Daca trebuie, infiintati o sucursala fara personalitate juridica. Inchiriati, cu un contract de inchiriere sau de comodat, un spatiu. Desemnati o persoana din partea asociatiei, persoana care sa fie membru al asociatiei dar care poate sa fie din acea localitate unde infiintati sucursala si care sa se ocupe cu partea organizatorica. Decizia de infiintare a sucursalei sa fie luata de adunarea generala a asociatiei. Decizia sa cuprinda pe langa resursa umana si cea materiala si financiara pentru sucursala si modul de decontare a unor cheltuieli.
La judecatorie inregistrati doar filialele, care sunt cu personalitate juridica si cod fiscal proprii, cu contabilitate si bilant proprii.
sa inteleg ca Hotararea privind infiintarea sucursalei nu trebuie depusa la judecatorie?
trebuie autentificata la avocat sau nu?La ce va referiti cand spuneti resursa materiala si financiara? stiu ca doar filiale au patrimoniu distinct de al asociatiei.
Sa treceti de la inceput, adica adunarea generala hotaraste daca pentru acea filiala se dau bani, se dau bunuri din patrimoniul general al asociatiei(de exemplu se dau acolo un calculator, un birou, o imprimanta, se face un abonament cu telefon fix si internet, se angajaza pe asociatie o persoana cu contract de munca sau se incheie un contract de prestari servicii pentru activitatea de la sucursala). Hotararea nu se inregistreaza pe la avocat, notar.
ar se depune sau nu la judecatorie?
Asa cum s-a precizat deja, nu exista la ONG-uri notiunea de "punct de lucru" ca la firme, pot fi insa structuri teritoriale - filiale (cu personalitate juridica, ce se inregistreaza la judecatorie ca persoana juridica separata da ONG-mama) si sucursale (care nu se inregistreaza la judecatorie, si in principiu nici in actul constitutiv si statut). Pe langa aceste forme, mai pot exista cate sedii secundare doriti dvs. si cam cu ce denumire doriti Dvs. - birou, centru, club, departament, sectie etc. sau specific daca e de o anumita natura ex. biblioteca, centru de zi, sala de sport etc. .. Aceste sedii secundare nu trebuie trecute in statut si actul constitutiv, sunt insa supuse inregistrarii fiscale pe una din cele doua proceduri prevazute de legislatia fiscala, si cu actul de inregistrare la organele fiscale a respectivului sediu secundar puteti dovedi finantatorului ca aveti un "punct de lucru" in localitatea / zona respectiva. Gasiti in alt mesaj al meu pe forum detaliile, actele normative in cauza...