avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Activitate stefanut

Activitate stefanut

freeelis a scris:

1. Orice salariat are dreptul de a muncii, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea (art. 35 alin. (1) din Codul muncii ).
Fac exceptie de la aceste prevederi situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

Codul muncii nu face distinctia intre diferitele tipuri de contracte de munca care pot fi incheiate de o singura persoana si nici nu limiteaza numarul contractelor de munca incheiate de o singura persoana, astfel incat acestea pot fi, dupa caz, cu norma intreaga sau cu timp partial, pe perioada nedeterminata sau pe perioada determina, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator.

In speta, un salariat poate incheia mai multe c.i.m. cu acelasi angajator.

2. Vechimea in munca nu se cumuleaza, in schimb, pentru pensie se vor cumula veniturile din salarii realziate in baza celor doua c.i.m.

1 an de zile lucrat cu un singur c.i.m. = 1 an de zile lucrat cu mai multe c.i.m. in aceeasi perioada = 1 an de zile vechime in munca


Buna ziua! Ati precizat la pct. 2 urmatoarele: "...1 an de zile lucrat cu mai multe c.i.m. in aceeasi perioada = 1 an de zile vechime in munca" Ati putea motiva putin acest lucru? Am un salariat care solicita acordarea mai devreme a gradatiei tocmai pentru acest motiv, dar in sens contrar celor sustinute de dumneavoastra. Multumesc anticipat pentru amabilitate.
Răspuns la discuția Concediu nastere copil
multumesc, desi motivul pentru care sunt instituite este acelasi
Răspuns la discuția Concediu nastere copil
Dar, in cazul unui salariat contractual din administratie, concediul paternal prevazut de Legea nr. 210/1999 se poate cumula cu concediul pentru nasterea unui copil - 3 zile prevazut de dispozitiile art. 24, lit. b) din HG nr. 250/1992?
Conform Codului Civil: Dreptul la actiune se prescrie într-un termen de un an, socotit din ziua în care cel vatamat a cunoscut faptul pagubitor, însa nu mai târziu de 3 ani de la data când s-a savârsit fapta prin care s-a cauzat prejudiciul. Prescriptia este suspendata prin exercitarea actiunilor si cailor de atac prevazute de lege pentru înlaturarea efectelor faptei pagubitoare.
Termenul de prescriptie de un an se raporteaza la faptul pagubitor. Ce semnifica faptul pagubitor: prejudiciul suferit sau fapta ilicita (ex. omisiunea unei inscrieri in cartea funciara) ? Multumesc
daca intr-o plangere am solicitat inlocuirea amenzii (ce a fost aplicata in cuantumul maxim prevazut de lege) cu sanctiunea avertismentului, instanta in virtutea rolului activ poate dispune respingerea acestei cereri si aplicarea unei amenzi in cuantumul minim prevazut de lege?
Multumesc.
sunt perfect de acord. Dar, in acest termen trebuie p-v sa ajunga la destinatar ori doar trebuie pus la posta?
cu avizare, prin afisare, etc. este termenul de 2 luni inclusiv pt. a ajunge la destinatar?
"Executarea sanctiunilor contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de cel mult doua luni de la data aplicarii sanctiunii."
Termenul de doua luni se raporteaza doar la data expedierii p-v de contraventie sau refera inclusiv la data ajungerii la destinatar (contravenient)?
Nimeni nu are o opinie?
Fapta civila ilicita a fost savarsita in anul 2010, iar paguba cauzata de acea fapta ilicita s-a produs in anul 2012. Care cod civil e aplicabil in cauza, vechiul sau noul cod civil?