avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua, Sunt tatal unei fetite de 3 ani care are ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua, Sunt tatal unei fetite de 3 ani care are intoleranta ...

Buna ziua,

Sunt tatal unei fetite de 3 ani care are intoleranta la gluten. Luni vom incepe gradinita iar conducerea unitatii la decizia doamnei doctor ne-a transmis ca desi au bloc alimentar fetitei noastre nu i pot oferi masa pentru ca nu isi pot asuma o contaminare cu gluten. Ne-au oferit varianta sa aducem noi mancarea in fiecare zi. Acest lucru nu este imposibil dar e foarte greu de realizat din toate punctele de vedere ( aprovizionare/timp/etc) mai ales ca impreuna cu sotia ne dorim sa i oferim aceasi mancare ca si celorlalti pentru a nu se simti diferita. Daca mai punem la socoteala ca mai avem un copil de 10 luni as zice ca e chiar imposibil sa pregatim masa acasa.

Noi intelegand refuzul categoric al medicului am incercat sa venim cu cateva variante de colaborare :

- sa aducem noi toate alimentele necesare fara gluten strict pentru zilele de mancare care contin gluten. Ramane doar partea de preparare in unitatea gradinitei. Propunere respinsa pentru ca au un singur set de oale si nu au timp sa spele/curete/s.a.m.d. Am propus chiar sa mai cumparam un set de oale special pentru fetita insa am fost refuzati ca asa ceva nu se poate….

- am propus sa dam o declaratie pe proprie raspundere unde noi ne asumam orice contaminare cu gluten nedorita. Dar am fost din nou refuzati de d-na doctor pe motivul ca dansa “nu isi asuma raspunderea”. Putin paradox aici dar asta e situatia.

- am propus sa platim pentru toate zilele indiferent ca fetita mananca de acolo (non gluten day) sau vine cu mancarea de acasa. Acelasi refuz.

Idea la intoleranta la gluten este ca nu trebuie mancat gluten direct (preparate din grau) dar nu are nici o treaba de importanta majora daca in bucatarie unde se prepara masa copiilor se gaseste faina sau alt derivat din grau. Important este sa nu fie preparatul in farfuria fetitei. La gradinita meniul e saptamanal ( ex: luni-marti -> non gluten, miercuri-joi -> gluten, vineri -> non gluten) . Noi vrem sa colaboram strict pe zielele cu gluten.

Efectic nici macar ceai dimineata nu vor sa i ofere deoarece fierb ceaiul in oala in care inainte cu o zi au fiert paste cu gluten. Suntem constienti si credem ca toate aceste precautii pot sa se aplice la lucruri mai grave cum ar fi alergiile unde se poate face un soc anafilactic dar nu la intoleranta la gluten unde cel mai grav pe moment daca se mananca o cantitate mare fetita poate vomita.

Iar acuma intrebarea: avem vreo varianta legala sa o convingem pe d-na doctor/conducerea de o relatie de colaborare sau chiar sa fortam unitatea sa i prepare special ei meniul atunci cand sunt zile cu gluten ? Bineinteles cu alimente aduse de noi. Nu dorim sa incarcam in vreun fel costurile unitatii.

Va multumesc anticipat pentru raspunsurile dumneavoastra.

Cateva detalii:
-locatie : Cluj-Napoca
-costul unei firme de catering pentru fetita pentru 20 de zile ar fi de apx 1700 RON vs 300 RON cat am plati daca i s-ar face si ei mancare. Efectiv ne simtit discriminati in toata aceasta situatie.
- la cresa in urma cu un an nu am avut acesta probleme dar poate ca acolo nu aveau bloc alimentar ci mancarea era livrata de o firma de catering pentru toti copiii. Am avut o relatie foarte buna de colaborare cu firma de catering.
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 21:29, 9 Septembrie 2024
Buna ziua

Nu exista nici o modalitate legala de a forta unitatea sa preparare mancare separata pt copilul dvs.

