avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 533 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Persoana fizica - PFA ce tip de contract?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Persoana fizica - PFA ce tip de contract?

Am un apartament unde am inregistrat sediul social al unui PFA care are cod caen 6820. Doresc să închiriez apartamentul pe termen mediu 6-12 luni.
1. ce tip de contract este necesar pentru închiriere? Menționez că pentru a înregistra ca sediu social am făcut contract de comodat între mine și PFA-ul meu, dar fără activitate. Mai fac un contract de comodat pentru administrare între mine și PFA și un contract de închiriere între PFA și chiriaș?
2. Doresc să trec închirierea prin PFA pentru a putea deconta cheltuielile - asigurare, impozite locale, cheltuieli cu renovarea, electrocasnicele, mobilier etc.
Faceti calcule concrete cu un profesionist, nu luati o decizie in functie de cateva fraze de pe net. Oricat de bine intentionati suntem noi, nu cunoastem suficient situatia ca sa va indrumam corect si complet.
Nu stiu daca pe mine m-ati intrebat daca sunt avocat, va rog sa imi spuneti daca aveti nevoie de clarificari in acest sens, caci intrebarea pare o forma de agresivitate. Daca doriti intr-adevar sa stiti daca sunt avocat, verificati numele in surse oficiale, ma gasiti in Tabloul avocatilor Bucuresti.
Indiferent cat de contabil sau avocat e cineva, nu avem cum sa va dam sfaturi profesioniste aici pentru ca suntem limitati de informatiile si timpul acordat. Asa ca, avocat sau nu, tineti seama ca sfaturile de aici nu constituie consultatii juridice sau fiscale. Nu pentru ca nu vrem, ci pentru ca nu stim datele complet, nu avem timpul necesar...

Tineti seama ca a tine contabilitatea costa, consuma timp, iar cheltuielile de renovare pot fi adesea recuperate si pe PF, nu doar PFA, doar ca sunt reguli diferite.
De asemenea, puteti sa va optimizati niste pierderi redactand un contract bun de inchiriere, pierderi pe care nu mai trebuie sa le introduceti in contabilitate, sa mai ajungeti in instanta etc.
buna ziua. cred ca situatia expusa este clara. Sunt proprietar. Am un ap pe PF. Din cate inteleg eu, acum nu se mai deduc chely=tuielile pe venit din chirii, ci este un 20% din venitul obtinut prin inchiriere. Adica, sa zicem ca inchiriez cu 1000 lei/luna. Pot deduce 200. Dar pe mine o renovare ma costa 12000 lei (sa zicem), adica practic 100%. Ori eu, ca PF, nu pot deduce 12000 din cei 12000 pe care ii iau chirie, pot deduce doar 2400. Asa ca trebuie sa platesc 10% impozit pe cei 12000(venit brut)-2400(deducere de 20%) = 9600 (venit net). Adica 960 impozit. Deci, dupa ce cheltuiesc toti banii obtinuti din chirie pe renovare, mai trebuie sa platesc si 960 impozit. Daca am PFA nu mai platesc impozit, caci deduc toate cheltuielile de renovare din PFA, care are cod CAEN adecvat 6820. Intrebarea mea era ce tipuri de contract trebuie sa inchei eu, PF, cu mine PFA. Si eu, PFA cu chirias. Daca as fi vrut sa intreb un avocat sau un contabil, nu as mai fi postat intrebarea aici. Eu, personal, consult un avocat acolo unde lucrurile sunt foarte complexe. Aici mi se pare ca sunt destul de limpezi.
Ultima modificare: Marți, 1 Aprilie 2025
amichim, utilizator
Pare ca iesiti pe minus cu PFAul, un contabil costa mai mult de 70 de lei pe luna si, deci, desi nu platiti impozit, tot va costa.
Puteti incheia orice tip de contract, nu este diferenta pentru partea juridica. De vazut daca fiscal ori contabil este vreo diferenta. De exemplu, cresterea valorii unui activ imobiliar poate aduce costuri fiscale in anumite cazuri...
In rest, nu sunt sigura ca exact asa se calculeaza amortizarea, posibil... Cert este ca trebuie facute calcule inclusiv in functie de valoarea mobilelor din imobilul inchiriat, ele amortizandu-se diferit.
Regret daca am dat de inteles ca nu sunteti clar. Ati fost foarte clar, nu asta a fost problema, problema este lipsa de date pentru efectuarea unui calcul real ca sa vedeti daca este mai avantajos pe pfa decat pe persoana fizica. Sau SRL.
Este de verificat si daca veti datora CASS...
Opinia mea este ca situatia prezentata de dv. foarte clar necesita sa consultati un contabil, caci da, fiscal este mai complex decat ati aratat mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decontare cheltuieli de renovare sediu social pe pfa pedro26 pedro26 Buna ziua, Am un PFA cu cod CAEN principal 6201 inregistrat la un apartament fara activitate la sediu. In urmatoarele 6 luni vreau sa inchiriez apartamenul ... (vezi toată discuția)
Venituri din contract de inchiriere e5ima e5ima venituri din contract de inchiriere Am un apartament pe care il inchiriez cu contract de inchiriere de la 01.05.2022. Trebuie sa il declar undeva? De la ce ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli deductibile ContSters14151 ContSters14151 Dupa ce obtin cele doua decizii de inregistrare a contractului de colaborare si de inscriere pe tabloul avocatilor stagiari, ma inscriu la Finante si ... (vezi toată discuția)