avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 862 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... ONG-ul ține un eveniment unde se servește mâncare.
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

ONG-ul ține un eveniment unde se servește mâncare.

Dacă ONG-ul ține un eveniment unde se servește mâncare ,dar care e pregătit de membri ong ului,,se poarte servi oamenilor? Care este calea legală de a servi mâncare?
Ultima modificare: Duminică, 26 Februarie 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 22:17, 9 Martie 2023
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mâncarea trebuie pregătită de personal calificat, fără afecțiuni digestive sau cutanate și fără boli contagioase, în condiții optime de igienă, într-o unitate care are toate avizele de funcționare și e înregistrată sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor. Servirea se va face într-un spațiu adecvat de servire a mesei, dotat corespunzător. Pentru a preveni orice neplăceri, beneficiarii vor trebui informați în prealabil cu privire la posibile alergii sau intoleranțe alimentare. De asemenea, se vor preleva și păstra probe din alimentele care au fost servite pentru eventuale teste de laborator, iar în final, se va asigura colectarea gunoiului şi eliminarea corectă a deşeurilor.
O alternativă ar fi să închiriați un local adecvat și să apelați la servicii de catering.

Calea legală de a servi mâncare oamenilor e cea care respectă normele în vigoare privind alimentația publică - cel mai indicat e să luați legătura cu cineva din domeniu care vă poate consilia îndeaproape pentru fiecare etapă.
Ultima modificare: Marți, 28 Februarie 2023
C. Muresan, utilizator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca e un eveniment intern al ONG=ului si informal membrii se inteleg ca aduce fiecare ceva de mancare si mananca impreuna, fara ca ONG-ul sa fi stabilit oficial asta, e tolerat. Daca ONG-ul decide ca o obligatie ca membrii participanti aduc mancare care se pune la comun, deja nu mai este in regula. Si nicidecum nu poate face asa ceva pentru persoane din exteriorul organizatiei, caci intervine legislatia de siguranta alimentara, care impune cerinte de calificare a persoanelor care pregatesc alimentele si conditii de autorizare a entitatii care ofera si a spatiului ( daca nu e catering) si nu e determinant in acest caz faptul ca se face o asemenea activitate ocazional, nu cu caracter profesional / de continuitate.....
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Azi-maine ajungem sa cerem ca un eveniment in familie sa fie cu mancare facuta de persoane avizate sanitar,in bucatarie etc. Hai sa revenim cu picioarele pe pamant!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, daca nu vrei sa fii dat in judecata, in caz ca cineva pateste ceva !!!!!!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legislatie face o diferenta clara intre evenimente private ex. reuniune de familie, si eventual evenimente interne informale intr-o organizatie, si evenimente publice care se adreseaza oricui sau in orice caz unor persoane care depasesc cadrul definit de lege ca fiind cadrul familial respecti intern, si atunci intervine legislatia de protectia consumatorului, legislatia SSM, legislatia de siguranta sanitara etc. Nu doar cand e vorba de mancare, si cand organizezi o excursie montana cu parfum de aventura ex. via ferrata sau tura in abrupt sau rafting..... si cam asa este in orice tara civilizata

popdan a scris:

Azi-maine ajungem sa cerem ca un eveniment in familie sa fie cu mancare facuta de persoane avizate sanitar,in bucatarie etc. Hai sa revenim cu picioarele pe pamant!


Alte discuții în legătură

Ong poate organiza evenimente de strângere de fonduri pentru susținerea activităților ulterioare ale asociației? Pro-Ghioroc Pro-Ghioroc Bună ziua, avem înființat un ONG și as dori să întreb care este baza legală de organizare al unui eveniment?Noi facem meniurile pentru care oamenii ... (vezi toată discuția)