Pentru copii care sufera de anumite afectiuni exista legea 4/2021. Insa si in cazul lor, unitatile nu pot fi obligate sa prepare separat mancarea daca accepta ca parintii sa aduca mancare de acasa pentru copii.

Legea 4/2021

Articolul 1
(1) Prezenta lege instituie cadrul normativ pentru protecția, siguranța vieții și respectarea, în condiții de egalitate și nediscriminare, a drepturilor persoanelor diagnosticate, precum și ale celor care sunt suspectate a fi diagnosticate cu următoarele boli și afecțiuni alergice:
a) astm bronșic;
b) rinită alergică;
c) alergie alimentară;
d) rinoconjunctivită alergică;
e) dermatită alergică;
f) anafilaxie
(2) Prezenta lege nu se aplică persoanelor diagnosticate sau care sunt suspectate a fi diagnosticate cu intoleranțe alimentare sau boală celiacă.

Articolul 6
Prevederile prezentei legi se aplică persoanelor prevăzute la art. 1 alin. (1) în vederea sprijinirii acestora și integrării lor în societate, fără discriminare, în ceea ce privește raportul acestora cu:
a) unitățile de învățământ preuniversitar de stat sau particular, inclusiv cele care funcționează cu program prelungit și care asigură sau nu servicii de masă;

Articolul 7
(1) Unitățile de învățământ preuniversitar prevăzute la art. 6 lit. a) au obligația ca, pentru copiii diagnosticați cu boli și afecțiuni alergice și pentru cei care sunt suspectați a fi diagnosticați cu boli și afecțiuni alergice, dovedite prin adeverință medicală emisă de medicul specialist, să asigure, după caz, toate mesele, conform programului la care este înscris copilul, sau posibilitatea pentru familie, părinți, tutore ori reprezentantul legal de a aduce în respectivele unități alimentele necesare hrănirii copiilor, în recipiente separate, servite individual. Instituțiile care au posibilitatea de pregătire a porțiilor individuale de hrană se asigură de faptul că mesele nu conțin ingredientele interzis a fi consumate, cuprinse în cadrul fișei cu alimente alergene a fiecărui copil, înmânată de familia/părinții/tutorele/reprezentantul legal al copilului. Fac excepție de la această obligație instituțiile care dau posibilitatea familiei/părinților/tutorelui/reprezentantului legal de a introduce în incinta lor alimentele necesare hrănirii copilului în recipiente individuale, fără îngrădirea, discriminarea sau condiționarea acestora în vreun fel.
Buna ziua,

Va multumesc frumos pentru raspuns. Am citit si eu legea amintita de d-voastra dar conform aliniatului (2) nu cred ca se aplica cazului nostru, fetita avand o scrisoare medicala cu diagnosticul de intoleranta la gluten.
Buna ziua

Exact. De aceea am si subliniat alineatul 2 din art 1.

Si chiar daca s-ar fi aplicat, atat timp cat gradinita va permite sa aduceti mancare potrivita nevoilor copilului dvs nu poate fi obligata sa o prepare.

Din cate am inteles din expunerea dvs, gradinita v-a oferit aceasta posibilitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ong-ul ține un eveniment unde se servește mâncare. Pro-Ghioroc Pro-Ghioroc Dacă ONG-ul ține un eveniment unde se servește mâncare ,dar care e pregătit de membri ong ului,,se poarte servi oamenilor? Care este calea legală de ... (vezi toată discuția)
Autorizatii/avize , activitate cateing edys_cafe edys_cafe Buna ziua! de ceva timp mi-am deschis o societate com. , domeniul de activitate fiind catering, tot odata am inchiriat si un sp. com. intrebare:- ce ... (vezi toată discuția)
Ong poate organiza evenimente de strângere de fonduri pentru susținerea activităților ulterioare ale asociației? Pro-Ghioroc Pro-Ghioroc Bună ziua, avem înființat un ONG și as dori să întreb care este baza legală de organizare al unui eveniment?Noi facem meniurile pentru care oamenii ... (vezi toată discuția)