avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea natura juridica a terenurilor aferent proiectiei ...
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

natura juridica a terenurilor aferent proiectiei balcoanelor de la parterul blocurilor

Terenul aferent preoiectiei balcoanelor de la parterul blocurilor este proprietatea indiviza a proprietarilor de apartamente sau a primariilor?
Daca luam in calcul prevederile Legii Locuintei, coroborate cu art. 649 Cod civil cat si ale anexei 2 din Legea 350/2001, prevad ca terenul aferent proiectiei la sol a balcoanelor a caror cota de nivel este sub 3 m de la nivelul solului se include in suprafata construita, aceste terenuri ar trebui sa fie proprietatea indiviza a proprietarilor din blocul respectiv.
Unele primarii cer acordul vecinilor la emiterea certificatului de urbanism la constructia unui balcon in cadrul proiectiei celorlalte balcoane in schimb altele desi terenul afferent balcunului nu este atestat ca facand parte din domeniul public sau privat al respectivei primarii in vederea eliberarii cert. urbanism, solicita incheierea unui contract de inchiriere a terenului respectiv cu primaria.
Care este punctual dvs de vedere eu apreciez ca terenul de sub balcoane care nu depaseste proiectia la sol, sunt proprietatea cetatenilor proprietari ai apartementelor din scara respectiva deci sunt in proprietate indiviza a acestora conform dis mai sus mentionate.
Punctul meu de vedere nu este impartasit si de ceilalti juristi cu greutate din primarie.
Cel mai recent răspuns: valentingheorghe , utilizator 23:43, 20 Iulie 2021
Statutul terenului poate fi privat sau apartine domeniului public
eu apreciez ca terenul de sub balcoane care nu depaseste proiectia la sol, sunt proprietatea cetatenilor proprietari ai apartementelor din scara respectiva deci sunt in proprietate indiviza a acestora conform dis mai sus mentionate.

Fiind vorba despre exteriorul condominiului in niciun caz nu este proprietatea propietarilor ci reprezinta parte comuna condominiu
Dispozitia in vigoare prevede obligatia proprietaruului sa nu schimbe destinatia sau aspectul partii comune fara acordul asociatiei de proprietari
Nu sunt multumit de raspuns. Condominiu potrivit legii 114/1996 reprezinta"
    Imobilul format din teren cu una sau mai multe construcţii, dintre care unele proprietăţi sunt comune, iar restul sunt proprietăţi individuale, pentru care se întocmesc o carte funciară colectivă şi câte o carte funciară individuală pentru fiecare unitate individuală aflată în proprietate exclusivă, care poate fi reprezentată de locuinţe şi spaţii cu altă destinaţie, după caz. Constituie condominiu:
Deci atata timp cat achiesati ca exteriorul condominiului( terenul de sub balcoane ca despre asta este vorba) este parte comuna din imobil, iar imobilul este format din proprietati comune si individuale, per a contrario, partile comune imobilului cum este in speta de fata, proprietari a partilelor comune dintr-un imobil sunt proprietarii apartamentelor din scara respectiva.
In acest sens dispune si articolul 649 NCC care conţine o enumerare cuprinzătoare a bunurilor ce sunt considerate părţi comune din cădirile cu mai multe etaje sau apartamente, în măsura în care prin lege ori prin act juridic nu se prevede altfel. Potrivit art. 649 alin. (1) lit. a), terenul pe care se află clădirea, compus atât din suprafaţa construită, cât şi din cea neconstruită, dar necesară, potrivit destinaţiei construcţiei, asigurării normalei exploatări a acesteia, constituie „parte comună", aflată în coproprietatea forţată a tuturor proprietarilor de unităţi locative individuale din acea clădire; pentru eventuala suprafaţă de teren pe care se află clădirea, teren ce excede „normala exploatare a acesteia", proprietarii sunt titularii unei coproprietăţi obişnuite.


