avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Distanta dintre gard si pomi
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Distanta dintre gard si pomi

Buna ziua
Din anul 2011 ianuarie m-am mutat la tara dar am o mica problema cu vecinul meu din cauza pomilor..in spatele gradinii dansul are plantati 6 salcami eu nu pot cultiva nimik deoarece toata vara este umbra l-am rugat sa ii curete nu sa ii taie si dansul mi-a spus ca daca ma deranjeaza asa mult sa ma urc eu sa ii curat ...intrebarea este pomii sunt lipiti de gardul care ne desparte ce pot face ....nu au nici macar 50 cm distanta fata de gard X-(
2 m dela linia despartitoare copacii inalti, celelalte plantatii si gard viu 0,50,
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti taia ramurile copacilor care se intind peste terenul dvs. Este legal sa faceti acest lucru.
Art. 613 Cod civil

Distanţa minimă pentru arbori

(1) În lipsa unor dispoziţii cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiţi la o distanţă de cel puţin 2 metri de linia de hotar, cu excepţia acelora mai mici de 2 metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii.

(2) În caz de nerespectare a distanţei, proprietarul vecin este îndreptăţit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălţimea cuvenită, a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.

(3) Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său.
k am inteles Multumesc dar cum il pot face sa taie copacii la cine trebuie sa apelez politie primarie??
am avut și eu de a face cu aceeași situație, dar sub incidența vechiului cod (art. 607-609)
am tăiat crengile pe cheltuiala mea, și drept răsplată, tăieturile le-am făcut la 3-4 metri în interiorul fondului vecin. e adevărat că am abuzat oarecum de dreptul meu, însă anul următor trebuia să le mai tai o dată, tot pe cheltuiala mea, ceea ce nu mi se pare just.

trebuie să întrebați la administrația locală despre modul cum este reglementat acest raport de vecinătate și în funcție de asta, puteți tăia singur crengile sau, după caz, arborii pe cheltuiala vecinului printr-o acțiune civilă în instanță
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Martie 2012
george_puchiu, utilizator
Le puteti taia dvs. insiva sau il dati in judecata pentru a fi obligat sa le taie.Dar cred ca prima varianta e mai buna, fiindca, daca nu-i convine apoi, legea va apara si nu veti fi sanctionat.

Alte discuții în legătură

Exista vreo lege sa nu imi permita sa pun copacul la mai putin de 1m de gard cu vecinu ? cozsmin2 cozsmin2 Buna ziua , Am la tara o casa veche , unde am cativa copaci fix langa gardul cu un vecin . Am discutat cu el care dorea sa ma convinga sa tai copacii aceia ... (vezi toată discuția)
Distanta minima fata de limita proprietatii la care este permisa plantarea pomilor vasilica52 vasilica52 Va rog sa-mi spuneti care este distanta minima fata de limita proprietatii la care este permisa plantarea pomilor si care este baza legala. Doresc sa stiu ... (vezi toată discuția)
Taiere nuc skyboy2011 skyboy2011 Buna ziua,vecinul meu din partea de Est are unu nuc la 30 de cm de hotar care imi produce umbra pe o suprafata mare din terenul meu.Care este calea legala pt ... (vezi toată discuția)