roxicutza a scris:
elis a scris:
Ca sa beneficiati de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de indemnizatia lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni., trebuie ca în ultimul an anterior datei naşterii copilului, sa fi realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
Indemnizatia pentru CIC este platita de catre stat si nu de catre angajator.
Pentru a beneficia de concediu si indemnizatie de maternitate, asigurata trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de minim 1 luna realizat in ultimele 12 luni anterior primei zile de concediu medical inscrise in certificatul medical.
Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioda de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
Cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical inscrise in certificatul de concediu medical.
Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.
Va multumesc pentru complexitatea raspunsunsului. Am inteles conditiile, insa as mai avea o intrebare: in cazul in care contractul pe perioada determinata expira in timpul concediului pre sau postnatal, sau chiar in timpul concediului de ingrijire a copilului, eu mai am dreptul sa primesc respectivele indemnizatii? In cazul in care contractul pe perioada determinata expira inainte sa intru in prenatal, am dreptul la idemnizatia de maternitate? Inca o data multumesc anticipat.
Buna ziua din nou. Probabil ca intrebarea mea a scapat printre alte mesaje. As fi deosebit de interesata sa primesc un raspuns. Va multumesc mult si va doresc un an bun!