avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere colectiva Buna ziua, va rog sa ma ajutati ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere colectiva Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu suport ...

Concediere colectiva

Buna ziua, doresc sa ma ajutati cu suport pentru urmatoarea situatie. Lucrez de 8 ani la o companie privata care are peste 300 angajati in acest moment.
Ieri am fost anunțata de managerul meu ca de astazi intru in 21 zile de preaviz, doarece s-a dispus concedierea mea, dar si a altor colegi pe motive ce tin de problemele financiare ale firmei.
Mentionez ca dintotdeauna a existat un contract colectiv de munca valabil, care preciza ca in cazul disponibilizărilor ce nu tin de angajat, firma plateste pana la 5 salarii compensatorii, in functie de vechime. Problema este a acesta a expirat in martie anul acesta si nu a mai fost reînnoit de catre conducere, as vrea sa stiu este obligatoriu ca o companie cu 300 angajați sa aiba Contract colectiv de munca, sau este alegerea patronatului daca il infaptuiesc ori nu?
Practic, nici unul dintre noi nu mai beneficiem de acest drept.
Pe pozitia pe care o ocup eu, mai exista o colega, necasatorita, fara copii. In situatia in care eu am 2 copii minori in intretinere, amandoi fiind la școală, iar eu sunt unic intretinator al lor, nu exista nici o lege care sa imi ofere sprijin in aceasta situație?
Pe portalul Lege 5 am citit ca ar fi trebuit sa fiu anuntata cu 45 zile inainte de dispunerea concedierii si ca ar trebui sa mi se ofere un motiv/criteriu, in scris, dupa care s-au facut disponibilizarile, insa acest lucru nu s-a întâmplat.
Si o ultima întrebare : cand primesc foaia prin care ma informează ca am fost disponibilizata, este necesar sa o semnez? Eu inteleg ca este o informare, imi aduc la cunostinta o decizie a companiei. Întreb, deoarece nu au facut nici notificare la ITM cu privire la concedierea colectiva si am senzatia ca lucrurile nu sunt tocmai legal infaptuite.
As dori sa pot negocia cu compania, bazându-ma pe drepturile mele, ca anajat si sa incerc sa imi obtin fie salariile compensatorii, asa cum erau stipulate in contractul colectiv de munca, fie macar ragazul de 45 zile inainte de dispunerea concedierii efective, asa cum inteleg ca este procedura legala in situatia concedierilor colective, pentru a avea timp sa imi gasesc un nou loc de munca specific aptitudinilor mele.
Mulțumesc tuturor care ma vor ajuta cu un răspuns, sfat sau orice informație utila!
Ultima modificare: Miercuri, 11 Septembrie 2024
AdinaNicoleta1707, utilizator
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 11:24, 12 Septembrie 2024
Nu este obligatorie încheierea unui ccm, ci negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați/lucrători, precum și la nivel de sector de negociere colectivă.
Mulțumesc frumos pentru răspuns!
Ma puteți ajuta si cu un feedback cu privire la modul in care se fac concrdierile colective?

Ceea ce vreau sa stiu este daca putem fi concediati fara motiv, asa pur si simplu.


Cornel Vasile a scris:

Nu este obligatorie încheierea unui ccm, ci negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați/lucrători, precum și la nivel de sector de negociere colectivă.


Buna ziua

Da, puteti fi concediata din motive care nu tin de persoana dvs.

Prevederile legate de concedierile colective se aplica numai daca sunt concediati un anumit numar de angajati. Dvs ati spus ca firma are peste 300 de salariati, deci in cazul dvs prevederile se aplica daca sunt mai mult de 30 de persoane concediate.

Cum firmele de obicei tind sa ascunda anumite aspecte, in locul dvs as incerca sa discut cu cat mai multi colegi pentru a vedea in primul rand daca se aplica prevederile codului muncii in ceea ce priveste concedierile colective. Firma nu are nici un interes sa va spuna dvs ca vor fi dati afara x oameni, mai ales daca nu tin neaparat sa faca totul conform legii.

gasiti mai jos prevederile codului muncii si drepturile dvs.

