avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Activitate Ela Lari

Activitate Ela Lari

Multumesc frumos pentru opinie!
Buna ziua! As avea nevoie de un sfat din partea unui expert in domeniul juridic, va rog. Este vorba despre un dosar de pensie respins pe noua lege a pensiilor. Mama are 30 de ani de munca + 14 ani lucrati in conditii speciale de munca (grupa 1), adica echivalentul a 7 ani, ceea ce inseamna in total 37 de ani de munca. Ea a implinit varsta de 55 de ani in august 2024 si conform legii vechi a pensiilor ar fi trebuit sa iasa la pensie la 55 de ani si 6 luni (adica cu aproximatie acum in februarie 2025). Practic pe legea veche indeplinea toate conditiile, insa, pe legea noua am inteles ca trebuie sa aiba 35 de ani de munca lucrati, iar abia apoi se va tine cont si de grupa 1 pentru reducerea varstei de pensionare. Dosarul i-a fost respins pe motiv ca nu a realizat stagiul complet de cotizare contribuitiv prevazut de noua lege a pensiilor (acei 35 de ani), ca sa poata beneficia de reducerea varstei de pensionare datorita muncii pe care a prestat-o in conditii speciale. Colegii vechi de munca ai mamei care au avut si ei grupa, au reusit sa iasa la pensie, insa, ea fiind nascuta in august, iar in septembrie a intrat noua lege, nu a mai apucat sa aiba acelasi beneficiu. Consider acest lucru discriminare pentru ca nu s-a putut folosi de grupa ca toti ceilalti si sa iasa la pensie. Inca se afla in termenul acela de 45 de zile in care poate sa depuna contestatie. As vrea sa stiu, va rog, daca se poate face ceva dpvd legal? Pot sa contest decizia de respingere pe motiv ca aceasta noua lege mi se pare abuziva pentru toti cei care au grupa si nu se mai pot bucura de beneficiul acesteia, ca inainte, asa cum au facut-o altii? As avea sanse de reusita? Sau considerati ca se poate face ceva in acest sens? Multumesc mult!