avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... SAD cumparat cu legea 550/2002
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

SAD cumparat cu legea 550/2002

Buna ziua,

Am cuparat un spatiu cu alta destinatie in baza legii nr. 550/2002. In contract se spune ca am devenit (de fapt societatea mea) proprietarul unei spatiu comercial compus din o suprafata utila de 53,30mp, o suprafata construita de 65,57mp impreuna cu dreptul de proprietate al terenului aflat sub constructie in suprafata indiviza de 65,57mp.
As vrea sa stiu, ce inseamna "in suprafata indiviza"?
Mentionez ca la acel numar postal este o curte cu mai multe imobile.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: neo871 , utilizator 17:25, 15 Aprilie 2009
In suprafata indiviza s-ar traduce prin faptul ca sunteti coproprietar in cata indiviza de 66.57 mp alaturi ce ceilalti proprietari ai imobilelor din acea curte pe o suprafata de teren mai mare, cotele indivize ale fiecaruia insumand suprafata totala a terenului. Este vorba de o coproprietate.Drept de proprietate pe care il au doua sau mai multe persoane, simultan si concurent, a caror proprietate este divizata intre ele in cote-parti, fara ca bunul respectiv sa fie fractionat in materialitatea sa.


Ceea ce este fractionat este numai dreptul de proprietate cu privire la bun; fiecare coproprietar are determinata o cota-parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate, care se exprima sub forma de fractie nominala, fractie zecimala sau in procente.

Dreptul de proprietate pe cote parti este de doua feluri:
- dreptul de proprietate pe cote-parti obisnuita sau temporara si
- dreptul de proprietate pe cote parti fortata si perpetua.

Principala diferenta dintre ele consta in faptul ca primul fel de coproprietate poate inceta prin imparteala sau partaj.

In cel de-al doilea caz, coproprietatea, fiind perpetua, nu poate fi sistata prin imparteala.

Coproprietatea obisnuita sau temporara poate rezulta dintr-o mostenire, atunci cand la succesiune vin doi sau mai multi mostenitori. De asemenea, izvoarele coproprietatii obisnuite pot fi:
- un contract de dobandire a unui bun de catre doua sau mai multe persoane;
- uzucapiunea rezultata din coposesie;
- transformarea proprietatii devalmase a fostilor soti in proprietate pe cote-parti ca efect al incetarii ori desfacerii casatoriei;
- construirea sau realizarea in comun a unui bun mobil sau imobil etc.

Coproprietatea fortata si perpetua are ca obiect un bun sau anumite bunuri care, prin natura lor, pot si sunt folosite in mod permanent de doi sau mai multi proprietari, neputand fi impartite. Daca sunt impartite, aceste bunuri, de regula, devin improprii folosintei careia i-au fost destinate. Are, putem spune, caracter accesoriu.

Cazurile de coproprietate fortata:

a) coproprietatea lucrurilor comune necesare sau utile pentru folosirea a doua imobile vecine;

b) coproprietatea despartiturilor dintre doua imobile (zidul, santul si gardul);

c) coproprietatea asupra partilor comune din cladirile cu doua sau mai multe apartamente avand proprietari diferiti;

d) coproprietatea asupra unor bunuri considerate de familie (hartii de familie, tablouri de familie, cavouri si alte lucrari funerare).

Multumesc pentru raspuns!

Ce nu inteleg este ce sa intampla cu restul curtii? Este a statului? Adica eu detin doar constructia iar terenul de sub constructie nu este al meu?
Tot terenul il detineti in coproprietate cu ceilalti proprietari ai constructiilor din curtea respectiva, nu este al statului, dar nici exclusiv al dumneavoastra. Teoretic ati putea dezmembra acel teren, in loturi corespunzatoare cotelor indivize ale fiecaruia. Asta daca va intelegeti, sau poate face asta instanta, daca nu va intelegeti. Nu vad insa de ce ati face asta.
Deci practic inseamna ca terenul pe care nu se afla nicio constructie (curtea) apartine tuturor locatarilor; iar daca s-ar face o iesire din indiviziune (dezmembrare) practic mie mi-ar reveni o parte din curte; aveti idee cum se calculeaza aceasta parte?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dilema certificat de mostenitor Manuela Dumitru Manuela Dumitru Sunt mostenitoarea, in cota de 1/6 a unui imobil ( teren + constructie), prin certificat de mostenitor .../2014. Notarul care mi-a emis certificatul de ... (vezi toată discuția)
Curti comune Mihaela _Roxana Mihaela _Roxana Buna ziua! Casa in care locuiesc se afla intr-o curte comuna cu 4 propietari , din care doar 3 isi exercita dreptul de locuire permanenta. De vreo 3 ani am ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune-teren intravilan PAS22 PAS22 Buna ziua! Am o mare ruagaminte: ajutati-ma in rezolvarea urmatoarei probleme: Am cumparat 250mp cota indiviza dintr-un teren total de 350 mp(construit si ... (vezi toată discuția)