buna ziua. cred ca situatia expusa este clara. Sunt proprietar. Am un ap pe PF. Din cate inteleg eu, acum nu se mai deduc chely=tuielile pe venit din chirii, ci este un 20% din venitul obtinut prin inchiriere. Adica, sa zicem ca inchiriez cu 1000 lei/luna. Pot deduce 200. Dar pe mine o renovare ma costa 12000 lei (sa zicem), adica practic 100%. Ori eu, ca PF, nu pot deduce 12000 din cei 12000 pe care ii iau chirie, pot deduce doar 2400. Asa ca trebuie sa platesc 10% impozit pe cei 12000(venit brut)-2400(deducere de 20%) = 9600 (venit net). Adica 960 impozit. Deci, dupa ce cheltuiesc toti banii obtinuti din chirie pe renovare, mai trebuie sa platesc si 960 impozit. Daca am PFA nu mai platesc impozit, caci deduc toate cheltuielile de renovare din PFA, care are cod CAEN adecvat 6820. Intrebarea mea era ce tipuri de contract trebuie sa inchei eu, PF, cu mine PFA. Si eu, PFA cu chirias. Daca as fi vrut sa intreb un avocat sau un contabil, nu as mai fi postat intrebarea aici. Eu, personal, consult un avocat acolo unde lucrurile sunt foarte complexe. Aici mi se pare ca sunt destul de limpezi.
Am un apartament unde am inregistrat sediul social al unui PFA care are cod caen 6820. Doresc să închiriez apartamentul pe termen mediu 6-12 luni.
1. ce tip de contract este necesar pentru închiriere? Menționez că pentru a înregistra ca sediu social am făcut contract de comodat între mine și PFA-ul meu, dar fără activitate. Mai fac un contract de comodat pentru administrare între mine și PFA și un contract de închiriere între PFA și chiriaș?
2. Doresc să trec închirierea prin PFA pentru a putea deconta cheltuielile - asigurare, impozite locale, cheltuieli cu renovarea, electrocasnicele, mobilier etc.