Buna ziua,
Nu ati specificat obiectul de activitate. Facturarea pentru clienti externi nu trebuie sa difere fata de cea la interiorul tarii din punct de vedere formal, de exemplu in cazul serviciilor prestate, difera doar moneda in care facturati si pe care o stabiliti in contract in acord cu clientul. Pe factura externa se trece suma in moneda convenita cu clientul. In contabilitate , in registrul de incasari si plati , se trece suma in lei de la data incasarii, prin utilizarea cursului stabilit de BNR in ziua anterioara incasarii (mentionandu-se la explicatii suma in valuta) iar diferenta nefavorabila rezultata din conversia de catre banca la cursul acesteia, mai mic, se inregistreaza pe cheltuieli din diferente de curs valutar.
Dacă PFA-ul nu este platitor de TVA (si chiar daca ar fi fost platitor de TVA), facturile externe către clienți non-UE se fac fără TVA, indiferent dacă firma clientului extern plătește sau nu TVA; nu sunt declaratii in plus fata de facturarea la intern (altele sunt conditiile/declaratiile daca s-ar factura in interiorul UE).
Nu este ilegal sa incasati veniturile aferente PFA in conturi personale, atat timp cat declarati fiscal acele venituri (PFA nu e obligat dpdv legal sa aiba cont de PFA separat de contul personal - desi unii prefera asa pentru a-si gestiona mai usor veniturile si cheltuielile deductibile ca sa nu existe apoi probleme cu controalele ANAF care sa le considere unele cheltuieli ca fiind nedeductibile).
~ final discuție ~