avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi

De la ora 11:00, pe live.avocatnet.ro, are loc evenimentul: Reges-Online: Care sunt noutățile și cum abordăm tranziția la noul registru de evidență a salariaților

Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Persoana fizica - PFA ce tip de contract?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Persoana fizica - PFA ce tip de contract?

Am un apartament unde am inregistrat sediul social al unui PFA care are cod caen 6820. Doresc să închiriez apartamentul pe termen mediu 6-12 luni.
1. ce tip de contract este necesar pentru închiriere? Menționez că pentru a înregistra ca sediu social am făcut contract de comodat între mine și PFA-ul meu, dar fără activitate. Mai fac un contract de comodat pentru administrare între mine și PFA și un contract de închiriere între PFA și chiriaș?
2. Doresc să trec închirierea prin PFA pentru a putea deconta cheltuielile - asigurare, impozite locale, cheltuieli cu renovarea, electrocasnicele, mobilier etc.
Vorbiti cu un avocat, caci depinde de cum este intocmit actul initial. Oricum, este posibil sa fie mai dezavantajos, faceti calcule concrete, caci si ca PF puteti sa deduceti cheltuieli.
Ultima modificare: Luni, 31 Martie 2025
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
nu se pot deduce decat 2%. nu poti deduce ca PF cheltuieli mai mult de 2%, care se deduc automat.
Dvs nu sunteti avocat?
Buna ziua,

Cota care se deduce este de 20%.
Si eu sunt de parere ca trebuie sa va documentati un pic calculul legat de avantaj.

Si pentru cheltuieli exista reguli clare pentru deducere.
venit net = venit brut - 20%
impozit = 10% * venit net
da. corect. dar nu poti deduce cheltuielile de renovare, de exemplu, care sunt mai mult de 20%.

Alte discuții în legătură

Decontare cheltuieli de renovare sediu social pe pfa pedro26 pedro26 Buna ziua, Am un PFA cu cod CAEN principal 6201 inregistrat la un apartament fara activitate la sediu. In urmatoarele 6 luni vreau sa inchiriez apartamenul ... (vezi toată discuția)
Venituri din contract de inchiriere e5ima e5ima venituri din contract de inchiriere Am un apartament pe care il inchiriez cu contract de inchiriere de la 01.05.2022. Trebuie sa il declar undeva? De la ce ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli deductibile ContSters14151 ContSters14151 Dupa ce obtin cele doua decizii de inregistrare a contractului de colaborare si de inscriere pe tabloul avocatilor stagiari, ma inscriu la Finante si ... (vezi toată discuția)