avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1931 soluții astăzi
Forum Activitate Gabi9729

Activitate Gabi9729

Buna ziua! Din ce am putut observa, nu este mentionat in mod specific ce este inclus in aceasta suprafata. Ci doar 'dreptul de coproprietate asupra unei cote indivize de 1.98%', 'respectiv de 16 m.p'. 'asupra partilor componente din imobil, care prin natura sau destinatia lor, sunt in folosinta comuna tuturor proprietarilor blocului' si 'dreptul de folosinta asupra terenului pe care este amplasat imobilul'. Ceea ce in interpretarea mea este destul de general. In schema de construire a blocului, apare doar suprafata construita (pana la zidurile exterioare) si nu sunt specificate dimensiuni pentru terenul din imediata apropiere a peretilor. Oricum, daca nu inteleg gresit, calea de acces (trotuarul blocului) nu are cum sa nu faca parte din coproprietate, fiindca este in folosinta comuna, alta nu exista.
Voi mai studia documentele cu prima ocazia.

Va multumesc pentru clarificari!
Am inteles situatia, va multumesc frumos pentru clarificari! Acum, va ramane de vazut.

gi-jane2 a scris:

Posibilitatea exista pt oricine și orice, temeiul il indica reclamantul. Dacq fac asta, o sa aflați și tot în funcție de ce cere, dvs va construiți apărarea.
Personal, nu cred ca se vor adresa cuiva.

Va multumesc frumos pentru raspuns si pentru confirmarea privind caile de acces.

Referitor la suprafata de teren aflata in coproprietate, mai trebuie intr-adevar sa ma documentez. Nu am gasit mentiuni in acte decat referitoare la suprafata de teren pe care este construit blocul, nu este mentionata in mod expres si suprafata exterioara, adica acea bordura, de aceea pot doar presupune in acest moment ca ar intra la 'socoteala' si aceasta in cadrul suprafetei comune.

In fapt, aceasta este chestiunea de care sunt nesigur in cazul de fata, daca se socoteste si bordura exterioara ca parte din suprafata comuna.
Buna ziua! Va rog, daca aveti posiblitatea, sa ma ajutati cu o simpla clarificare pentru situatia de mai sus. Pot oferi mai multe detalii daca este nevoie.

Mai pe scurt, doresc doar sa ma asigur ca nu este gresita interpretarea mea a situatiei si sa aflu daca, pe baza articolelor citate din legea nr. 196/2018 si a drepturilor mele de coproprietate, pot inainta cererea respectiva catre asociatia de proprietari. Scopul final fiind eliberarea trotuarului comun din jurul blocului.

Multumesc!
Deci sa inteleg ca ar exista si posibilitatea inaintarii catre instanta a acestei chestiuni.

Totusi imi scapa esentialul, pe ce baza legala? Acesta nu este nici pe departe domeniul meu, deci nu inteleg cum ar fi posibila, ipotetic vorbind, inaintarea unui proces fara o baza legala clara, implicit fara un posibil castig de cauza. In afara de resurse irosite pentru toate partile implicate, care ar fi rezultatul?

Va multumesc pentru raspuns!

gi-jane2 a scris:

Subiectul era gălăgia nu minorii, v-ati probe în acest sens și nici nu ati folosit în mod ilegal filmările.
Ei nu au decât sa va dea in judecata si dvs nu aveti decât sa va aparati.

Nu sunt de acord cu dumneavoastra. Domeniul public al statului, nu cred ca trece in proprietatea privata a persoanei care l-a inchiriat. Aceasta dobandeste doar un drept de folosinta asupra lui, nu un drept de proprietate. Comparatia cu apartamentul, nu e doar eronata pentru aceasta situatie, dar e si gresita.

Cat despre inregistrari, pe baza acestora, cei reclamati au primit amenzi si au fost folosite ca probe. Deci exista o motivatie intemeiata, nu doar ca au fost facute 'ca n aveam eu ce face'.

Mai ales ca mi s au solicitat probe ale activitatii desfasurate acolo pentru ca acestia sa fie sanctionati. Dupa aceeasi logica, nu poti folosi nicio inregistrare asupra unei fapte sanctionabile, din simplu fapt ca a fost savarsita de un minor? Si ca pot avea domnii parinti 'resentimente'? E lipsit de logica si, posibil, de fundament.

De aceea, va multumesc pentru raspuns, dar rog o parere mai avizata, daca se poate.


adriandimitriu a scris:

Dacă au închiriat spațiul, atunci e al lor, deci privat. Eu dacă închiriez de la dvs un apartament, acesta e al meu, pe perioada contractului. Cât despre filme cu minori...eu m-aș fi abținut, însă probabil că există resentimente serioase

Buna ziua, rog, daca se poate, sa ma ajutati cu niste clarificari referitoare la suprafata 'indiviza' care apartine tuturor proprietarilor dintr-un condominiu, mai exact ce este si care sunt drepturile fiecarui proprietar asupra ei. Voi explica in mod concret situatia mea si motivul inaintarii acestei probleme.

