avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua! As avea nevoie de un sfat din partea unui ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua! As avea nevoie de un sfat din partea unui expert in ...

Buna ziua! As avea nevoie de un sfat din partea unui expert in domeniul juridic, va rog. Este vorba despre un dosar de pensie respins pe noua lege a pensiilor. Mama are 30 de ani de munca + 14 ani lucrati in conditii speciale de munca (grupa 1), adica echivalentul a 7 ani, ceea ce inseamna in total 37 de ani de munca. Ea a implinit varsta de 55 de ani in august 2024 si conform legii vechi a pensiilor ar fi trebuit sa iasa la pensie la 55 de ani si 6 luni (adica cu aproximatie acum in februarie 2025). Practic pe legea veche indeplinea toate conditiile, insa, pe legea noua am inteles ca trebuie sa aiba 35 de ani de munca lucrati, iar abia apoi se va tine cont si de grupa 1 pentru reducerea varstei de pensionare. Dosarul i-a fost respins pe motiv ca nu a realizat stagiul complet de cotizare contribuitiv prevazut de noua lege a pensiilor (acei 35 de ani), ca sa poata beneficia de reducerea varstei de pensionare datorita muncii pe care a prestat-o in conditii speciale. Colegii vechi de munca ai mamei care au avut si ei grupa, au reusit sa iasa la pensie, insa, ea fiind nascuta in august, iar in septembrie a intrat noua lege, nu a mai apucat sa aiba acelasi beneficiu. Consider acest lucru discriminare pentru ca nu s-a putut folosi de grupa ca toti ceilalti si sa iasa la pensie. Inca se afla in termenul acela de 45 de zile in care poate sa depuna contestatie. As vrea sa stiu, va rog, daca se poate face ceva dpvd legal? Pot sa contest decizia de respingere pe motiv ca aceasta noua lege mi se pare abuziva pentru toti cei care au grupa si nu se mai pot bucura de beneficiul acesteia, ca inainte, asa cum au facut-o altii? As avea sanse de reusita? Sau considerati ca se poate face ceva in acest sens? Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: GMD66 , utilizator 11:39, 4 Martie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu nu sunt jurist , dar , in opinia mea , nu aveti nici o sansa . Fiecare persoana se pensioneaza atunci cand indeplineste conditiile legii in vigoare la acea data . Si asa a fost ori de cate ori s-a schimbat legea . De altfel , si instanta trebuie sa aplice legea in vigoare , nu poate decide ca o lege are prevederi mai putin favorabile decat cea anterioara , nu e de competenta ei , si nici sa modifice prevederile acesteia ( doar Parlamentul poate ) . Nu prea e nimic de facut , legea se respecta si se aplica , nu se discuta .
Multumesc frumos pentru opinie!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Si eu sunt patita pe aceeasi problema -> sunt pensionata PAP pe vechea lege, cand se lua in calcul stagiul complet de cotizare care includea si suplimentul de grupa si anul acesta in luna mai trebuia sa trec la LV, dar nu mai pot pentru ca in legea noua apare la art.48 acel "contributiv", care imi anuleaza "beneficiul' de reducere varsta de pensionare... imi lipseste doar un an si 4 luni pentru acel SCCC! Si eu ma consider nedreptatita, speram sa ies mai devreme, dupa ce am lucrat 7 ani in grupa 1, in conditiile grele din sectia de acid sulfuric, la vremea respectiva era un drept castigat... acum o lege anuleaza un drept castigat tot prin lege !
Daca stie cineva cum ar trebui totusi sa actionam pentru revenirea la conditiile anterioare de pensionare pentru grupa I si grupa a Il-a de munca: sa trimitem mailuri la comisiile de munca din Parlament sau sa luam legatura cu ceva asociatii sau alte organizatii care sa faca o propunere de modificare a legii, parca se initiase ceva la un moment dat...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata? Doina Elena Doina Elena Nascut in data de 31.08.1951 - barbat vechime totala in munca 39 ani si 6 luni din care: - 2 ani 11 luni 14 zile in grupa a II-a - 85% - 19 ani 3 luni 16 ... (vezi toată discuția)
Pensionare Vasilegheorgheabcd Vasilegheorgheabcd Am lucrat la grupa I de muncă 19 și 8 luni.Conform noilor modificări aduse legii pensiilor,ce reducere primesc la vârstă de pensionare?Pentru cele 8 luni ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata femei Ana Agapi Ana Agapi sunt nascuta in iulie 1957, am 35 ani de vechime din care 25.5 ani in grupa II. cand pot solicita pensie anticipata si care va fi penalizarea? multumesc. (vezi toată discuția)