avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere colectiva Buna ziua, va rog sa ma ajutati ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere colectiva Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu suport ...

Concediere colectiva

Buna ziua, doresc sa ma ajutati cu suport pentru urmatoarea situatie. Lucrez de 8 ani la o companie privata care are peste 300 angajati in acest moment.
Ieri am fost anunțata de managerul meu ca de astazi intru in 21 zile de preaviz, doarece s-a dispus concedierea mea, dar si a altor colegi pe motive ce tin de problemele financiare ale firmei.
Mentionez ca dintotdeauna a existat un contract colectiv de munca valabil, care preciza ca in cazul disponibilizărilor ce nu tin de angajat, firma plateste pana la 5 salarii compensatorii, in functie de vechime. Problema este a acesta a expirat in martie anul acesta si nu a mai fost reînnoit de catre conducere, as vrea sa stiu este obligatoriu ca o companie cu 300 angajați sa aiba Contract colectiv de munca, sau este alegerea patronatului daca il infaptuiesc ori nu?
Practic, nici unul dintre noi nu mai beneficiem de acest drept.
Pe pozitia pe care o ocup eu, mai exista o colega, necasatorita, fara copii. In situatia in care eu am 2 copii minori in intretinere, amandoi fiind la școală, iar eu sunt unic intretinator al lor, nu exista nici o lege care sa imi ofere sprijin in aceasta situație?
Pe portalul Lege 5 am citit ca ar fi trebuit sa fiu anuntata cu 45 zile inainte de dispunerea concedierii si ca ar trebui sa mi se ofere un motiv/criteriu, in scris, dupa care s-au facut disponibilizarile, insa acest lucru nu s-a întâmplat.
Si o ultima întrebare : cand primesc foaia prin care ma informează ca am fost disponibilizata, este necesar sa o semnez? Eu inteleg ca este o informare, imi aduc la cunostinta o decizie a companiei. Întreb, deoarece nu au facut nici notificare la ITM cu privire la concedierea colectiva si am senzatia ca lucrurile nu sunt tocmai legal infaptuite.
As dori sa pot negocia cu compania, bazându-ma pe drepturile mele, ca anajat si sa incerc sa imi obtin fie salariile compensatorii, asa cum erau stipulate in contractul colectiv de munca, fie macar ragazul de 45 zile inainte de dispunerea concedierii efective, asa cum inteleg ca este procedura legala in situatia concedierilor colective, pentru a avea timp sa imi gasesc un nou loc de munca specific aptitudinilor mele.
Mulțumesc tuturor care ma vor ajuta cu un răspuns, sfat sau orice informație utila!
Ultima modificare: Miercuri, 11 Septembrie 2024
AdinaNicoleta1707, utilizator
Cel mai recent răspuns: AdinaNicoleta1707 , utilizator 09:45, 11 Septembrie 2024
Nu este obligatorie încheierea unui ccm, ci negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați/lucrători, precum și la nivel de sector de negociere colectivă.
Mulțumesc frumos pentru răspuns!
Ma puteți ajuta si cu un feedback cu privire la modul in care se fac concrdierile colective?

Ceea ce vreau sa stiu este daca putem fi concediati fara motiv, asa pur si simplu.


Cornel Vasile a scris:

Nu este obligatorie încheierea unui ccm, ci negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați/lucrători, precum și la nivel de sector de negociere colectivă.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua! sunt angajata la o companie și în curând se vor ... karimi karimi Bună ziua! Sunt angajata la o companie și în curând se vor face disponibilizări deoarece au rămas fără contract de administrare., Suntem 12 angajați ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva adelina20001 adelina20001 BUna ziua! Cum se interpreteaza corect art.68 din Codul Muncii? Art. 68 (1) Prin concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii in cazul disponibilizarilor colective Wollfe Wollfe Buna ziua In cazul unor concedieri colective este obligatorie plata unor compensatii? Este ceva trecut in legislatia muncii? chiar daca nu este prevazut ... (vezi toată discuția)