Codul Muncii:
Articolul 68
(1) Prin concediere colectivă se înțelege concedierea, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu țin de persoana salariatului, a unui număr de:
a) cel puțin 10 salariați, dacă angajatorul care disponibilizează are încadrați mai mult de 20 de salariați și mai puțin de 100 de salariați;
b) cel puțin 10% din salariați, dacă angajatorul care disponibilizează are încadrați cel puțin 100 de salariați, dar mai puțin de 300 de salariați;
c) cel puțin 30 de salariați, dacă angajatorul care disponibilizează are încadrați cel puțin 300 de salariați.
(2) La stabilirea numărului efectiv de salariați concediați colectiv, potrivit alin. (1), se iau în calcul și acei salariați cărora le-au încetat contractele individuale de muncă din inițiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fără legătură cu persoana salariatului, cu condiția existenței a cel puțin 5 concedieri.

mai departe, tot din Codul Muncii

Articolul 69
(1) În cazul în care angajatorul intenționează să efectueze concedieri colective, acesta are obligația de a iniția, în timp util și în scopul ajungerii la o înțelegere, în condițiile prevăzute de lege, consultări cu sindicatul sau, după caz, cu reprezentanții salariaților, cu privire cel puțin la:
a) metodele și mijloacele de evitare a concedierilor colective sau de reducere a numărului de salariați care vor fi concediați;
b) atenuarea consecințelor concedierii prin recurgerea la măsuri sociale care vizează, printre altele, sprijin pentru recalificarea sau reconversia profesională a salariaților concediați.
(2) În perioada în care au loc consultări, potrivit alin. (1), pentru a permite sindicatului sau reprezentanților salariaților să formuleze propuneri în timp util, angajatorul are obligația să le furnizeze toate informațiile relevante și să le notifice, în scris, următoarele:
a) numărul total și categoriile de salariați;
b) motivele care determină concedierea preconizată;
c) numărul și categoriile de salariați care vor fi afectați de concediere;
d) criteriile avute în vedere, potrivit legii și/sau contractelor colective de muncă, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere;
e) măsurile avute în vedere pentru limitarea numărului concedierilor;
f) măsurile pentru atenuarea consecințelor concedierii și compensațiile ce urmează să fie acordate salariaților concediați, conform dispozițiilor legale și/sau contractului colectiv de muncă aplicabil;
g) data de la care sau perioada în care vor avea loc concedierile;
h) termenul înăuntrul căruia sindicatul sau, după caz, reprezentanții salariaților pot face propuneri pentru evitarea ori diminuarea numărului salariaților concediați.
(3) Criteriile prevăzute la alin. (2) lit. d) se aplică pentru departajarea salariaților după evaluarea realizării obiectivelor de performanță.
(4) Obligațiile prevăzute la alin. (1) și (2) se mențin indiferent dacă decizia care determină concedierile colective este luată de către angajator sau de o întreprindere care deține controlul asupra angajatorului.
(5) În situația în care decizia care determină concedierile colective este luată de o întreprindere care deține controlul asupra angajatorului, acesta nu se poate prevala, în nerespectarea obligațiilor prevăzute la alin. (1) și (2), de faptul că întreprinderea respectivă nu i-a furnizat informațiile necesare.

Articolul 70
Angajatorul are obligația să comunice o copie a notificării prevăzute la art. 69 alin. (2) inspectoratului teritorial de muncă și agenției teritoriale de ocupare a forței de muncă la aceeași dată la care a comunicat-o sindicatului sau, după caz, reprezentanților salariaților.

Articolul 71
(1) Sindicatul sau, după caz, reprezentanții salariaților pot propune angajatorului măsuri în vederea evitării concedierilor ori diminuării numărului salariaților concediați, într-un termen de 10 zile calendaristice de la data primirii notificării.
(2) Angajatorul are obligația de a răspunde în scris și motivat la propunerile formulate potrivit prevederilor alin. (1), în termen de 5 zile calendaristice de la primirea acestora.

