avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie anticipata femei
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie anticipata femei

sunt nascuta in iulie 1957, am 35 ani de vechime din care 25.5 ani in grupa II.
cand pot solicita pensie anticipata si care va fi penalizarea?
multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:27, 14 Februarie 2010
buna ziua
sunt nascuta in anul 1963- 25-05,am 24 ani lucrati din care 20ani grupa 1 de munca,si trei copii.
as putea iesi la pensie anticipat,si daca da ,cand ?
va multumesc.:(
Ana Agapi a scris:

sunt nascuta in iulie 1957, am 35 ani de vechime din care 25.5 ani in grupa II.
cand pot solicita pensie anticipata si care va fi penalizarea?
multumesc.

1. Conform actualei legi a pensiilor, puteti beneficia de:
- pensie anticipata partiala incepand cu iulie 2012, respectiv la implinirea varstei de 55 ani;
- pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstei standard de pensionare, pentru activitate dasfasurata in conditii deosebite de munca, incepand cu ianuarie 2012, respectiv la implinirea varstei de 54 ani si 6 luni.
2. Deci iesiti mai repede la pensie de limita de varsta decat anticipat partial.
3. Dar sa vedem ce va spune noua lege.

multumesc mult
@bodros maria

Indiferent cati ani ati lucrat in grupa I de munca, varsta de pensionare redusa nu poate fi mai mica de 50 de ani. Dvs. impliniti 50 de ani in 2013, cand nu va mai fi in vigoare Legea nr. 19/2000.

Desi indepliniti conditia referitoare la realizarea stagiului complet de cotizare, conditia referitoare la varsta standard de pensionare, chiar redusa, nu o veti indeplini prea curand.

Potrivit actualei legislatii, de pensie anticipata partiala puteti beneficia cand veti implini 55 de ani iar de pensie pentru limita de varsta atunci cand veti implini 55 de ani si 6 luni.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Buna ziua

Va rog frumos daca puteti sa ma lamuriti si pe mine . Parintii mei au lucrat 27 ani in grupa 1 si dupa actuala lege ar trebui sa iasa la pensie in 2015 . (nascuti in '65)

Dupa cate am inteles din raspunsul dumneavoastra varsta lor de pensionare va creste cu 5 ani ? Am vazut in lege ca de la 15 ani o sa li se scada doar 10 . Ceea ce nu inteleg este daca aceasta perioada de 5 ani nu se esaloneaza cumva . Daca varsta de pensionare cand creste de la 60 la 65 se esaloneaza cu cateva luni pe an in acest caz nu se procedeaza la fel?
Dupa cate vad daca legea se da in februarie 2 oameni nascuti in ianuarie respectiv martie si au lucrat in aceleasi conditii de munca se vor pensiona la 5 ani diferenta ?

repet cadrul : femeie nascuta in '65 cotizat 27 ani grupa 1
barbat nascut in '65 cotizat 24 ani grupa 1

Va multumesc
Alina

Alte discuții în legătură

Varsta minima de pensionare femei raluka raluka mama mea este nascuta in 1958 si are 34 ani de munca. in ce conditii se poate pensiona? care ar fi varsta limita la care se poate pensiona? (vezi toată discuția)
Pensie anticipata ContSters42179 ContSters42179 Pe \"Legislatia muncii.ro\" a aparut editorialul din care redau un citat : La implinirea varstei standard de pensionare [b]sau, dupa caz, la implinirea ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata asistenta_b asistenta_b Sunt nascuta in septembrie 1956, ani lucrati 32, am nascut 3 copii...cand am dreptul la pensie partial anticipata sau anticipata? Multumesc (vezi toată discuția)