Concediere colectiva
Buna ziua, doresc sa ma ajutati cu suport pentru urmatoarea situatie. Lucrez de 8 ani la o companie privata care are peste 300 angajati in acest moment.
Ieri am fost anunțata de managerul meu ca de astazi intru in 21 zile de preaviz, doarece s-a dispus concedierea mea, dar si a altor colegi pe motive ce tin de problemele financiare ale firmei.
Mentionez ca dintotdeauna a existat un contract colectiv de munca valabil, care preciza ca in cazul disponibilizărilor ce nu tin de angajat, firma plateste pana la 5 salarii compensatorii, in functie de vechime. Problema este a acesta a expirat in martie anul acesta si nu a mai fost reînnoit de catre conducere, as vrea sa stiu este obligatoriu ca o companie cu 300 angajați sa aiba Contract colectiv de munca, sau este alegerea patronatului daca il infaptuiesc ori nu?
Practic, nici unul dintre noi nu mai beneficiem de acest drept.
Pe pozitia pe care o ocup eu, mai exista o colega, necasatorita, fara copii. In situatia in care eu am 2 copii minori in intretinere, amandoi fiind la școală, iar eu sunt unic intretinator al lor, nu exista nici o lege care sa imi ofere sprijin in aceasta situație?
Pe portalul Lege 5 am citit ca ar fi trebuit sa fiu anuntata cu 45 zile inainte de dispunerea concedierii si ca ar trebui sa mi se ofere un motiv/criteriu, in scris, dupa care s-au facut disponibilizarile, insa acest lucru nu s-a întâmplat.
Si o ultima întrebare : cand primesc foaia prin care ma informează ca am fost disponibilizata, este necesar sa o semnez? Eu inteleg ca este o informare, imi aduc la cunostinta o decizie a companiei. Întreb, deoarece nu au facut nici notificare la ITM cu privire la concedierea colectiva si am senzatia ca lucrurile nu sunt tocmai legal infaptuite.
As dori sa pot negocia cu compania, bazându-ma pe drepturile mele, ca anajat si sa incerc sa imi obtin fie salariile compensatorii, asa cum erau stipulate in contractul colectiv de munca, fie macar ragazul de 45 zile inainte de dispunerea concedierii efective, asa cum inteleg ca este procedura legala in situatia concedierilor colective, pentru a avea timp sa imi gasesc un nou loc de munca specific aptitudinilor mele.
Mulțumesc tuturor care ma vor ajuta cu un răspuns, sfat sau orice informație utila!
Va multumesc frumos pentru mesaj.
Imi puteti spune, va rog, ordonanta presedintiala se acorda si cu scopul de a deservi plecarii pentru vacanta ?
Din ce am citit, aceasta se acorda doar daca exista un proces de fond deschis si are scopul de a grabi/facilita posibilitatea de a iesi cu minorul din tara cu un scop precis ( interventii medicale, competitii, etc) - va rog sa imi spuneti daca informatia nu este corecta .
Costurile cu procesul o sa le recuperați de la fostul sot o data cu admiterea ordonantei presedintiale. - pentru acest lucru, trebuie specificat clar ca tatal sa achite costurile cu procesul, presupun.
Contactați un avocat și discutați în detaliu toate aspectele juridice - ma voi ocupa de aceasta speta in viitorul apropiat, dupa ce vor incepe copiii scoala si ma voi ocupa de cheltuielile aferente ( manuale, rechizite, etc).
Buna ziua,
Am nevoie de sfatul unui avocat in ceea ce priveste situatia ce urmeaza a fi descrisa.
Fetita mea are 10 ani si 3 luni, sunt despartita de tatal ei de 9 ani si o cresc singura, el fiind stabilit in strainatate dintotdeauna. In urma unui proces, s-a stabilit ca fetita sa locuiasca cu mine, in Romania ( Ilfov), el avand dreptul la program de vizita standard si obligatia de a plati pensie de intretinere in vaoare de 500 RON ( la momentul procesului nu era angajat cu forme legale). Pentru a obtine dreptul de vizita, a renovat partial o camera in curtea bunicilor, in zona in care locuim si noi (eu si fiica mea), cu scopul de a arata celor de la Asistenta Sociala unde va lua copilul pt vizite, el avand domiciliul in Romania in judetul Vaslui.
