponsorizari,ce nu pot fi folosite pentru drepturi salariale?
astept cu nerabdare un raspuns.