Buna ziua,
In legatura cu acest subiect, redau un extras din Protocolul încheiat intre sindicat si administrație:
”Suma compensata pentru costul prestațiilor de servici turistice (cazare, masă și/sau tratament inclusiv transport) este pana la ... lei/salariat(ă), proporțional cu timpul lucrat (pentru noii angajați, angajații pe perioadă determinată, ...). Această sumă va fi acordată cumulativ pentru maxim 4 perioade.
Decontarea sumelor cuvenite salariaților pentru costul prestațiilor de servicii turistice și/sau pentru tratament, inclusiv transport, se face în baza art. 7.11 din CCM, pe baza cererilor vizate de ........, Organizațiile sindicale și a documentelor justificative. In sensul acestui articol, documente justificative sunt:
-factura fiscală (în original sau factura electronică) emisă pe numele salariatei/salariatului și/sau pe numele soțului/soției și/sau pe numele,..., pentru serviciile de cazare, masă, transport și/sau tratament. Prin dovada plăți se înțeleg chitanța (în original sau electronică), bon fiscal (în original), ordin de plată, extras bancar.
-pentru masa servită în unitățile de alimentație din Romania este necesară ...
-bonuri fiscale de combustibil achiziționate în perioada concediului de odihnă (inclusiv în zilele libere legate de concediul de odihnă) și/sau bilete de călătorie (feroviar, naval, auto etc.)
-pentru transportul aerian se va prezenta factura fiscală emisă pe numele salariatei/salariatului și dovada plății. În cazul companiilor aeriene care nu emit factură......”.
Iar art. 7.11 din CCM, la care se face trimitere mai sus (in Protocolul încheiat intre sindicat si administrație) se prevede:
”(1)La cererea lor, salariații și membrii de familie (soț/soție, copii) beneficiază de reducerea costurilor aferente serviciilor turistice și/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de Angajator.
(2) Procurarea biletelor de odihnă sau tratament se poate face fie direct, de către salariat, fie de organizația sindicală. Compensarea bănească a biletelor se face din fondul pentru acțiuni sociale, pe baza documentelor justificative. Documentele justificative prezentate la decontare pentru care se aprobă plata trebuie să coincidă cu perioada in care salariatul se află in concediu de odihnă pentru o perioadă de minimum 2 zile lucrătoare consecutive, ce pot fi legate de sambata-duminica/sărbători legale/zile libere plătite (de ex......).
(3)Condițiile concrete (procentul și/sau sume fixe) de acordare a facilități prevăzute la aliniatele precedente se stabilesc anual prin Programul comun de cheltuire a fondurilor pentru acțiuni sociale încheiat între Angajator și Organizația sindicala în scopul satisfacerii unui număr cat mai mare de solicitanți”.
Buna ziua,
In cazul meu, mi s-a spus ca ”servicii turistice” inseamna ca trebuie sa existe si dovada cazarii (factura), doar transportul nefiind suficient, in acceptiunea generală a termenului de ”servicii turistice”, chiar dacă in CCM se precizează ca se deconteaza inclusiv transportul (”decontarea sumelor cuvenite salariaților pentru costul prestațiilor de servicii turistice și/sau pentru tratament, inclusiv transport...”).
Insa nu pot pretinde factura de cazare de la fiica mea, desi pot dovedi cu biletele de avion / bonurile de benzină ca am ajuns in localitatea ei de resedinta. Eventual, pot aduce o copie după actul ei de identitate etc.
Pe de alta parte, nici Codul fiscal, nici CCM nu prevăd o definiție pentru termenul de ”servicii turistice”.
Dar CCM se poate actualiza/modifica.
Întrebarile mele sunt:
- ce se înțelege prin ”servicii turistice” în sensul Codului fiscal și,
- in conditiile in care, in CCM, s-ar specifica ”în clar” că se poate deconta și doar transportul pentru sejurul petrecut în afara țării, in perioada concediului de odihna, cu cazare la un membru al familiei (cazare la fiu/fiică/soț/părinte/etc.), aceste cheltuieli ar beneficia de scutire de impozit în sensul Codului fiscal?
Multumesc.
Buna ziua, as dori sa stiu ce inseamna ”servicii turistice” în sensul Codului fiscal si daca transportul in strainatate in perioada concediului de odihna, cu cazare (fara factura) la sora/mama/fiica / membri ai familiei care sunt rezidenti acolo,, poate fi decontat de angajator si scutit de impozit.. Multumesc.