avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1105 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Pfa factura in valuta
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Pfa factura in valuta

Buna ziua,

Ca PFA neplatitor de TVA care desfasoara activitate de consultanta tehnica pentru un client extern pot sa emit o factura in valuta? Clientul vrea factura in valuta. si plata se face prin cont bancar.
Daca emit factura in valuta cum justific suma in Romania?
Se poate emite factura in valuta pe un facturier in lb rom sau sunt carnete speciale?

Multumesc,



Cel mai recent răspuns: Vlajoaga Robert PFA , Contabil 13:43, 15 Mai 2014
Buna ziua
Se face o factura externa normal in limba tarii respective (banuiesc ca e bine si in engleza, vorbiti cu partenerul dv daca va accepta, daca nu apelati la un traducator si va face un model) , pe care sa specificati neaparat ca nu sunteti platitor de TVA, nu va inregistrati cu factura externa, pe extrasul de cont va apare suma in lei la cursul din ziua in care v-au intrat banii. Cu acea suma va inregistrati in contabilitatea dv. La factura externa se ataseaza o traducere care se tine la contabilitate langa extrasul de cont. Sper sa va fi informat corect. Asa facem si noi, avem pfa, neplatitor de TVA.
Multumesc. Clientul este din Moldova deci factura nu trebuie tradusa. Trebuie insa sa trec suma in valuta. In acest caz pot sa folosesc o factura tipizata (cu valoarea in -lei - in capul de tabel) si sa scriu usd in loc de lei?

Si la denumirea serviciului (1) sa trec in explicatie contravaloarea serviciului echiv cu x lei echiv la cursul BNR din ziua emiterii?
Din punctul de vedere al codului nostru fiscal :
- puteti face factura in orice limba, in orice moneda cu conditia ca sa fie inregistrata in conta in lei la cursul bnr ( - o zi); plata la fel, se inreg in lei la curs bnr minus o zi; pot genera diferente de curs.
- tva ( cand exista) trebuie mentionat obligatoriu in lei.
In rest puteti s afaceti cum vreti si cum va intelegeti cu partenerul extern.

Ca o observatie: nu puteti emite facturi catre persoane platitoare de tva din UE. Va trebuie cod de tva. ( dar nu e cazul acum, pe viitor )

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa in sistem real si facturare canada FilipB FilipB Buna ziua. Am infiintat un PFA si mi s-a ivit ocazia sa am un client din Canada. M-ar interesa cum se procedeaza cu facturarea. Am nevoie de ceva acte in ... (vezi toată discuția)
Emitere factura in usd si incasare in cont de ron Nguyen Nguyen Buna ziua. Intampin situatia urmatoare. Am un PFA neplatitor de TVA care factureaza catre un client din afara UE. Factura este emisa in USD, mentionand si ... (vezi toată discuția)
Factura în usd; diferenta de curs Nguyen Nguyen Buna ziua. Intampin situatia urmatoare. Am un PFA neplatitor de TVA care factureaza catre un client din afara UE. Factura este emisa in USD, mentionand si ... (vezi toată discuția)