Am cateva nelamuriri legate de acest subiect.
In primul rand, dupa felul cum e formulat acest art. eu inteleg ca daca vreau sa plantez copaci noi va trebui sa o fac la o distanta de 2 metrii de gard. Dar care e procedura in cazul in care copacul e de aproape 40+ de ani pe proprietate, inainte de a aparea acest art.? Trebuie sa il tai chiar daca nu e bolnav si nici nu pune in pericol proprietatea vecinului? Iar daca da, atunci care e faza cu legea de protejare a copacilor conform codului silvic?
De aici si cea de-a doua nelamurire legata de legea pentru protejarea copacilor care mentioneaza ca imi trebuie o autorizatie speciala de la primarie sau primesc amenda daca vreau sa tai copacii de pe proprietate fara un motiv real( gen copacul e bolnav, pune in pericol siguranta casei, e aproape de linii de tensiune etc.) si nu discomfortul vecinului. Deci ce e de facut? Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Ana Cristina Margu Birou de mediator a scris:
Puteti taia ramurile copacilor care se intind peste terenul dvs. Este legal sa faceti acest lucru.
Art. 613 Cod civil
Distanţa minimă pentru arbori
(1) În lipsa unor dispoziţii cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiţi la o distanţă de cel puţin 2 metri de linia de hotar, cu excepţia acelora mai mici de 2 metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii.
(2) În caz de nerespectare a distanţei, proprietarul vecin este îndreptăţit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălţimea cuvenită, a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.
(3) Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său.