avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Activitate razvanrd

Activitate razvanrd

Buna ziua,

Va multumesc frumos pentru raspuns. Am citit si eu legea amintita de d-voastra dar conform aliniatului (2) nu cred ca se aplica cazului nostru, fetita avand o scrisoare medicala cu diagnosticul de intoleranta la gluten.
Buna ziua,

Sunt tatal unei fetite de 3 ani care are intoleranta la gluten. Luni vom incepe gradinita iar conducerea unitatii la decizia doamnei doctor ne-a transmis ca desi au bloc alimentar fetitei noastre nu i pot oferi masa pentru ca nu isi pot asuma o contaminare cu gluten. Ne-au oferit varianta sa aducem noi mancarea in fiecare zi. Acest lucru nu este imposibil dar e foarte greu de realizat din toate punctele de vedere ( aprovizionare/timp/etc) mai ales ca impreuna cu sotia ne dorim sa i oferim aceasi mancare ca si celorlalti pentru a nu se simti diferita. Daca mai punem la socoteala ca mai avem un copil de 10 luni as zice ca e chiar imposibil sa pregatim masa acasa.

Noi intelegand refuzul categoric al medicului am incercat sa venim cu cateva variante de colaborare :

- sa aducem noi toate alimentele necesare fara gluten strict pentru zilele de mancare care contin gluten. Ramane doar partea de preparare in unitatea gradinitei. Propunere respinsa pentru ca au un singur set de oale si nu au timp sa spele/curete/s.a.m.d. Am propus chiar sa mai cumparam un set de oale special pentru fetita insa am fost refuzati ca asa ceva nu se poate….

- am propus sa dam o declaratie pe proprie raspundere unde noi ne asumam orice contaminare cu gluten nedorita. Dar am fost din nou refuzati de d-na doctor pe motivul ca dansa “nu isi asuma raspunderea”. Putin paradox aici dar asta e situatia.

- am propus sa platim pentru toate zilele indiferent ca fetita mananca de acolo (non gluten day) sau vine cu mancarea de acasa. Acelasi refuz.

Idea la intoleranta la gluten este ca nu trebuie mancat gluten direct (preparate din grau) dar nu are nici o treaba de importanta majora daca in bucatarie unde se prepara masa copiilor se gaseste faina sau alt derivat din grau. Important este sa nu fie preparatul in farfuria fetitei. La gradinita meniul e saptamanal ( ex: luni-marti -> non gluten, miercuri-joi -> gluten, vineri -> non gluten) . Noi vrem sa colaboram strict pe zielele cu gluten.

Efectic nici macar ceai dimineata nu vor sa i ofere deoarece fierb ceaiul in oala in care inainte cu o zi au fiert paste cu gluten. Suntem constienti si credem ca toate aceste precautii pot sa se aplice la lucruri mai grave cum ar fi alergiile unde se poate face un soc anafilactic dar nu la intoleranta la gluten unde cel mai grav pe moment daca se mananca o cantitate mare fetita poate vomita.

Iar acuma intrebarea: avem vreo varianta legala sa o convingem pe d-na doctor/conducerea de o relatie de colaborare sau chiar sa fortam unitatea sa i prepare special ei meniul atunci cand sunt zile cu gluten ? Bineinteles cu alimente aduse de noi. Nu dorim sa incarcam in vreun fel costurile unitatii.

Va multumesc anticipat pentru raspunsurile dumneavoastra.

Cateva detalii:
-locatie : Cluj-Napoca
-costul unei firme de catering pentru fetita pentru 20 de zile ar fi de apx 1700 RON vs 300 RON cat am plati daca i s-ar face si ei mancare. Efectiv ne simtit discriminati in toata aceasta situatie.
- la cresa in urma cu un an nu am avut acesta probleme dar poate ca acolo nu aveau bloc alimentar ci mancarea era livrata de o firma de catering pentru toti copiii. Am avut o relatie foarte buna de colaborare cu firma de catering.