avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 161 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drum servitute în curte comuna
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drum servitute în curte comuna

Bună ziua, avem o sentința definitiva cu recunoașterea dreptului de proprietate într-o curte comuna. Menționez ca noi avem locuință în fundul curții. Între timp foști proprietari sau judecat cu primăria și au câștigat uni 2/ 8 iar celalalt 3/4 din clădirile. Nevândute ale primăriei și o parte din curte. Pana în prezent noi aveam în închiriere de la primărie 52 mp dar de când au întrat în posesie acest contract sa anulat. Prin contractul de vânzare cumpărare cu primăria noi deținem 125 mp și 26.30 % cotă indiviza. Cum se poate delimita drumul de servitute și cota indiviza sa nu ne trezim doar cu un gang pana în strada. Este necesar deschiderea unui nou proces pentru aceasta sau mai bine să îi lăsăm pe ei sa ceara acest lucru. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Paula Gabriela , utilizator 22:15, 23 Noiembrie 2021
Servitutea presupune un fond dominant (aparținând unui proprietar) și un fond aservit (aparținând altui proprietar).
Proprietarul fondului care este lipsit de acces la calea publică (fondul dominant) are dreptul să i să permită trecerea pe fondul vecinului său (fondul aservit).

Dvs. nu păreți a fi în această situație.

Paula Gabriela a scris:
.... avem o sentința definitiva cu recunoașterea dreptului de proprietate într-o curte comuna.


Dacă dvs aveți (după cum ați spus) o „curte COMUNĂ” (în proprietate comună/în coproprietate) atunci folosiți curtea comună în calitatea dvs. de COproprietar al acelei curți.
Usus (folosința) este unul din atributele dreptului de proprietate.
Fiecare coproprietar trebuie să folosească bunul comun fără a stânjeni folosința celorlalți.

Mai mult, curtea aceea îmi pare a fi în coproprietate forțată și perpetură. (nu știu ce suprafață are, dar dacă vorbiți de gang, rezultă că nu ar avea o suprafață generoasă de împărțit pe loturi).
Exemplul clasic de coproprietate forțată și perpetură este scara de bloc.
Ea nu poate fi împărțită până ce - iertați exprimarea improprie, dar sugestivă - până ce nu învață măcar vreo câțiva coproprietari să zboare (de-aia îi zice forțată și perpetuă).
Ea trebuie folosită în comun, de către toți coproprietarii, fără a stânjeni folosința celorlalți. (nu ne punem patul pe trepte, chiar dacă suntem coproprietari).

Totuși, nu mi-e limpede ce anume a recunoscut instanța. Dreptul de coproprietate asupra curții? Aveți o cotă indiviză de 23,60% din curte? Sau n-am înțeles eu bine?
Este comună? Sau nu este comună? (Asta este întrebarea. Iar răspunsul se găsește în acte și în hotărârea judecătorească)


Ultima modificare: Luni, 16 Decembrie 2019
romascanu, moderator
Bună ziua și la mulți ani. Prin sentință ni sa recunosc ceea ce scrie în contractul de vânzare cumpărare mai exact suprafață casei, terenul și acea cotă indiviza. Contractul de închiriere cu primăria pentru o suprafață din curte a fost încetat deoarece au fost retrocedate casele și terenul nevandut. Presupun ca va trebui facut un partaj pentru a ști mai exact care ne este situația. Va mulțumesc pentru răspuns
Bună seara.curtea cu tot cu case are 700 mp.noi deținem 125 mp ,vecinul 75 mp iar alt vecin 170 mp.lor li sa retrocedare 150 mp de case si 103 mp din teren liber de construcii(din curte) conform hotărârii judecătorești,aceștia și-au înscris în cartea funciară hotărârea si au delimitat scriptic cum au dorit ei fizic inca nu au făcut-o. ma amenintat ca imi taie apa pentru vreo 2 luni si ca daca o sa vreau sa imi trag coloana separată nu imi va da voie să o fac pe terenul lui.si ca imi va lăsa 90 cm drum de servitute până la casa mea care este in capătul curții această fiind patrata

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune servitute de trecere? rdu rdu Imi poate spune cineva care ar fi actiunea pe care pot sa o indrept impotriva reclamantului (proprietar al fondului aservit)care invoca uzucapiunea de 30 de ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, va rog sa mă ajutați cu un răspuns la situația ... IuliaIR IuliaIR Bună ziua, va rog sa mă ajutați cu un răspuns la situația de mai jos. Suntem proprietarii unei jumătăți de duplex care se afla pe un teren comun unde ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune-teren intravilan PAS22 PAS22 Buna ziua! Am o mare ruagaminte: ajutati-ma in rezolvarea urmatoarei probleme: Am cumparat 250mp cota indiviza dintr-un teren total de 350 mp(construit si ... (vezi toată discuția)