avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 369 soluții astăzi
Forum Activitate rodica_mo

Activitate rodica_mo

Buna seara,

Mai sus de terenurile in discutie era o singura casa pe vremuri si in rest paduri si fanete. Vecinii mai noi fie au primit mosteniri in zona respectiva fie au cumparat sau concesionat terenuri. Nu stim cati sunt si cine sunt acesti vecini. Pot fi de la an la an mai multi, pt ca in spatele acestui deal este un alt deal s.a.m.d.

Exista si alt drum mai scurt pe care puteau sa il foloseasca dar nu s-au inteles cu proprietarul acelui teren. Si acest drum e vizibil pe Google Earth.


o seara buna

Multumesc pentru raspuns.

Mama nu a semnat niciun document cu niciunul dintre vecinii (mai vechi sau mai noi). Nu a fost solicitata.

Cert este ca nu s-au luat in calcul si alte drumuri posibile si mai scurte (alti vecini cu care se invecineaza si au acces la drumul public).

Vom apela asa cum ne-ati sugerat, la un avocat.

Multumesc mult. O sa studiem legea si o sa contactam un avocat pentru a ne proteja drepturile.




Buna ziua,

Mama mea si un unchi, detin doua terenuri pe un deal prin care alti vecini trec catre proprietatile lor. Accesul vecinilor a fost asigurat de foarte multi ani ("drumul" facut de acesti vecini este vizibil pe Google Earth), in conditiile in care au distrus terenul de acces aflat in proprietatea mamei si unchiului meu.
In 2014 unchiul meu a inceput sa prezinte semne de senilitate. Fiicele dansului au constatat ca pe drumul de acces s-a trecut cu masini de tonaj si ca s-au depozitat pe acest teren, pietris si masini. Au chemat politia si au facut sesizare la parchet. S-au facut poze etc. si am inteles ca s-a blocat accesul pentru masini. Nu avem inca un raspuns la aceasta sesizare, dar in schimb doi vecini (proprietari sau concesionari) au dat in judecata pe mama si pe fratele ei pentru ca nu au acces la proprietatile lor. Mentionez ca aceste persoane nu au contactat-o niciodata pe mama pentru a cere acest acces (nici verbal si nici in scris) dealtfel nici nu stim cine sunt. Nu stiu daca unchiul meu a semnat vreo intelegere cu ei, mai degraba cred ca a fost o intelegere de buna vecinatate.

Am citit pe forum puncte de vedere diferite despre dreptul la acces pe o proprietate si sper ca acest drept nu este un fel de "cuiul lui Pepelea" pentru ca nu stiu unde se termina drepturile si unde incepe abuzul.
Prin urmare, va rog sa imi spuneti care este legea care stabileste drepturile si obligatiile proprietarilor care trebuie sa asigure accesul la proprietatile vecine si ce poate mama mea sa faca pentru a -si proteja drepturile si proprietatea?

o zi buna











Răspuns la discuția Pfa factura in valuta
Multumesc. Clientul este din Moldova deci factura nu trebuie tradusa. Trebuie insa sa trec suma in valuta. In acest caz pot sa folosesc o factura tipizata (cu valoarea in -lei - in capul de tabel) si sa scriu usd in loc de lei?

Si la denumirea serviciului (1) sa trec in explicatie contravaloarea serviciului echiv cu x lei echiv la cursul BNR din ziua emiterii?
Buna ziua,

Ca PFA neplatitor de TVA care desfasoara activitate de consultanta tehnica pentru un client extern pot sa emit o factura in valuta? Clientul vrea factura in valuta. si plata se face prin cont bancar.
Daca emit factura in valuta cum justific suma in Romania?
Se poate emite factura in valuta pe un facturier in lb rom sau sunt carnete speciale?

Multumesc,



Buna seara,

Da au semnat ca declaranti.
Multumesc, am inteles ca parintii sunt singurii care pot reclama neindeplinirea obligatiilor. Este ok.
In ceea ce priveste incheierea contractului intre noi fratii, este normal sa fi fost martori in acest contract incheiat intre noi (asa cum am spus, ei locuiesc acolo, a fost casa lor si tot a lor a fost decizia de a o vinde fratelui).

In fine, aceasta e situatia. Acum intrebarea mea este daca exista posibilitatea de a face o intelegere la notar ca ei renunta la aceasta clauza de intretinere si ingrijire din contract pentru a nu mi se imputa ceva ce nu tine de mine, in rest dreptul de a se intoarce si de a locui in aceasta casa cat traiesc este firesc sa ramana.

o seara buna
Buna seara si multumesc pentru raspuns. La incheierea actului de vanzare al casei am fost de acord sa preluam aceleasi clauze pe care le-a avut si fratele in contractul de vanzare incheiat intre el si parinti. Noi nu locuim in aceasta casa, am cumparat-o pentru a oferi copilului casa in care locuim acum, asta oricum intr-un viitor destul de indepartat in timp.
Cum contractul incheiat are clauzele mentionate nu dorim ca dupa efortul financiar depus sa avem probleme fiindca, fratele ar putea oricand sa spuna ca noi nu ne-am achitat de aceasta obligatie de ingrijire si intretinere... Nici noi nu putem sa facem acest lucru in mod normal daca ei se vor muta la 300 km de noi.
Oamenii sunt schimbatori si maine uita ce spun azi.. De aceea as vrea sa stiu ce ar trebui sa fac ca sa previn situatia in care ar putea sa spuna ca nu ne-am achitat de aceasta obligatie.
La incheierea actului de vanzare cumparare asupra unui imobil de la un frate (imobil in care locuiesc parintii) am preluat si clauza ca parintii isi rezerva dreptul de abitatie viager precum si ca am obligatia de intretinere si ingrijire a acestora. (imobilul a fost cumparat de frate de la parinti). Fratele a cumparat o casa la tara
si doreste ca parintii sa mearga acolo iar parintii doresc si ei acest lucru. Nu pot sa ma opun, dar in acest caz eu nu pot proba ca imi respect obligatiile fata de ei.
Cum pot preveni ca mai tarziu, fratele sau mostenitorii lui sa conteste actul de vanzare pe acest motiv, avand in vedere ca parintii stau cu el?
Cum ar trebui sa procedez ca sa previn contestarea acestui act?
Multumesc anticipat.