Buna ziua.
Referitor la articolul 613 cod civil, in care se mentioneaza ca distanta minima legala de plantare a copacilor, fata de hotar este de 2 metri:
"Distanţa minimă pentru arbori:
(1) În lipsa unor dispoziţii cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiţi la o distanţă de cel puţin 2 metri de linia de hotar, cu excepţia acelora mai mici de 2 metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii.
(2) În caz de nerespectare a distanţei, proprietarul vecin este îndreptăţit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălţimea cuvenită, a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.
(3) Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său."
Am urmatoarele nelamuriri si intrebari:
Articolul de lege se refera srict la interzicerea plantarii de puieti sau copaci sau si la cei ce exista deja plantati (sau crescuti accidental) pe proprietate, cu foarte multi ani in urma (cand legea nu era in vigoare sau nu s-a tinut cont de ea la acea vreme)?
Exemplu:
Am o proprietate la tara (teren si casa batraneasca, mostenita de la bunici). Langa gardul cu unul din vecini exista doi nuci mari, batrani si doi paltini, ale caror ramuri trec de hotar, la o inaltime de peste 7m. Vecina a facut sesizare la primarie, pe motiv ca; "este deranjata ca nu poate sa schimbe tabla de pe casa si/sau anexe, din cauza crengilor de nuc, paltin care atarna deasupra constructiilor si a terenului din apropierea gardului despartitor."
Tin sa mentionez:
-Ca acele crengi despre care vorbeste, se situiaza la mai mult de 2-3 metri fata de acoperisurile casei si a patului respectiv.
-Toate constructiile (cladirile si dependintele) se afla situate (construite la vremea respectiva), la mai putin de 1m fata de linia de hotar (ceea ce acum contravine normelor legale).
-Copacii sunt toaletati astfel incat sa nu incomodeze sau sa provoace daune constructiilor vecinei (motivatia cu schimbatul tablei, fiind doar o nascocire, pentru a crea cearta).
Intrebari:
-Daca in acea perioada in care sau construit casele sau au fost plantati copacii, nu sau constatat incalcari ale legii si totul a decurs normal, acum ce este de facut?
-Proprietarul unui teren si al unui imobil (pe care plateste taxe si impozite), este sustinut de lege ca fiind proprietar si pe spatiul aerian de deasupra terenului sau nu?
Astept raspunsuri argumentate si sustinute de lege.
Multumesc.
Taiere nuc
skyboy2011
Buna ziua,vecinul meu din partea de Est are unu nuc la 30 de cm de hotar care imi produce umbra pe o suprafata mare din terenul meu.Care este calea legala pt ... (vezi toată discuția)