avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cota indiviza = drept de servitute?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cota indiviza = drept de servitute?

Salut! Am o intrebare simpla.

Daca cineva a cumparat o cota indiviza de 1/16 dintr-un drum pe care nu avea servitute, si care nu era in proprietatea sa, obtine drept de servitute fara a fi necesar sa faca alte demersuri?

Este vorba despre un individ care vrea sa ne santajeze. :(
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 17:13, 16 Iulie 2010
cumparand o cota de 1/16 este si el coproprietar.
nu puteti da mai multe detalii?
Cred ca exprimarea nu este tocmai corecta. Banuiesc ca e vorba despre un drum de acces detinut in cote parti. Din moment ce respectivul a cumparat o cota parte, el este coproprietar si are dreptul de a folosi drumul in aceleasi conditii ca oricare dintre ceilalti coproprietari.

Ok, multumesc pentru raspuns.
Expresia asta ...drum de servitute .. e zgarietoare pe creier (cine a inventat-o nu prea avea habar ce -i aia servitute) desi o gasim "gandita" cu copy-paste prin multe acte.

Art 576 cod civil defineste servitutea ca fiind o sarcina impusa asupra unui imobil pentru uzul si utilitatea unui imobil avand un alt stapan .

Servitutea este un drept real asupra lucrului altuia .

In cazul dvs. avem o parcela (lasata pentru drum) care apartine mai multor coproprietari. Acestia exercita un drept de proprietate pe cote parti, drept care le confera si atributul folosintei.

In cazul servitutii de trecere proprietarul locului/terenului fara iesire la calea publica poate sa ceara vecinului (proprietarului terenului vecin) drept de trecere spre calea publica pe terenul acestuia din urma. Aici avem 2 proprietati (fondul dominant si fondul aservit) apartinand unor proprietari vecini (fiecare e proprietar exclusiv pe terenul lui)

Ori in cazul dvs. sunteti mai multi coproprietari pe acelasi fond (drum).

Ultima modificare: Vineri, 16 Iulie 2010
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Servitute de trecere cu sau fara despagubiri _adi_ _adi_ Bunicul a detinut o parcela de teren de 6000m inainte de 1990. A vandut 1000m in 1991 ( casa si terenul de langa casa) S-a facut in asa fel schita terenului ... (vezi toată discuția)
Drum de servitute probleme probleme Buna ziua! Sunt detinatorul unei proprietati de circa 1400mp.In urma cu aproximativ 5 ani,accesul meu catre drumul public a fost intrerupt fara nici o ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, va rog sa mă ajutați cu un răspuns la situația ... IuliaIR IuliaIR Bună ziua, va rog sa mă ajutați cu un răspuns la situația de mai jos. Suntem proprietarii unei jumătăți de duplex care se afla pe un teren comun unde ... (vezi toată discuția)