avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot salva pomii din curte?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot salva pomii din curte?

In curtea mea exista un nuc de 60 de ani si 2 brazi de 50 de ani, amplasati aproape de linia de hotar. Pe terenul vecin a fost construita o casa in 2013. Proprietarii noului imobil imi cer acum printr-o notificare sa tai si sa scot din radacini acesti pomi, in termen de 5 zille, pe motiv ca le pun casa in pericol.Pomii sunt in cele 2 colturi ale curtii, in dreptul gardului comun, nu a imobilului acestora. Ei invoca Noul Cod civil, dar nu au facut vreo solicitare atunci cand au ridicat constructia, nu tin cont de varsta copacilor si de obiceiul local si de faptul ca nucul e protejat de lege.
Nici garda de mediu PH si nici primaria nu au experti pe care sa ii trimita pe teren pentru evaluarea acestor arbori si pt.constatarea eventualelor prejudicii aduse de acestia vecinilor.
Cum ma apar in acest caz?
Multumesc

Cel mai recent răspuns: Andreiab , utilizator 10:35, 11 Octombrie 2016
Buna ziua,
Va trebui sa va adresati instantei si sa aratati ca la momentul cand s-au plantat pomul si arborele erau in vigoare prevederile art. 613 Cod civil Cuza
Distanţa minimă pentru arbori
(1) În lipsa unor dispoziţii cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului arborii trebuie sădiţi la o distanţă de cel puţin 2 metri de linia de hotar, cu excepţia acelora mai mici de 2 metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii.
(2) În caz de nerespectare a distanţei, proprietarul vecin este îndreptăţit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălţimea cuvenită, a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.
(3) Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său.

Cu martori aratati ca la acel moment asa era obiceiul si va trebui sa aduceti martori in acest sens.
Multumesc.
Notificarea primita de la vecinii mei, redactata de avocat, imi cere ca in maxim 5 zile sa tai si sa scot din radacini nucul de 60 de ani.
Are dreptul un avocat sa imi ceara sa incalc legea?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exista vreo lege sa nu imi permita sa pun copacul la mai putin de 1m de gard cu vecinu ? cozsmin2 cozsmin2 Buna ziua , Am la tara o casa veche , unde am cativa copaci fix langa gardul cu un vecin . Am discutat cu el care dorea sa ma convinga sa tai copacii aceia ... (vezi toată discuția)
Pomii vecinului mi-au distrus gardul TudorB TudorB Buna seara. As vrea sa fac o sesizare catre primarie (cred ca acolo trebuie, nu?) prin care sa reclam faptul ca pomii vecinului mi-au distrus gardul de lemn ... (vezi toată discuția)
Distanta minima fata de limita proprietatii la care este permisa plantarea pomilor vasilica52 vasilica52 Va rog sa-mi spuneti care este distanta minima fata de limita proprietatii la care este permisa plantarea pomilor si care este baza legala. Doresc sa stiu ... (vezi toată discuția)