avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Neclaritati privind suprafata indiviza
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Neclaritati privind suprafata indiviza

Buna ziua, rog, daca se poate, sa ma ajutati cu niste clarificari referitoare la suprafata 'indiviza' care apartine tuturor proprietarilor dintr-un condominiu, mai exact ce este si care sunt drepturile fiecarui proprietar asupra ei. Voi explica in mod concret situatia mea si motivul inaintarii acestei probleme.

In contractul de vanzare cumparare spune:
- "Impreuna cu apartamentul, transmitem ... dreptul de coproprietate asupra partilor componente din imobil, care prin natura sau destinatia lor, sunt in folosinta comuna tuturor proprietarilor blocului, precum si dreptul de folosinta asupra terenului pe care este amplasat imobilul in cota indiviza, adica suprafata indiviza de 16 m.p".
- Mai departe, specifica o cota indiviza de 1.98% asupra acestei suprafete.

Blocul este construit inainte de anii '90 si are o suprafata de aprox. 650 m.p. Cota indiviza din aceasta suprafata reprezinta aprox. 12.9 m.p.. Din asta se poate deduce ca diferenta pana la 16 m.p. o reprezinta suprafata exterioara, mai exact acea bordura (calea de acces) din jurul blocului, de 80 - 100 cm de la peretele exterior, corect?

Daca nu interpretez gresit, asta inseamna ca acea suprafata exterioara (bordura, calea de acces, cum dorim sa-i spunem) este in administrarea asociatiei de proprietari si fiecare coproprietar are drept asupra ei.

Motivul in fapt: Un vecin a decis sa imprejmuiasca cu gard suprafata din fata apartamentului sau de la parter, improvizand un fel de gradina proprie, cu tot cu iesire din apartament direct in acea gradina. In suprafata imprejmuita intra, deci, si suprafata indiviza. Fapta s-a petrecut fara acordul celorlalti locatari, blocand accesul pe acea parte a blocului.

Exista posibilitatea inaintarii unei petitii catre asociatia de proprietari privind eliberarea suprafetei comune? Adica mutarea gardului 80-100 cm la distanta fata de peretele exterior al blocului pentru eliberarea trotuarului/caii de acces ?

Am gasit aceste articole care sustin cele declarate, dar neavand experienta juridica, as dori sa cer o parere mai avizata:

Articolului 35 din Legea nr. 196/2018, în cazul clădirilor multietajate, sunt considerate părți comune ale condominiului următoarele:
• Alin. (1), lit. a): "terenul pe care se află clădirea, compus atât din suprafața construită, cât și din cea neconstruită necesară, potrivit naturii sau destinației construcției, pentru a asigura exploatarea normală a acesteia;"
• Alin. (1), lit. b): "curțile, grădinile, căile de acces;"
• Alin. (1), lit. e): "locurile de trecere, scările și casa scărilor și coridoarele; pereții perimetrali și despărțitori dintre proprietăți și/sau spațiile comune;"

Articolului 36, aceeasi lege, privind orice schimbare a destinației proprietății comune:
• Lit. a): "numai dacă prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalți coproprietari;"
• Lit. b): "numai dacă prin aceasta nu se împiedică folosirea în condiții normale a condominiului de către toți proprietarii;"
• Lit. c): "în baza acordului în scris al tuturor proprietarilor din condominiu."


Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 20 Septembrie 2024
Gabi9729, utilizator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 18:19, 23 Septembrie 2024
Buna ziua! Va rog, daca aveti posiblitatea, sa ma ajutati cu o simpla clarificare pentru situatia de mai sus. Pot oferi mai multe detalii daca este nevoie.

Mai pe scurt, doresc doar sa ma asigur ca nu este gresita interpretarea mea a situatiei si sa aflu daca, pe baza articolelor citate din legea nr. 196/2018 si a drepturilor mele de coproprietate, pot inainta cererea respectiva catre asociatia de proprietari. Scopul final fiind eliberarea trotuarului comun din jurul blocului.

Multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu putem deduce sau presupune care este suprafata de teren aflata in coproprietate, asta trebuie sa reiasa din acte, studiati actele. Caile de acces trebuie, intr-adevar, mentinute libere.
Va multumesc frumos pentru raspuns si pentru confirmarea privind caile de acces.

Referitor la suprafata de teren aflata in coproprietate, mai trebuie intr-adevar sa ma documentez. Nu am gasit mentiuni in acte decat referitoare la suprafata de teren pe care este construit blocul, nu este mentionata in mod expres si suprafata exterioara, adica acea bordura, de aceea pot doar presupune in acest moment ca ar intra la 'socoteala' si aceasta in cadrul suprafetei comune.

In fapt, aceasta este chestiunea de care sunt nesigur in cazul de fata, daca se socoteste si bordura exterioara ca parte din suprafata comuna.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024
Gabi9729, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru situatia care va intereseaza pe dv. nu e relevant. Totusi, ar trebui sa reiasa din actul dv de proprietate care este suprafata de teren aflata in coproprietate.
Buna ziua! Din ce am putut observa, nu este mentionat in mod specific ce este inclus in aceasta suprafata. Ci doar 'dreptul de coproprietate asupra unei cote indivize de 1.98%', 'respectiv de 16 m.p'. 'asupra partilor componente din imobil, care prin natura sau destinatia lor, sunt in folosinta comuna tuturor proprietarilor blocului' si 'dreptul de folosinta asupra terenului pe care este amplasat imobilul'. Ceea ce in interpretarea mea este destul de general. In schema de construire a blocului, apare doar suprafata construita (pana la zidurile exterioare) si nu sunt specificate dimensiuni pentru terenul din imediata apropiere a peretilor. Oricum, daca nu inteleg gresit, calea de acces (trotuarul blocului) nu are cum sa nu faca parte din coproprietate, fiindca este in folosinta comuna, alta nu exista.
Voi mai studia documentele cu prima ocazia.

Va multumesc pentru clarificari!
Ultima modificare: Duminică, 22 Septembrie 2024
Gabi9729, utilizator

Alte discuții în legătură

Teren aferent in suprafata indiviza rodik_201 rodik_201 Buna ziua! As dori sa imi explice cineva mai ca la nepriceputi ce inseamna: \\"Imobilului apartament nr 16 ii revine in proprietate terenul aferent in ... (vezi toată discuția)
Natura juridica a terenurilor aferent proiectiei balcoanelor de la parterul blocurilor omihalache69 omihalache69 Terenul aferent preoiectiei balcoanelor de la parterul blocurilor este proprietatea indiviza a proprietarilor de apartamente sau a primariilor? Daca luam in ... (vezi toată discuția)
Parti comune in bloc ContSters303335 ContSters303335 Buna ziua, Am si eu o intrebare in legatura cu partile comune ale unui bloc. -subsolul blocului daca nu este prevazut cu boxe dar o parte din ... (vezi toată discuția)