Dupa finalizarea procesului el s-a reintors in strainatate si a vizitat fetita doar cand a venit in tara cu diferite ocazii ( 1 data pe an sau si mai rar), cateva ore. O singura data a plecat cu ea si cu fiul meu mai mare (avea 13 ani fiul meu si fetita 8 ani) la munte pentru 3 zile si modul in care s-a ingrijit de cei mici a fost delasator (a consumat bauturi alcoolice si apoi s-a culcat pe motiv ca este obosit, le-a cumparat mancare semipreparata pe care le- a oferit- o sa o manance ca atare si neglijenta generala a fost evidenta).
Problema cu care ma confrunt este ca el nu doreste sa imi dea procura pentru a calatorii cu fetita in strainantate, pentru a putea merge cu amandoi in vacante. Am primit anul trecut procura de la el pentru 3 luni, dupa multe insistente si favoruri facute, dus-adus de la aeroport, plimbat peste tot pentru ca el sa poata petrece timp de calitate cu cea mica ( lucrurile acestea le-am facut in primul rand pentru cea mica, deoarece erau prioritare siguranta si confortul ei, dar si pentru a-l ajuta pe el, necunoscand locurile din Bucuresti si nestiind unde sa mearga sau cum sa comande un taxi macar).
Anul acesta nu am avut cum sa merg cu cei mici in vacanta in strainatate, deoarece nu am avut procura. Am fost in vacanta in Romania, nu este un lucru rau, insa cat au fost mai mici si mi-a fost mai greu cu amandoi singura in vacante, i-am tot dus in Romania, au vazut tara noastra in lung si lat, iar dorintele lor acum sunt de a merge la plaja, sunt pasionati de fotbal ,ar vrea sa vada stadioanele marilor echipe de fotbal, sa cunoasca locuri si oameni, civilizatii noi...iar eu nu pot sa fac nimic,deoarece pentru cea mica nu am acceptul tatalui de a o scoate din tara.
Stiu ca exista varianta ordonantei presedintiale, care substituie acordul tatalui, dar aceasta trebuie ceruta pentru fiecare plecare din tara si este destul de costisitor procesul, deoarece ai nevoie de avocat.
Intrebarea este, cum sau ce pot face pentru a obtine dreptul de a calatori cu fetita in strainatate, fara procura tatalui, in conditiile in care nu as periclita in nici un fel programul lui de vizita (caci el nu il respecta, venind maxim 1 data pe an cateva ore la ea), iar el mi-a spus clar ca nu imi da procura decat pentru 3 luni (noi fiind aproape in luna Septembrie, iar copiii vor avea vacanta sa putem pleca abia in ianuarie, plus ca pentru vacanta de vara nu voi avea) si stiind clar ca nu va mai reveni in tara pana anul viitor. Este rea vointa, lucru care reiese clar din conversatiile prin mesageria scrisa, dar cu toate acestea,nu am nici o putere.
Noi, parintii care locuim cu minorii chiar nu avem nici un drept ? Ne ocupam singuri, fara procura, de inscrierea la gradinita, la scoala, la sporturi si activitati, mergem cu ei la competitii, in acelasi timp trebuie sa ne ocupam si de bunastarea lor materiala, caci parintii nerezidenti pot amana 3 luni pensia alimentara si nu sunt atinsi de lege, dar noi trebuie sa le oferim cele necesare continuu, insa atunci cand vrem sa ne bucuram impreuna cu ei de o vacanta, ne lovim de imposibilitatea de a-i scoate din tara pe motiv ca ce?
Intentionez sa deschid un proces prin care sa solicit custodia exclusiva pentru fetita, tinand cont de toate aspectele prezentate si multe altele neprezentate aici, daca exista un avocat specializat pe dreptul familiei care crede ca ma poate ajuta (bineinteles, contra cost), va rog sa nu ezitati sa imi scrieti.
Situatia in care tatal apare o data pe an si atunci venit cu treaba prin tara, in rest e tatic doar pe wassap sau pe facebook, dar cu drepturi egale cu ale mele ma epuizeaza psihic. Nu este echitabil pentru copil, pentru mine si pentru familia mea care e nevoita sa calatoreasca in Romania pentru a petrece tip cu cea mica, eu neputand sa ii vizitez niciodata.