Bună ziua! Aș avea nevoie de sfatul dvs referitor la următoarea problemă: în urmă cu 3 ani, din contul de economii deschis la Banca Transilvania mi-au dispărut cca. 10.000 de lei. Am verificat extrasele contului de economii și ale celui curent (din care transferam periodic diferite sume în cel de economii), am luat legătura cu banca (prin aplicația BT24, dar și direct), însă nu am reușit să identific nicio dovada privind retragerea neautorizată a sumei din contul de economii sau transferurile făcute din contul curent în cel de economii, aferente soldului suplimentar de 10.000 de lei. Menționez că, întrucât soldul contului de economii a fost verificat exclusiv online, iar transferurile le efectuam prin aplicația BT24, nu aveam nicio dovadă fizică privind existența acestor bani, astfel ca la momentul respectiv nu am depus nicio plângere la poliție. Recent am aflat însă ca și alte persoane s-au confruntat cu situații similare, din conturile lor de economii evaporând-se pur și simplu sume de ordinul sutelor de mii de euro. Credeți ca pot să mai depun acum plângere la poliție, respectiv daca exista vreo șansă de identificare a celor vinovați (angajați ai băncii, în opinia mea), data fiind lipsa dovezilor? Mulțumesc!
Dovezile existau in format electronic. Le puteati extrage si din aplicatie sau de pe site-ul BT, aveti tranzactii, extrase de cont... Puteati sesiza in scris...
Din pacate nu este foarte clar ce e cu suma aceea si ce s-a intamplat, ba a disparut o suma, ba era un sold suplimentar... Pare a fi tardiv, oricum. Puteti insa vorbi cu un avocat sa verificati termenele.
ADRS74
Utilizator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Ca să clarific situația, vreau să fac următoarele precizări:
- am solicitat extrase de cont, le-am verificat și din acestea părea ca cei 10.000 de lei nu ar fi existat vreodată. Practic, de la o lună la alta, soldul contului de economii a scăzut cu 10.000 de lei, fără ca în extrase să se regăsească vreo referire la modul în care a fost retrasă suma respectivă;
- am făcut sesizare la bancă și am primit un răspuns în care se menționa doar ca soldul indicat de mine (cel real, verificat lunar, online, prin aplicația BT24) nu a putut fi identificat;
Din păcate, în nicio ocazie nu am generat sau salvat extrase ale contului de economii (din aplicația BT24), astfel ca nu am putut dovedi băncii ca soldul real era mai mare cu 10.000 de lei;
- știu ca pare greu de crezut, dar din punctul meu de vedere singura explicație posibilă este ca angajați ai băncii au modificat înscrierile din bazele de date privind fluxurile de intrare-ieșire din contul de economii astfel încât să poată sustrage suma de 10.000 lei.
Regret, nu imi este clar, ati avut probleme si nu ati trimis, odata cu intrebarea, si dovezile? Nu le-ati pastrat? Nu puteati face dovada intrarilor in cont?
Nu am cum sa va determin acum aici daca se poate dovedi sau nu. Eu pot face dovada de la clienti privind sumele intrate in cont, chiar daca cineva ar altera contul. Dar nu am cum sa va ajut pe dv., vazand ca nu stiu ce alte dovezi auxiliare aveti, ce ati facut atunci si, mai ales, daca ar mai avea vreun rost sa faceti asta.
Trebuie sa mergeti la un avocat, sa faceti o analiza realista.
Din păcate asta e problema mea, nu am niciun fel de dovezi. Contul de economii a fost alimentat exclusiv online prin transferuri din contul curent (deci fără chitanțe, borderouri etc), iar în decursul anilor nu am generat/ solicitat extrase ale contului de economii, ci doar am folosit opțiunea de vizualizare sold online.
Atunci când am constatat lipsa celor 10.000 de lei și am cerut totuși extrase de la bancă, nu am putut identifica nici modul în care au fost retrași banii (spre exemplu o tranzacție neautorizată de mine), nici alte elemente care sa-mi permită să dovedesc faptul ca în contul de economii am virat mai mulți bani decât atesta soldul la zi al bancii (alimentările au fost realizate fracționat, online, pe parcursul mai multor ani, fără a păstra o evidență exactă).
Din acest motiv sunt convins ca doar un angajat al băncii ar fi putut să sustragă suma respectivă, prin modificarea bazelor de date privind intrările-ieșirile din contul de economii.
Din pacate, din ce spuneti, pare ca doar v-ati uitat la niste extrase si nu le-ati inteles... in extrase aveti credit, debit, daca de undeva lipsea suma aceea, nu se mai potriveau.
Inteleg ca imi tot dati explicatii, cred insa ca nu se poate stabili aici. Trebuie luate extrasele, facute corelari intre cele doua conturi, anlizate intrarile in ambele etc. E munca si trebuie sa tineti seama de prescriptie. Asadar, ori va duceti la un contabil sau avocat, ori o lasati balta. Nu putem determina aici ce si cum.