avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua, va rog sa mă ajutați cu un răspuns la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua, va rog sa mă ajutați cu un răspuns la situația ...

Bună ziua, va rog sa mă ajutați cu un răspuns la situația de mai jos. Suntem proprietarii unei jumătăți de duplex care se afla pe un teren comun unde sunt 3 duplexuri, respectiv 5 coproprietari și noi. Pe terenul acestor duplexuri deținem toți cota parte. Am achiziționat un teren in spatele duplexului nostru care nu are ieșire la drum principal decât prin terenul nostru ( noi fiind coproprietari). În situația solicitarii la primărie a certificatului de urbanism in vederea construirii unei anexe gospodărești pe acel teren de 400mp Primăria nu îl eliberează fara drept de servitute din partea celor 6 coproprietari. Având în vedere cu noi suntem unul dintre acei 6, dreptul de servitute nu ar fi de la sine înțeles, adică nu pot folosi curtea în calitate de coproprietar? Încercăm să evităm a merge la 5 vecini și la bancile acestora pentru a primi drept de servitute. Oare este posibil? Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: IuliaIR , utilizator 06:44, 27 Mai 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu, nu e de la sine înțeles.
Trebuie sa încheiați o convenție notariala de constituire a unui drept de servitute de trecere, intre: proprietarii fondului aservit (terenul din fata) si proprietarii fondului dominant (terenul din spate, care nu are ieșire).
Dreptul de servitute se notează în Cartea Funciara a ambelor terenuri.
Bună ziua, mulțumesc pentru răspuns. Având în vedere că e dificila situația cu vecinii eu revin cu o întrebare. Nu ne putem folosi de următorul răspuns (adăugat mai jos) pentru a evita acordul vecinilor, răspuns găsit pe internet pentru o alta speță dar care ne-ar ajuta pe noi. Repet că discutăm de o anexă gospodărească, nu de altfel de construcție și că fizic acest acord de servitute nu se exercită în ideea in care fizic suprafața terenului de pe care se face intrarea actualmente este jumatatea noastră de duplex iar fiecare proprietar are gard, deci ceilalți vecini care dețin cota parte din teren nu sunt afectați in nici un fel de trecerea mea pietonala pe terenul îngrădit pe care îl folosesc oricum in acest moment.


"Condiţia pentru constituirea servituţii este înţeleasă în sensul că dacă un proprietar al fondului dominant deţine o cotă parte indiviză din fondul aservit, atunci nu este îndeplinită condiţia ca proprietarii să fie diferiţi. Este necesar ca proprietarii să fie diferiţi, adică inclusiv condiţia de a nu fi nici măcar coproprietari, deoarece nu se poate întruni în aceaşi persoană şi un drept şi o sarcină, aceasta fiind fără finalitate deoarece persoana nu se poate dedubla pentru ca în calitate de proprietar al fondului dominant să ceară aservirea şi să fie de acord cu aceasta iar în calitate de proprietar al fondului aservit să se opună chiar cu privire la ce era şi poate fi de acord."

Mulțumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servitute de trecere cu sau fara despagubiri _adi_ _adi_ Bunicul a detinut o parcela de teren de 6000m inainte de 1990. A vandut 1000m in 1991 ( casa si terenul de langa casa) S-a facut in asa fel schita terenului ... (vezi toată discuția)
Cota indiviza = drept de servitute? andreipotorac andreipotorac Salut! Am o intrebare simpla. Daca cineva a cumparat o cota indiviza de 1/16 dintr-un drum pe care nu avea servitute, si care nu era in proprietatea sa, ... (vezi toată discuția)
Servitute de trecere si bariera daniel_vasile daniel_vasile Buna ziua, Am cumparat un imobil cu servitute de trecere pe un teren.Acum proprietarul terenului vrea sa puna o bariera pe drum cu acces cu cartela platita ... (vezi toată discuția)