Cornelia Dayes a scris:
Imi permit sa fie de accord cu ynocentta
Codul Civil nu cred ca are aplicare in cazul de fata avand in vedere ca situatia este suficient prevazuta in legea speciala (care dupa cum stim se aplica cu prioritate..)
Proprietatea indiviza a proprietarilor de apartamente asupra terenului pe care este amplasat imobilul este data evident de inregistrarea in CF, singura cu efect translativ, declarativ, constitutiv (art 885 cod civil) dupa caz. Suprafata inregistrata acolo este cea masurata cu sau fara balcoane, functie de inaltimea de la sol la care se afla primul balcon. Atata timp cat terenul de de sub balcon nu apare ca parte din suprafata construita in CF, el nu ar putea fi in proprietate indiviza ci dupa caz in proprietate comuna sau in domeniul public/privat.
Proprietatea indiviza se regaseste si sub denumirea de coproprietate si se exprima in cote-parti.
Aceasta se mentine indiferent de vointa copartasilor si este determinata de destinatia bunului respectiv.
Bunurile asupra carora exista coproprietatea fortata sunt accesorii fata de bunurile principale, care formeaza proprietatea exclusiva a fiecarui coproprietar. Prin urmare , coproprietatea are caracter fortat si caracter accesoriu in raport cu dreptul de proprietate exclusiva.Cota- parte din proprietatea indiviza se poate instraina numai odata cu bunul principal.
Exemple de coproprietate fortata si perpetua:
-dreptul de proprietate indiviza asupra terenului aferent unui imobil format din mai multe apartamente (bloc)
-dreptul de coproprietate asupra partilor si dependintelor comune ce deservesc un imobil format din mai multe apartamente.