Articolul 72
(1) În situația în care, ulterior consultărilor cu sindicatul sau reprezentanții salariaților, potrivit prevederilor art. 69 și 71, angajatorul decide aplicarea măsurii de concediere colectivă, acesta are obligația de a notifica în scris inspectoratul teritorial de muncă și agenția teritorială de ocupare a forței de muncă, cu cel puțin 30 de zile calendaristice anterioare datei emiterii deciziilor de concediere.
(2) Notificarea prevăzută la alin. (1) trebuie să cuprindă toate informațiile relevante cu privire la intenția de concediere colectivă, prevăzute la art. 69 alin. (2), precum și rezultatele consultărilor cu sindicatul sau reprezentanții salariaților, prevăzute la art. 69 alin. (1) și art. 71, în special motivele concedierilor, numărul total al salariaților, numărul salariaților afectați de concediere și data de la care sau perioada în care vor avea loc aceste concedieri.
(3) Angajatorul are obligația să comunice o copie a notificării prevăzute la alin. (1) sindicatului sau reprezentanților salariaților, la aceeași dată la care a comunicat-o inspectoratului teritorial de muncă și agenției teritoriale de ocupare a forței de muncă.
(4) Sindicatul sau reprezentanții salariaților pot transmite eventuale puncte de vedere inspectoratului teritorial de muncă.
(5) La solicitarea motivată a oricăreia dintre părți, inspectoratul teritorial de muncă, cu avizul agenției teritoriale de ocupare a forței de muncă, poate dispune reducerea perioadei prevăzute la alin. (1), fără a aduce atingere drepturilor individuale cu privire la perioada de preaviz.
(6) Inspectoratul teritorial de muncă are obligația de a informa în termen de 3 zile lucrătoare angajatorul și sindicatul sau reprezentanții salariaților, după caz, asupra reducerii sau prelungirii perioadei prevăzute la alin. (1), precum și cu privire la motivele care au stat la baza acestei decizii.

Articolul 73
(1) În perioada prevăzută la art. 72 alin. (1), agenția teritorială de ocupare a forței de muncă trebuie să caute soluții la problemele ridicate de concedierile colective preconizate și să le comunice în timp util angajatorului și sindicatului ori, după caz, reprezentanților salariaților.
(2) La solicitarea motivată a oricăreia dintre părți, inspectoratul teritorial de muncă, cu consultarea agenției teritoriale de ocupare a forței de muncă, poate dispune amânarea momentului emiterii deciziilor de concediere cu maximum 10 zile calendaristice, în cazul în care aspectele legate de concedierea colectivă avută în vedere nu pot fi soluționate până la data stabilită în notificarea de concediere colectivă prevăzută la art. 72 alin. (1) ca fiind data emiterii deciziilor de concediere.
(3) Inspectoratul teritorial de muncă are obligația de a informa în scris angajatorul și sindicatul sau reprezentanții salariaților, după caz, asupra amânării momentului emiterii deciziilor de concediere, precum și despre motivele care au stat la baza acestei decizii, înainte de expirarea perioadei inițiale prevăzute la art. 72 alin. (1).
Cred ca este mai simplu sa se posteze pașii decât multe articole. .plus ca se îngreunează pagina de Forum.
Mulțumesc, Bogdan!
Am inteles care sunt conditiile concedierii colective, dar un impediment este ca noi nu mai avem nici sindicat si nici reprezentanti ai salariatilor de cand a expirat si contractul colectiv de munca.

In situatia concedierii individuale, (deoarece ma astept sa disponibilizese nr maxim permis - 1 pentru a fi la limita legii) nu avem nici un drept de a primi salariile compensatorii?
Acestea erau specificate in contractul colectiv de munca care a expirat in martie anul curent și care nu a mai fost nici inlocuit, nici prelungit.
Ultima modificare: Joi, 12 Septembrie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva lant magazine din romania ioana_oana_ct ioana_oana_ct Buna ziua, Suntem un grup de angajati ai unui lant de magazine. Incepand din luna decembrie acestea au inceput sa fie inchise si angajatii relocati. in ... (vezi toată discuția)
Litigiul ;conflict de munca adamdelia adamdelia Buna ziua , Ma intereseaza si pe mine sa stiu daca este vreo diferenta intre Concedierea Colectiva si Planul de Reorganizare si Modificarea structurii ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva Michaela_D Michaela_D Buna ziua, Datorita dificultatilor economice, in sensul ca luna de luna suntem pe pierdere, conducerea societatii a hotarat sa trimita in somaj jumatate din ... (vezi toată discuția)