avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 334 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... IESIRE DIN INDIVIZIUNE-TEREN INTRAVILAN
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

IESIRE DIN INDIVIZIUNE-TEREN INTRAVILAN

Buna ziua! Am o mare ruagaminte: ajutati-ma in rezolvarea urmatoarei probleme:
Am cumparat 250mp cota indiviza dintr-un teren total de 350 mp(construit si neconstruit). Coproprietarul detine 100 mp (constructie si teren), iar eu diferenta. Casa aflata pe acest teren este compusa din 5 camere si dependinte, coproprietarul avand 2 dintre camere, situate in spatele curtii. Deci, parte din casa cumparata de mine se afla in fata. Intrebarea este urmatoarea: se poate face iesirea din indiviziune? Daca da, cat voi fi obligata sa ii dau drept de servitute : alee lata de 3,5 mp sau doar alee de acces doar "cu piciorul". Apoi care este procedura iesirii din indiviziune, avand in vedere ca, coproprietarul nu este de acord cu acest lucru.
Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Duminică, 5 Octombrie 2008
PAS22, utilizator
Cel mai recent răspuns: PAS22 , utilizator 15:35, 7 Octombrie 2008
Sunteti proprietar exclusiv pe o parte anume din constructie (bine delimitata) si coproprietar pe teren ori aveti o cota parte atat din constructie cat si din teren? Bunaoara dependintele acelei case sunt comune (baie, bucatarie, hol) iar anumite camere figureaza ca proprietate exclusiva pt dvs. si altele pt vecin? Cum scrie prin contract?

Banuiesc ca terenul (si dependintele casei) sunt in coproprietate fortata si perpetua.
Perpetua = dureaza atat timp cat dureaza dr. de proprietate asupra bunului pe care il detineti exclusiv (partea dvs. de casa, daca o fi cum banuiesc eu, desi ca sfaturi pe ghicitelea pot fi egale cu zero)
Fortata = nu poate inceta prin partaj.
Sunt proprietara a terenului in suprafata de 250mp indiviz din 350, precum si a constructiei aflate pe acest teren compusa din 3 camere si dependinte. Coproprietarul detine 100 mp(teren costruit si neconstruit), cota indiviza din 350mp, precum si casa compusa din 2 camere in suprafata de 45.2 mp. Conform actelor.
Imobilul de la acea adresa este compus din 350 mp teren si casa cu 5 camere si dependinte.
deci dvs aveti dreptul de proprietate asupra cotei de 250/350 parti dintr-o casa cu 5 camere si dependinte care in natura reprezinta 3 camere si dependinte iar coindivizarul detine 100/350 parti dintr-o casa cu 5 camere care in natura reprezinta 2 camere si dependinte .
Av romascanu v-a raspuns deja. Aveti o coproprietate fortata si perpetua. Nu aveti cum sa iesiti din indiviziune cu terenul, de aceea se numeste si ,,cota indiviza”...

Inca ceva. Daca vecinul dvs e coproprietar pe suprafata de 350 mp, nu are nevoie de servitutea dvs. E proprietar impreuna cu dvs. Ca si dvs.
Daca aveti o cota mai mare din teren, nu inseamna ca aveti mai multe drepturi .Spun asta deoarece v-ati dori sa-i oferiti eventual o cale de acces ,,doar cu piciorul”... Banuiesc ca dvs nu v-ar conveni daca ati fi in situatia vecinului si sa aveti acces doar ,,cu piciorul”.
Inca ceva: coproprietatea exclude dreptul de servitute. Vecinul dvs nu are nevoie de drept de servitute pe un teren al carui (co)proprietar este.
Deci vecinul meu are contract de vanzare-cumparare pentru "parte din imobilul situat la adresa.......... si anume teren in suprafata de 100 mp, cota indiviza din supr. totala de 350 mp construit si neconstruit si partea posteruiara a imobilului compusa din doua camere, in suprafata construita de 45,20 mp". Fostul proprietar a vandut acestora cu ani in urma. Restul terenului si imobilului am cumparat eu.
Va multumesc mult pentru raspunsuri!
Ultima modificare: Luni, 6 Octombrie 2008
PAS22, utilizator

Alte discuții în legătură

Cum inceteaza dreptul de coproprietate fortata al unui imobil (curte comuna) achizitionat prin programul " prima casa" carmen_ carmen_ Buna, Nu demult am achizionat un imobil intr-o curte comuna, apartamentul se afla la etajul unei case, mentionez ca e singurul aparament de pe etaj. ... (vezi toată discuția)
Sad cumparat cu legea 550/2002 neo871 neo871 Buna ziua, Am cuparat un spatiu cu alta destinatie in baza legii nr. 550/2002. In contract se spune ca am devenit (de fapt societatea mea) proprietarul unei ... (vezi toată discuția)
Natura juridica a terenurilor aferent proiectiei balcoanelor de la parterul blocurilor omihalache69 omihalache69 Terenul aferent preoiectiei balcoanelor de la parterul blocurilor este proprietatea indiviza a proprietarilor de apartamente sau a primariilor? Daca luam in ... (vezi toată discuția)