avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 946 soluții astăzi
Forum Activitate Luta2025

Activitate Luta2025

Buna ziua!

Daca am o hotarare judecatoreasca civila, emisa in urma cu mai multi ani, semnata si redactata de judecatori care nu au luat parte la proces, pentru care nu exista niciun act la dosar in baza caruia sa rezulte ca s-a dezinvestit completul initial, fiind si o speta care se judeca de urgenta in camera de consiliu, fara drept de recurs, in care nu se schimba completul de judecata, ca intr-o speta civila standard, pot solicita acum anularea ei? Hotararea poate produce efecte juridice in prezent. Am constatat ca judecatorii si grefierul nu erau cei din sala de judecata, in urma cu aproximativ o luna de zile. Ce procedura judiciara mi-ar permite acum sa anulez acea hotarare?
Multumesc.
Liliana Gradinaru a scris:

Daca este depusa in dosar si instanta a luat act de asta, nu maai platiti. Ce numar vechi?

Buna ziua,
Daca doresc sa deschid un proces civil impotriva a peste 200 de persoane, care au colaborat si m-au agresat, pe parcursul mai multor ani, persoane care locuiesc in localitati diferite, atat din Romania, cat si din strainatate, la ce instanta deschid procesul? Lezarea dreptului la demnitate si la viata se incadreaza in termenul de 3 ani al prescriptiei extinctive sau este imprescriptibil? Multumesc.

Avocat Iofcea Maria-Cristina a scris:

Bună ziua!
Nu este exclus ca instanța să nu fi dat încă hotărârea.
Puteți suna la arhiva instanței pentru a vă interesa de hotărârea judecătorească.

Buna ziua!

Daca am o hotarare judecatoreasca civila, emisa in urma cu mai multi ani, semnata si redactata de judecatori care nu au luat parte la proces, pentru care nu exista niciun act la dosar in baza caruia sa rezulte ca s-a dezinvestit completul initial, fiind si o speta care se judeca de urgenta in camera de consiliu, fara drept de recurs, in care nu se schimba completul de judecata, ca intr-o speta civila standard, pot solicita acum anularea ei? Hotararea poate produce efecte juridice in prezent. Am constatat ca judecatorii si grefierul nu erau cei din sala de judecata, in urma cu aproximativ o luna de zile. Ce procedura judiciara mi-ar permite acum sa anulez acea hotarare? O pot anula in penal, semnaland falsul in inscrisuri?
Multumesc.
Răspuns la discuția Care este instanta competenta?
Multumesc pentru raspuns. Stiam ca locul unde s-a petrecut fapta se aplica pe penal, n-am gasit aceasta mentiune in codul civil. Rasfoind spete juridice, am constatat ca fapta ilicita, care lezeaza dreptul la demnitate, este imprescriptibila. Aveti o alta opinie? Nu-mi este clar, din raspunsul d-voastra, unde se introduce actiunea impotriva unui grup de persoane cu domicilii in mai multe orase din tara. Nu pot deschide o actiune fiecarei persoane in parte. Ar fi o risipa de resurse. Am gasit spete deschise de un grup de oameni, cu domicilii diferite, impotriva unor institutii, la domiciliul institutiei, dar nicio speta similara cu cea despre care intreb. Ma poate ajuta cineva cu un exemplu?

Cornel Vasile a scris:

Atentie la termenul de prescriptie al actiunii civile.

Cererea de chemare în judecată se introduce la instanța domiciliului sau sediului pârâtului, aceasta fiind regula, cu excepția cazului în care legea nu prevede altfel.

In afară de instanța domiciliului pârâtului, mai este competenta instanța în a cărei circumscripție s-a săvârșit fapta ilicită sau s-a produs prejudiciul, pentru cererile privind obligațiile izvorâte dintr-o asemenea faptă.

Buna seara!
Daca doresc sa deschid un proces civil impotriva a peste 200 de persoane, care au colaborat si m-au agresat, pe parcursul mai multor ani, persoane care locuiesc in localitati diferite, atat din Romania, cat si din strainatate, la ce instanta deschid procesul? E un grup infractional organizat sustinut de persoane din MAI si Ministerului Public, nu pot merge pe penal. Multumesc.