Va multumesc oricum pentru raspuns.
Avocat -incompatibil -consilier juridic- Mihalache Ovidiu.
Imi permit sa fie de accord cu ynocentta
Codul Civil nu cred ca are aplicare in cazul de fata avand in vedere ca situatia este suficient prevazuta in legea speciala (care dupa cum stim se aplica cu prioritate..)
Proprietatea indiviza a proprietarilor de apartamente asupra terenului pe care este amplasat imobilul este data evident de inregistrarea in CF, singura cu efect translativ, declarativ, constitutiv (art 885 cod civil) dupa caz. Suprafata inregistrata acolo este cea masurata cu sau fara balcoane, functie de inaltimea de la sol la care se afla primul balcon. Atata timp cat terenul de de sub balcon nu apare ca parte din suprafata construita in CF, el nu ar putea fi in proprietate indiviza ci dupa caz in proprietate comuna sau in domeniul public/privat.
Ultima modificare: Joi, 12 Aprilie 2018
CaraD, utilizator
In temeiul documentului de achizitie apartament detineti calitatea de proprietar asupra apartamentului
Partea comuna reprezinta o suprafata neidentificata si nenominalizata in actul de achiztie proprietate individuala,este reprezentata de cale acces,uscatorie,ghene,subsol,uscatorii,terasa-care pot fi utilizate in comun de catre toti proprietarii
Dv invederati disp L nr 114/1996
Poate totusi studiati si disp L nr 230/2007 actualizata

Cornelia Dayes a scris:

Imi permit sa fie de accord cu ynocentta
Codul Civil nu cred ca are aplicare in cazul de fata avand in vedere ca situatia este suficient prevazuta in legea speciala (care dupa cum stim se aplica cu prioritate..)
Proprietatea indiviza a proprietarilor de apartamente asupra terenului pe care este amplasat imobilul este data evident de inregistrarea in CF, singura cu efect translativ, declarativ, constitutiv (art 885 cod civil) dupa caz. Suprafata inregistrata acolo este cea masurata cu sau fara balcoane, functie de inaltimea de la sol la care se afla primul balcon. Atata timp cat terenul de de sub balcon nu apare ca parte din suprafata construita in CF, el nu ar putea fi in proprietate indiviza ci dupa caz in proprietate comuna sau in domeniul public/privat.

Proprietatea indiviza se regaseste si sub denumirea de coproprietate si se exprima in cote-parti.

Aceasta se mentine indiferent de vointa copartasilor si este determinata de destinatia bunului respectiv.

Bunurile asupra carora exista coproprietatea fortata sunt accesorii fata de bunurile principale, care formeaza proprietatea exclusiva a fiecarui coproprietar. Prin urmare , coproprietatea are caracter fortat si caracter accesoriu in raport cu dreptul de proprietate exclusiva.Cota- parte din proprietatea indiviza se poate instraina numai odata cu bunul principal.

Exemple de coproprietate fortata si perpetua:

-dreptul de proprietate indiviza asupra terenului aferent unui imobil format din mai multe apartamente (bloc)

-dreptul de coproprietate asupra partilor si dependintelor comune ce deservesc un imobil format din mai multe apartamente.
Ultima modificare: Vineri, 13 Aprilie 2018
omihalache69, utilizator

Alte discuții în legătură

Teren in proprietate, dar la care au acces si vecinii. Valentin2222 Valentin2222 Buna ziua, Am cumparat un apartament intr-un bloc de 2 etaje, unde apartamentul de la parter are si o curte (teren) in proprietate, ingradita, cu acces ... (vezi toată discuția)
Buna seara va rog frumos, am nevoie de ajutorul vostru. stau ... anna_filomela anna_filomela Buna seara Va rog frumos, am nevoie de ajutorul vostru. Stau intr_un bloc cu 7 etaje, terasa blocului este spațiu comun, administratorul imi interzice sa ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune-teren intravilan PAS22 PAS22 Buna ziua! Am o mare ruagaminte: ajutati-ma in rezolvarea urmatoarei probleme: Am cumparat 250mp cota indiviza dintr-un teren total de 350 mp(construit si ... (vezi toată discuția)