avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum inceteaza dreptul de coproprietate fortata al unui ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum inceteaza dreptul de coproprietate fortata al unui imobil (curte comuna) achizitionat prin programul " Prima Casa"

Buna,

Nu demult am achizionat un imobil intr-o curte comuna, apartamentul se afla la etajul unei case, mentionez ca e singurul aparament de pe etaj. Deasupra ap. exist un pod lung cat toata suprafata apartementului meu. Singura cale de acces spre pod este prin casa mea.
Am mai multe cote indivize din dependintele intregului imobil.
Va readau un aspect din contractul de vanzare-cumparare:

Compus din 3 camere de locuit, hol, bucatarie,camara, baie, culoar,w.c si parter hol, toate in corpul B si debara inclusa in corpul A, intregul imobil avand o S.T. de 97,38 mp., precum si din cota indiviza de 25,73% din partile si dependintele intregului imobil, cota indiviza de 4,35% din partile si dependintele corpului A si cota indiviza de 52,35 din partile si dependintele corpului B, aflate in coproprietate fortata si perpetua, impreuna cu dreptul de proprietate asupra terenului situat sub constructia –corp A in suprafata indiviza de 4,60 mp, si dreptul de proprietate asupra terenului situat sub constructia –corp B, in suprafata indiviza de 60, 14 mp.


Spuneti-mi, va rog, cum pot sa obtin dreptul de proprietate (exclusiva, doar eu) asupra podului ?

(E frustrant sa stii ca cineva iti cere acces la pod si trebuie sa treaca pe la tine prin casa.)

Ce inseamna: dreptul de proprietate asupra terenului situat sub contructia corp B, in suprafa indiviza de 60,14mp ? De ce nu scrie coproprietate fortata si perpetua si la acestea ? Am altfel de drepturi aici ?

Cum sa fac sa fie O.K., mentionez ca nu am vecini primitori, deja m-a atentionat ca nu am voie sa parcchez masina in curte/a ( comuna)+ si ca mai vrea acces la pod ca e dr. lui. Printre altele, mi-a spus ca are nevoie si el de debaraua din corpul A, aflata desupra imobilului sau. (NU VA AVEA). Asta ca sa va faceti idee despre vecinii mei...

Va rog, insistent, spuneti-mi, sugerati-mi cum procedez.

Multumesc !


Numai bine,

Carmen_




Ultima modificare: Luni, 7 Noiembrie 2011
carmen_, utilizator
Cel mai recent răspuns: carmen_ , utilizator 17:13, 7 Noiembrie 2011
Din detaliile oferite nu rezulta un drept de proprietate asupra terenului din curte (comuna cum ii spuneti Dvs). Ea poate fi proprietatea vecinului neprimitor sau a primariei. In primul caz nu o sa parcati masina in curte... in al 2-lea va trebui sa facedi demersuri la primarie pentru un drept de folosinta sau o eventuala cumparare.

In ceea ce priveste podul nu sunt prea multe de spus. Dvs aveti dreptul numai la 52,35%. Puteti cumpara restul de la actualul proprietar daca vrea sa vanda. Pentru dr de acces la pod... acesta va trebui valorificat de vecin in conditiile legii. Trebuie sa va anunte in prealabil ca intentioneaza sa urce, dvs o sa aveti o urgenta la ziua si ora respectiva... il notificati sa reprogrameze si tot asa. O sa se lipseasca.

Terenul de sub casa prin natura lui este detinut in indiviziune (coproprietate). O alta formulare nu va da drepturi suplimentare.
Va multumesc foarte mult pentru explicatii si amabilitatea de care ati dat dovada.

Cu ganduri bune,

C

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune-teren intravilan PAS22 PAS22 Buna ziua! Am o mare ruagaminte: ajutati-ma in rezolvarea urmatoarei probleme: Am cumparat 250mp cota indiviza dintr-un teren total de 350 mp(construit si ... (vezi toată discuția)
Sad cumparat cu legea 550/2002 neo871 neo871 Buna ziua, Am cuparat un spatiu cu alta destinatie in baza legii nr. 550/2002. In contract se spune ca am devenit (de fapt societatea mea) proprietarul unei ... (vezi toată discuția)
Teren in proprietate, dar la care au acces si vecinii. Valentin2222 Valentin2222 Buna ziua, Am cumparat un apartament intr-un bloc de 2 etaje, unde apartamentul de la parter are si o curte (teren) in proprietate, ingradita, cu acces ... (vezi toată discuția)