O să încerc să simplific întrebarea, să mă fac mai clar:
Sînt capabil să merg în persoană să îmi rezolv treaba dar din varii motive (nu am timp, sînt plecat (din țară, etc.) ) nu pot fi prezent în persoană să umblu să întocmesc și să semnez acte pentru, de exemplu, vînzare, cumpărare, donație, înmatriculare sau radiere autovehicul, comodat, etc. Este absolut necesar să dovedesc că nu îmi pot exercita capacitatea de exercițiu argumentînd că, de exemplu aș avea o problemă medicală ori alte potențiale condiții cerute de lege? Nu este posibil ca pur și simplu, din proprie voință și fără vreun motiv bine întemeiat să îmi deleg un reprezentant legal și să-l împuternicesc să se ocupe de și să semneze documente în locul meu, desigur în urma unei împuterniciri pe care o semnez și înregistrez/legalizez la un notar public?
O procură. Este o procură condiționată de dovedirea incapacității de exercițiu? Nedeplasabilitate, handicap, alte probleme de sănătate, etc. ?
Este posibilă în legislația actuală din România delegarea reprezentării legale către un reprezentant legal de către o persoană cu capacitate de exercițiu, fără motiv (cum ar fi incapacitatea de exercițiu din motive medicale sau altele, mai puțin, desigur, în cazurile în care persoana în cauză ce dorește reprezentare este un ”interzis judecătoresc” sau alte cazuri de genul), pur voluntar, prin semnătură, legalizare notarială și toată procedura necesară? De interes în special pentru întocmire acte, acord consimțămînt, proceduri legale/birocratice în legătură cu exercițiul drepturilor/controlului asupra bunurilor, dar și pentru reprezentare în litigii.