avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 356 soluții astăzi
Forum Activitate roxicutza

Activitate roxicutza

Asta e o veste buna :)
Multumesc pentru explicatii si consilere. Va doresc un an cat mai bun!
Multumesc frumos pentru rabdare si rasounsuri. Intr-adevar, concediul prenatal se considera venit realizat, la fel ca si indemnizatia de somaj.
Deci atata timp cat indeplinesc conditiile, pot beneficia de indemnizatii, chiar daca am contract pe perioada determinata.

Inca o data multumesc si va mai deranjez cu o nelamurire: cand va referiti la veniturile realizate 12 luni anterioare datei nasterii copilului, acestea includ concediul prenatal compensat cu 85%?
Si acum daca imi permiteti, inteleg ca, hiar daca am un contract determinat, atata timp cat realizez venituri cu 12 luni anterioare nasterii copilului, beneficiez de indemnizatia CIC si daca realizez venituri timp de 6 luni anterioare aceleiasi date beneficiez si de concediul si indemnizatia de maternitate. Chiar daca imi expira contractul in perioada celor doua concedii, daca respect conditiile anterior mentionate, beneficiez de indemnizatiia de materninate si de cea aferenta CIC pana la 2 ani ai copilului, acestea fiind platite de catre stat.
Singura problema ar putea aparea in cazul in care contractul pe perioada determinata ar expira inainte de a intra in concediu prenatal,si atunci trebuie depuse actele pentru somaj.
Ma scuzati pentru insistenta, insa as dori sa stiu exact termenii legislatiei pentru a putea beneficia de indemnizatia de 85% chiar daca am contract pe perioada determinata.
Apreciez efortul dvs si va multumesc din suflet!
Va multumesc frumos pentru raspuns. Rezulta atunci ca in cazul in care contractul expira pe perioada concediului pre/post natal sau in perioada CIC, eu pot primi in continuare indemnizatia aferenta pana la doi ani in cazul CIC? Va rog daca se poate sa imi spuneti, in cazul in care depun actele de somaj, voi putea beneficia de 85 % din veniturile realizate, sau ma incadrez la 600 de ron?
Multumesc mult pentru consiliere.
roxicutza a scris:

elis a scris:

Ca sa beneficiati de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de indemnizatia lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni., trebuie ca în ultimul an anterior datei naşterii copilului, sa fi realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
Indemnizatia pentru CIC este platita de catre stat si nu de catre angajator.

Pentru a beneficia de concediu si indemnizatie de maternitate, asigurata trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de minim 1 luna realizat in ultimele 12 luni anterior primei zile de concediu medical inscrise in certificatul medical.
Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioda de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
Cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical inscrise in certificatul de concediu medical.
Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.

Va multumesc pentru complexitatea raspunsunsului. Am inteles conditiile, insa as mai avea o intrebare: in cazul in care contractul pe perioada determinata expira in timpul concediului pre sau postnatal, sau chiar in timpul concediului de ingrijire a copilului, eu mai am dreptul sa primesc respectivele indemnizatii? In cazul in care contractul pe perioada determinata expira inainte sa intru in prenatal, am dreptul la idemnizatia de maternitate? Inca o data multumesc anticipat.
Buna ziua din nou. Probabil ca intrebarea mea a scapat printre alte mesaje. As fi deosebit de interesata sa primesc un raspuns. Va multumesc mult si va doresc un an bun!
Buna ziua. Sunt un nou utilizator al acestui forum. In primul rand as dori sa va multumesc pentru consilere si sa va urez Sarbatori Fericite si un An Nou plin de realizari.
In al doilea rand, as dori sa va intreb daca beneficiez de indemnizatia de materninate si idemnizatia aferenta CIC in urmatoarele conditii: Lucrez la o multinationala din 16 sept 2008, dupa ce in 28 august 2008 mi-am intrerupt activitatea de un an prin demisie de la o alta firma. Problema este ca momentan am un contract determinat de 6 luni si am aflat de curand ca este posibill sa mi se prelungeasca cu un alt contract tot pe perioada determinata de 6 luni.
As dori sa aflu in conditiile in care raman insarcinata, daca am dreptul sa primesc indemnizatia de maternitate si mai tarziu idemnizatia aferenta CIC. De fapt intrebarea este daca am dreptul la aceste indemnizatii in conditiile in care contractul meu expira, eu fiind insarcinata in 5, 6 luni sau chiar in luna mai avansta. Depinde acordarea acestor indeminzatii de incadrarea efectiva intre cele 2 contrate determinate?
Ma protejeaza legea intr-un fel? Sau este decizia angajatorului de a semna sau nu un alt contract cu angajata insarcinata? De asemenea m-ar intersa sa aflu de cine sunt platite aceste indemnizati: de stat sau de catre angajator.
Imi cer scuze daca nu am reusit sa fiu foarte explicita.
Va multumesc anticipat pentru consiliere si astept cu mare interes sfaturile dumneavoastra.