avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere colectiva Buna ziua, va rog sa ma ajutati ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere colectiva Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu suport ...

Concediere colectiva

Buna ziua, doresc sa ma ajutati cu suport pentru urmatoarea situatie. Lucrez de 8 ani la o companie privata care are peste 300 angajati in acest moment.
Ieri am fost anunțata de managerul meu ca de astazi intru in 21 zile de preaviz, doarece s-a dispus concedierea mea, dar si a altor colegi pe motive ce tin de problemele financiare ale firmei.
Mentionez ca dintotdeauna a existat un contract colectiv de munca valabil, care preciza ca in cazul disponibilizărilor ce nu tin de angajat, firma plateste pana la 5 salarii compensatorii, in functie de vechime. Problema este a acesta a expirat in martie anul acesta si nu a mai fost reînnoit de catre conducere, as vrea sa stiu este obligatoriu ca o companie cu 300 angajați sa aiba Contract colectiv de munca, sau este alegerea patronatului daca il infaptuiesc ori nu?
Practic, nici unul dintre noi nu mai beneficiem de acest drept.
Pe pozitia pe care o ocup eu, mai exista o colega, necasatorita, fara copii. In situatia in care eu am 2 copii minori in intretinere, amandoi fiind la școală, iar eu sunt unic intretinator al lor, nu exista nici o lege care sa imi ofere sprijin in aceasta situație?
Pe portalul Lege 5 am citit ca ar fi trebuit sa fiu anuntata cu 45 zile inainte de dispunerea concedierii si ca ar trebui sa mi se ofere un motiv/criteriu, in scris, dupa care s-au facut disponibilizarile, insa acest lucru nu s-a întâmplat.
Si o ultima întrebare : cand primesc foaia prin care ma informează ca am fost disponibilizata, este necesar sa o semnez? Eu inteleg ca este o informare, imi aduc la cunostinta o decizie a companiei. Întreb, deoarece nu au facut nici notificare la ITM cu privire la concedierea colectiva si am senzatia ca lucrurile nu sunt tocmai legal infaptuite.
As dori sa pot negocia cu compania, bazându-ma pe drepturile mele, ca anajat si sa incerc sa imi obtin fie salariile compensatorii, asa cum erau stipulate in contractul colectiv de munca, fie macar ragazul de 45 zile inainte de dispunerea concedierii efective, asa cum inteleg ca este procedura legala in situatia concedierilor colective, pentru a avea timp sa imi gasesc un nou loc de munca specific aptitudinilor mele.
Mulțumesc tuturor care ma vor ajuta cu un răspuns, sfat sau orice informație utila!
Ultima modificare: Miercuri, 11 Septembrie 2024
AdinaNicoleta1707, utilizator
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 11:24, 12 Septembrie 2024
Codul Muncii
Art. 67
Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.

Obligatia de plata a salariilor compensatorii trebuie sa se regaseasca in contractul individual de munca, precum si in regulamentul intern al societatii sau in contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul unitatii sau la nivel de sector de activitate, In acest caz, angajatorul este obligat sa achite salariatului concediat salariile compensatorii prevazute de acestea.
In cazul in care obligatia de plata a salariilor compensatorii nu se regaseste in niciunul din documentele prevazute mai sus, angajatorul nu este obligat la plata unor astfel de salarii.
Buna ziua

Aveti dreptul la salarii compensatorii numai daca acest lucru este mentionat in contractul colectiv sau cel individual de munca.

Sfatul meu este sa vorbiti si cu alti colegi sa vedeti cine mai este in situatia dvs, sa faceti front comun si sa cereti salarii compensatorii. daca mergeti un grup de oameni aveti sanse mai mari decat fiecare individual.

Ultima modificare: Joi, 12 Septembrie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva lant magazine din romania ioana_oana_ct ioana_oana_ct Buna ziua, Suntem un grup de angajati ai unui lant de magazine. Incepand din luna decembrie acestea au inceput sa fie inchise si angajatii relocati. in ... (vezi toată discuția)
Litigiul ;conflict de munca adamdelia adamdelia Buna ziua , Ma intereseaza si pe mine sa stiu daca este vreo diferenta intre Concedierea Colectiva si Planul de Reorganizare si Modificarea structurii ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva Michaela_D Michaela_D Buna ziua, Datorita dificultatilor economice, in sensul ca luna de luna suntem pe pierdere, conducerea societatii a hotarat sa trimita in somaj jumatate din ... (vezi toată discuția)