Buna ziua,ceva noutăți de la casa de pensii?
În mod normal îți răspund în 45 de zile ( ne spui și nouă ce a zis Casa de Pensii?).Multumesc.
Aveti dreptate , e vorba despre limita de varsta . E cumva ambigua legea , la art 3 lit (r) spune ca e stagiu contributiv cel obtinut prin contract cu Casa de Pensii , iar la art 58 al (2) ca nu e luat ca stagiu contributiv daca sunt “ cumparati “ ani de stagiu . Drept sa va spun , nu stiu cum sa interpretez … Poate o intrebare depusa in scris ( nu la telefon sau la ghiseu ) ar obliga Casa de Pensii sa va dea un raspuns oficial . Cand pun ceva pe hartie , cu semnaturi , sunt mai atenti , ca scrisul ramane … si-i angajeaza …
Mai multe acte normative aprobate în ultimii ani prevăd ca persoanele care nu au suficientă vechime în muncă pot cumpăra până la 6 ani de la casele de pensii. În ciuda faptului că achiziţia este foarte costisitoare, cei 6 ani cumpăraţi de la stat costând acum 59.400 lei (9.900 lei pe an), aceşti ani nu sunt consideraţi contribuţie la sistemul de pensii în cazul pensionării anticipate, dar sunt luaţi în calcul la pensionarea pentru limita de vârstă.
Articolul 60, alin (1) arată că „la data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin eliminarea diminuării şi, după caz, prin valorificarea eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plăţii pensiei anticipate, precum şi adăugarea perioadelor prevăzute la art. 58 alin. (2)”.
Ca sa va lamuriti , cititi art 58 al (1) si (2) ale Legii 360/2023 .
Bună ziua,intră pe CNPP ( calculator de pensie,îi dai data de naștere și acolo într-adevăr se înțelege când ieși la pensie).
Încă nu eu sunt din 1967 și stau in Occident îți spun sigur ca eu ies la pensie la 60 de ani in 2027 cu 40 totali incluși cei 6 ani cumpărați.Daca îmi dai contact( Mail etc,,vorbim)
Se iau în calcul,stai liniștit ( eu am cumpărat 6 ani),care sunt valabili pentru limita de vârstă.
Pentru limita de varsta sunt doua conditii de indeplinit : varsta standard de pesnionare si stagiu minim de cotizare .
Prin urmare, daca nu indepliniti varsta standard nu aveti cum sa iesiti la limita de varsta.