avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Activitati O.N. G.
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Activitati O.N. G.

Buna ziua !

In cadrul unui O.N.G. , cu trei membri fondatori, care , organizeaza activitati de recreere pentru copii, sunt permise urmatoarele aspecte :

1. Un membru fondator al O. N. G.- ului poate fi si voluntar ? Daca da, care sunt etapele pentru a intra in legalitate ?

2. Presedintele O.N. G. -ului poate fi angajat cu carte de munca , al acestuia?


3. Daca O.N.G. -ul desfasoara activitati si in alte puncte geografice decat sediul acestuia, ar trebui declarate acele puncte de lucru ? Daca da, cum si unde ?


Va multumesc!




Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 02:09, 10 Aprilie 2016
1. toti membrii cu drepturi depline ai ong-ului dar si simpatizantii care participa ocazional la organizarea si ajuta la desfasurarea activitatilor trebuie sa semneze contractul de voluntariat. Cititi si www.avocatnet.ro/content/art...
2.legat de semnarea de contracte de munca cu orice membru dar si cu persoane din afara ong-ului dar care pe probleme punctuale pot ajuta si imbunatati activitatile in ong. Legea nu interzice dar trebuie sa va ganditi ce presupune aceste contracte pentru ong, adica ce costuri implica, daca aveti posibilitatea sa acopriti la termen aceste costuri. Nu cred ca e bine ca un ong, care aduna cu greu fonduri, sa ii dea pentru ca cineva sa-si asigure un venit. De ce numai presedintele si nu si ceilalti? De obicei, se accepta sa fie semnate contracte de munca pe anumite proiecte de la anumiti finantatori, si numai daca in ong nu se gaseste cineva cu pregatirea si experienta necesare ducerii la indeplinire a anumitor activitati si care sa faca treaba fara recompensa materiala.
3. nu se inregistreaza sedii secundare pentru activitati ocazionale. Daca incepeti sa defasurati astfel de activitati in mod curent, inchiriati acolo un sediu, incepeti sa recrutati persoane de pe plan local si veti atrage si fonduri de la diferiti finantatori cu care sa desfasutati activitati pentru beneficiari locali, va fi necesar sa infiintati acolo in localitate o sucursala sau chiar filiala cu identitate fiscala proprie. Asta in alt judet. Procedura se inregistreaza la judecatorie si finate. Deci la acest punct trebuie detalii.
1. Si membrii unei asociatii, indiferent ca sunt fondatori sau au dobandit ulterior calitatea de membru, pot fi, si chiar e normal sa si fie voluntari. Exista controverse ref. necesitatea incheierii unui contract de voluntariat propriu-zis, ca document distinct cu un asemenea titlu, de catre membri, daca din reglementarile interne (Statut, regulamente interne) rezulta implicit o asemenea relatie si sunt clarificate elementele pe care le cere Legea Voluntariatului, pentru ca in acest caz aderarea la asociatie este implicit si incheierea unui contract de voluntariat. daca insa sunt sarcini si raspunderi specifice, e bine sa se faca un contract propriu-zis, in interpretarea, completarea si detalierea obligatiilor generice de voluntariat prevazute in statut.
2. Daca presedintele e reprezentant legal, si se doreste remunerarea lui: Pentru munca specifica de presedinte si reprezentant legal ar trebui angajat cu contract de mandat, si platit cu indemnizatie, nu angajat cu contract de munca si platit cu salariu. Daca e platit pentru alte activiati decat cele specifice de presedinte - de ex. se ocupa si el concret de activitatile de recreere, ca un membru obisnuit sau persoana din afara organizatiei, i se poate face contract de munca, dar incheierea acestuia si toate deciziile legate de acesta ( concedii, nivel salariu, acordare premii sau sanctiuni) ar trebui decise de Consiliul Director fara participarea lui ( adica de ceilalti doi membri, daca asociatia area cum ca membri doar cei trei fondatori si ei trei formeaza si Consiliul Director) si ei ar trebui sa il controleze, ca sa se evite conflictul de interese (nefiind permis ca el ca presedinte si reprezentant legal sa se contoleze pe sine si sa isi acorde dreptul sie insusi ca salariat).
3. Daca activitatile in afara sediului social sunt repetitive sau pe durate mai lungi, in locatii fixe indoor, trebuie declarate ca sedii secundare la organul fiscal, existand formulare si proceduri specifice. Nu implica in mod necesar infiintare de sucursala sau filiala si nici mentionarea lor in actele constitutive, desi sunt organe fiscale care abuziv pretind mentionarea in actele constitutive a sediilor secundare, cum cere legea la SRL pentru punctele de lucru ( dar nu cere legislatia ONG, nici Codul de procedura fiscala). Nici daca sediul secundar e in alt judet nu e nevoie de infiintat sucursala si cu atat mai putin filiala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Punct de lucru asociatie irinamaria32 irinamaria32 Buna ziua! Am o asociatie infiintata in 2011 si pentru a aplica pentru un proiect imi cer infiintarea unui punct de lucru in zona unde se desfasoara ... (vezi toată discuția)
Centru ingrijire batrani LaurentiuBC LaurentiuBC Buna Ziua tuturor. Vreau sa imi fac un centru de ingrijire pentru batrani. Am ales deja calea infiintarii unei asociatii non-profit. Am spatiul, urmeaza sa ... (vezi toată discuția)
Despre ong-uri ARKzad ARKzad dupa o scurta perioada de la infiintarea unui ONG, inscris in reg.ONG pe tara si avand deschis cont in banca,activitatea este intrerupta din cauza ... (vezi toată discuția)