avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Activitate gu viorel

Activitate gu viorel

Din pacate, nimic.
Ei nu sunt in stare sa emita niste decizii de pensionare. Sunt persoane care asteapta de 2-3 luni sa primeasca decizia.
In consecinta, ma indoiesc ca se vor deranja, ei, sa raspunda petitiei mele!
Dupa expirarea celor 45 zile, ma voi duce personal la Casa de Pensii.

Silvy93 a scris:

Buna ziua,ceva noutăți de la casa de pensii?

Absolut!

Silvy93 a scris:

În mod normal îți răspund în 45 de zile ( ne spui și nouă ce a zis Casa de Pensii?).Multumesc.

Art. 58 al(2) se refera la pensia anticipata. Intr-adevar, in acest caz nu s-ar lua in calcul.

Oricum, voi face o petitie din contul meu de pe cnpp.ro!
Sper sa-mi raspunda in 30 zile!

Multumesc.
CHKa a scris:

Aveti dreptate , e vorba despre limita de varsta . E cumva ambigua legea , la art 3 lit (r) spune ca e stagiu contributiv cel obtinut prin contract cu Casa de Pensii , iar la art 58 al (2) ca nu e luat ca stagiu contributiv daca sunt “ cumparati “ ani de stagiu . Drept sa va spun , nu stiu cum sa interpretez … Poate o intrebare depusa in scris ( nu la telefon sau la ghiseu ) ar obliga Casa de Pensii sa va dea un raspuns oficial . Cand pun ceva pe hartie , cu semnaturi , sunt mai atenti , ca scrisul ramane … si-i angajeaza …

Multumesc pt raspunsuri.
Imi este din ce in ce mai clar ca anii cumparati se iau in considerare, referitor la speta mea.
In consecinta, voi face o petitie catre Casa de Pensii, direct din contul meu deschis pe cnpp.ro.
Sunt obligati sa-mi raspunda in 30 de zile, un mod normal.

Silvy93 a scris:

Mai multe acte normative aprobate în ultimii ani prevăd ca persoanele care nu au suficientă vechime în muncă pot cumpăra până la 6 ani de la casele de pensii. În ciuda faptului că achiziţia este foarte costisitoare, cei 6 ani cumpăraţi de la stat costând acum 59.400 lei (9.900 lei pe an), aceşti ani nu sunt consideraţi contribuţie la sistemul de pensii în cazul pensionării anticipate, dar sunt luaţi în calcul la pensionarea pentru limita de vârstă.
Articolul 60, alin (1) arată că „la data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin eliminarea diminuării şi, după caz, prin valorificarea eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plăţii pensiei anticipate, precum şi adăugarea perioadelor prevăzute la art. 58 alin. (2)”.

Art 58 al 1 si 2 citite, si clare.
Dar nu au legatura cu speta mea. In acest articol se aduce vorbire doar de pensie anticipata(35 ani contributici si pana la 5 ani peste cei 35).
Ori, in cazul meu, este vorba de pensie la limita de varsta, pentru ca voi avea 40 de ani vechime.
Cu atat mai mult, faptul ca in art. 58 se spune ca nu se pun in calcul la pensie anticipata, ar rezulta ca pentru pensia limita de varsta, nu ar fi probleme!

CHKa a scris:

Ca sa va lamuriti , cititi art 58 al (1) si (2) ale Legii 360/2023 .

Cu CNPP este clar.
Nu este clar cu anii de vechime, cumparati!

Silvy93 a scris:

Bună ziua,intră pe CNPP ( calculator de pensie,îi dai data de naștere și acolo într-adevăr se înțelege când ieși la pensie).

gu.viorel@gmail.com

Silvy93 a scris:

Încă nu eu sunt din 1967 și stau in Occident îți spun sigur ca eu ies la pensie la 60 de ani in 2027 cu 40 totali incluși cei 6 ani cumpărați.Daca îmi dai contact( Mail etc,,vorbim)

Ai iesit la pensie mai devreme de 65 ani, beneficiind si de cei 6 ani?

Silvy93 a scris:

Se iau în calcul,stai liniștit ( eu am cumpărat 6 ani),care sunt valabili pentru limita de vârstă.

Noutatea noii legi a pensiilor este ca se poate iesi la pensie, la cel putin 60 de ani, daca persoana respectiva a avut 40 de ani de munca contributivi.
Acest tip de pensie se numeste
la fel, pensie pentru limita de varsta!
Aici este nedumerirea mea!
De ce nu mi se iau in calcul anii de vechime cumparati, la 62 ani, daca este tot pensie limita de varsta. Nu se pune in discutie , in lege, varsta standard de pensionare.

Multumesc.

Cornel Vasile a scris:

Pentru limita de varsta sunt doua conditii de indeplinit : varsta standard de pesnionare si stagiu minim de cotizare .
Prin urmare, daca nu indepliniti varsta standard nu aveti cum sa iesiti la limita de varsta.

Multumesc pentru raspuns.

Din pacate, la casa de pensii este ceata multa.
Cineva, de acolo, a zis ca anii cumparati se pun doar la varsta de 65 ani.
Dar in lege scrie ca acesti ani cumparati se pun la pensie de limita de varsta, fara a face referire si la varsta.