In contractul de vanzare cumparare spune:
- "Impreuna cu apartamentul, transmitem ... dreptul de coproprietate asupra partilor componente din imobil, care prin natura sau destinatia lor, sunt in folosinta comuna tuturor proprietarilor blocului, precum si dreptul de folosinta asupra terenului pe care este amplasat imobilul in cota indiviza, adica suprafata indiviza de 16 m.p".
- Mai departe, specifica o cota indiviza de 1.98% asupra acestei suprafete.

Blocul este construit inainte de anii '90 si are o suprafata de aprox. 650 m.p. Cota indiviza din aceasta suprafata reprezinta aprox. 12.9 m.p.. Din asta se poate deduce ca diferenta pana la 16 m.p. o reprezinta suprafata exterioara, mai exact acea bordura (calea de acces) din jurul blocului, de 80 - 100 cm de la peretele exterior, corect?

Daca nu interpretez gresit, asta inseamna ca acea suprafata exterioara (bordura, calea de acces, cum dorim sa-i spunem) este in administrarea asociatiei de proprietari si fiecare coproprietar are drept asupra ei.

Motivul in fapt: Un vecin a decis sa imprejmuiasca cu gard suprafata din fata apartamentului sau de la parter, improvizand un fel de gradina proprie, cu tot cu iesire din apartament direct in acea gradina. In suprafata imprejmuita intra, deci, si suprafata indiviza. Fapta s-a petrecut fara acordul celorlalti locatari, blocand accesul pe acea parte a blocului.

Exista posibilitatea inaintarii unei petitii catre asociatia de proprietari privind eliberarea suprafetei comune? Adica mutarea gardului 80-100 cm la distanta fata de peretele exterior al blocului pentru eliberarea trotuarului/caii de acces ?

Am gasit aceste articole care sustin cele declarate, dar neavand experienta juridica, as dori sa cer o parere mai avizata:

Articolului 35 din Legea nr. 196/2018, în cazul clădirilor multietajate, sunt considerate părți comune ale condominiului următoarele:
• Alin. (1), lit. a): "terenul pe care se află clădirea, compus atât din suprafața construită, cât și din cea neconstruită necesară, potrivit naturii sau destinației construcției, pentru a asigura exploatarea normală a acesteia;"
• Alin. (1), lit. b): "curțile, grădinile, căile de acces;"
• Alin. (1), lit. e): "locurile de trecere, scările și casa scărilor și coridoarele; pereții perimetrali și despărțitori dintre proprietăți și/sau spațiile comune;"

Articolului 36, aceeasi lege, privind orice schimbare a destinației proprietății comune:
• Lit. a): "numai dacă prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalți coproprietari;"
• Lit. b): "numai dacă prin aceasta nu se împiedică folosirea în condiții normale a condominiului de către toți proprietarii;"
• Lit. c): "în baza acordului în scris al tuturor proprietarilor din condominiu."


Va multumesc anticipat.
Buna ziua, rog parerea dumneavoastra privind urmatoarea situatie:

In urma cu doua saptamani, am facut o serie de inregistrari si fotografii asupra activitatilor intreprinse intr-o 'gradina' improvizata de la parterul blocului. Mai exact, anumiti vecini si-au imprejmuit cu gard o bucata de teren inchiriat de la primarie si au transformat-o intr-un fel de loc de joaca pentru copiii lor, practic si-au creat apartamente cu gradini, inclusiv cu iesiri direct in gradina.

Ca urmare, am decis la un moment dat sa inregistrez activitatile intreprinse acolo de la balconul apartamentului meu. Am trimis aceste inregistrari catre primarie (printr-un email) ca probe pentru deranjarea linistii publice si pentru a se incerca defiintarea acestui spatiu amenajat fara acordul celorlalti locatari. Nu s-a desftiintat, doar au fost amendati.

In aceste filmari, bineinteles, apar si copiii minori ai vecinilor, care deranjau linistea in acele momente (in piscina din gradina, trambulina, etc), precum si celelate aranjamente pe care le aveau dansii facute acolo (piese de joaca, mese, etc).

Exista vreo lege incalcata in faptele descrise anterior? Mai exact in faptul ca am inregistrat aceste activitati inreprinse de catre niste minori...fara a avea acordul parintilor acestora? Formuland problema mi se pare fara sens, dar intreb ca sa fiu sigur ca nu imi scapa vreun detaliu.

Mentionez ca acele inregistrari le-am trimis si agentului constatator la fata locului (la cerere). Acesta, la randul sau, le-a trimis persoanelor reclamate cu scopul de 'a-i face sa inteleaga nivelul de galagie'.

Persoanele reclamate acum pretind ca ar avea drept de inaintare catre instanta a acestei spete si a ma da in judecata din cauza faptului ca le-am inregistrat/fotografiat copiii pe un spatiu 'privat' fara acordul lor (de fapt, domeniu public, inchiriat de la primarie). Aceste inregistrari nu au fost trimise nicaieri altundeva si nu au ajuns la ei prin intermediul meu.

Ce parere aveti?

Va multumesc anticipat.