Aveți dreptate, așa pare la prima vedere, o neglijență sau o neatenție la soldul contului. Însă dacă suma evaporată reprezintă un sfert din economiile din cont eu zic ca lucrurile se schimbă.
După cum am mai menționat, am depus sesizare online la banca, primind un răspuns după 2 luni în care se preciza doar ca soldul indicat de mine nu a putut fi identificat.
Plângere la poliție nu am depus la momentul respectiv ca urmare a lipsei dovezilor și nu din cauza vreunei rețineri legate de sursa banilor (salarială, ca nu mai existe insinuări cu privire la legalitatea lor).
La momentul respectiv mi-am asumat pierderea banilor, însă recent am aflat ca și alte persoane au avut probleme cu conturile de economii deschise la aceeași bancă, din care au dispărut sume mult mai mari, în condiții similare cu situația mea.
O să țin cont de sfatul dvs și voi apela la serviciile unui expert contabil pentru a vedea dacă și ce se mai poate face în prezent. Vă mulțumesc pentru interesul acordat acestei discuții!
Așa cum spuneam anterior, la momentul în care am sesizat reducerea anormală a soldului la contul de ECONOMII (deci nu la cel curent sau alte tipuri de cont unde exista dovezi fizice privind depunerile) am cerut băncii extrase și le-am verificat. Problema e ca alimentările în cont au fost făcute în decursul a 5-6 ani, iar banca îți oferă extrase pe o perioadă mult mai scurtă (ceva de genul 2-3 ani), așa ca nu poți urmări retroactiv toată evoluția soldului din cont. Drept urmare, mi-a fost imposibil să identific vreo dovadă a faptului ca sumele au fost manipulate ilegal.
Știu, pare greu de crezut, însă puneți-vă în situația mea: timp de 5-6 ani vezi care este evoluția soldului din cont, iar într-o bună zi, acesta este mai mic cu 10.000 de lei. Ce părere ați avea?
Va multumesc pentru timpul alocat discutiei cu mine, insa doresc sa va asigur ca înțeleg foarte bine ce înseamnă noțiunile de debit și credit în domeniul bancar, deci am capacitatea de a verifica în detaliu un extras bancar. Deși discuția noastră nu pare să ducă spre o concluzie, mi-a devenit clar un lucru: nu are niciun rost să depun plângere la poliție pentru ca fie nu vor înțelege speța, fie vor considera ca sunt un nebun care habar nu are câți bani deține în cont sau care vrea să înșele banca.
Sper ca discuția noastră să fie măcar un semnal de alarmă pentru cei care dețin conturi de economii la Banca Transilvania ca acestea sunt insuficient securizate și e nevoie de o atenție suplimentară la ele.
O zi bună vă doresc!
Din păcate asta e problema mea, nu am niciun fel de dovezi. Contul de economii a fost alimentat exclusiv online prin transferuri din contul curent (deci fără chitanțe, borderouri etc), iar în decursul anilor nu am generat/ solicitat extrase ale contului de economii, ci doar am folosit opțiunea de vizualizare sold online.
Atunci când am constatat lipsa celor 10.000 de lei și am cerut totuși extrase de la bancă, nu am putut identifica nici modul în care au fost retrași banii (spre exemplu o tranzacție neautorizată de mine), nici alte elemente care sa-mi permită să dovedesc faptul ca în contul de economii am virat mai mulți bani decât atesta soldul la zi al bancii (alimentările au fost realizate fracționat, online, pe parcursul mai multor ani, fără a păstra o evidență exactă).
Din acest motiv sunt convins ca doar un angajat al băncii ar fi putut să sustragă suma respectivă, prin modificarea bazelor de date privind intrările-ieșirile din contul de economii.
ADRS74
Utilizator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Ca să clarific situația, vreau să fac următoarele precizări:
- am solicitat extrase de cont, le-am verificat și din acestea părea ca cei 10.000 de lei nu ar fi existat vreodată. Practic, de la o lună la alta, soldul contului de economii a scăzut cu 10.000 de lei, fără ca în extrase să se regăsească vreo referire la modul în care a fost retrasă suma respectivă;
- am făcut sesizare la bancă și am primit un răspuns în care se menționa doar ca soldul indicat de mine (cel real, verificat lunar, online, prin aplicația BT24) nu a putut fi identificat;
Din păcate, în nicio ocazie nu am generat sau salvat extrase ale contului de economii (din aplicația BT24), astfel ca nu am putut dovedi băncii ca soldul real era mai mare cu 10.000 de lei;
- știu ca pare greu de crezut, dar din punctul meu de vedere singura explicație posibilă este ca angajați ai băncii au modificat înscrierile din bazele de date privind fluxurile de intrare-ieșire din contul de economii astfel încât să poată sustrage suma de 10.000 lei.
Bună ziua! Aș avea nevoie de sfatul dvs referitor la următoarea problemă: în urmă cu 3 ani, din contul de economii deschis la Banca Transilvania mi-au dispărut cca. 10.000 de lei. Am verificat extrasele contului de economii și ale celui curent (din care transferam periodic diferite sume în cel de economii), am luat legătura cu banca (prin aplicația BT24, dar și direct), însă nu am reușit să identific nicio dovada privind retragerea neautorizată a sumei din contul de economii sau transferurile făcute din contul curent în cel de economii, aferente soldului suplimentar de 10.000 de lei. Menționez că, întrucât soldul contului de economii a fost verificat exclusiv online, iar transferurile le efectuam prin aplicația BT24, nu aveam nicio dovadă fizică privind existența acestor bani, astfel ca la momentul respectiv nu am depus nicio plângere la poliție. Recent am aflat însă ca și alte persoane s-au confruntat cu situații similare, din conturile lor de economii evaporând-se pur și simplu sume de ordinul sutelor de mii de euro. Credeți ca pot să mai depun acum plângere la poliție, respectiv daca exista vreo șansă de identificare a celor vinovați (angajați ai băncii, în opinia mea), data fiind lipsa dovezilor? Mulțumesc!