OK.
Dar faptul ca in sedinta de c-ex NU s-a luat nicio decizie in legatura cu demisiile celor 2 membrii ,in ce categorie intra?
De ex: dna cristela de la bl x,sc y face o adresa catre presedinte ca sunt probleme la instalatia comuna de apa.Aceasta adresa este pusa in discutie in sedinta de c-ex (se presupune ca administratorul cunosate problema) si se IA O DECIZIE
Se contacteaza firma specializata sa rezolve problema. Caz inchis.
La demisie.....se ia la cunostinta ...si gata!! Nu-i ciudat??
Art.55
"(4) Deciziile comitetului executiv se consemnează în registrul unic de
procese-verbale al asociaţiei de proprietari şi se semnează de toţi membrii
prezenţi, precum şi de către cenzor/comisia de cenzori şi se afişează la avizier
în termen de maximum 7 zile de la data şedinţei comitetului executiv."
(7) În cazul schimbării sau demisiei unui membru al comitetului executiv al
asociaţiei de proprietari, acesta este obligat să transmită, în termen de 5 zile de
la încetarea mandatului său, celorlalţi membri ai comitetului executiv, în baza
unui proces-verbal de predare-primire vizat de preşedintele asociaţiei de
proprietari şi de către cenzor/comisia de cenzori, toate documentele şi bunurile
asociaţiei pe care le-a avut în administrare sau în folosinţă. (8) În cazul demisiei unui membru al comitetului executiv al asociaţiei de
proprietari, membrul demisionar îşi exercită toate atribuţiile şi răspunderile până
la data alegerii unui nou membru al comitetului executiv în locul acestuia.
Recunosc ca interpretarea de la pct 8 imi da cu virgulă!!!
Art. 59. (1) Cenzorul/Comisia de cenzori sunt persoanele mandatate de
asociaţia de proprietari să urmărească aplicarea prevederilor prezentei legi de
către organele de conducere ale asociaţiei de proprietari şi să verifice execuţia
bugetului de venituri şi cheltuieli conform prevederilor legale în vigoare.
Multumesc pentru implicare in discutie.Probabil "speța" in cauză nu s-a mai intamplat la nicio asociatie...de unde lipsa de experinta.
Discutand pe prevederile legale vad ca interpretam diferit:
1. AG precedenta a stabilit 5 membrii.Hotararile AG sunt obligatorii.
2. In sedinta de c-ex ,cand s-au discutat demisiile s-a mentionat in PV "luarea la cunostinta a demisiilor" ...fara a se consemna nicio decizie in acest sens( convocare AG,anuntarea membrilor asociatiei asupra demisiilor).Am luat la cunostinta de demisii dupa ce am solicitat in scris sa mi se puna la dispozitie copii dupa PV al sedintei c-ex.
3. La un c-ex de 3 persoane,cum spuneti dvs, daca sedinta poate fi convocata de 2 membrii,in situatia in care se supune la vot, asupra unei decizii, se poate ajunge la un vot egal 1=1.Cum vedeti rezolvarea ? La 3 membrii (din 5) NU poate exisista aceasta situatie.
"...AG insa poate fi convocata si de catre proprietari (minim 20%)."
Ce legatura are cu subiectul in discutie??
Daca AG precedenta a decis sa fie 5 membrii in c-ex.....iar hotararea AG este OBLIGATORIE, cum spuneti ca nu-i obligatorie convocarea AG ptr alegerea a 2 ,noi,membri C-ex ???
Ati citit ce-am scris mai sus:
"(3) Şedinţele comitetului executiv se ţin cel puţin o dată pe lună şi se
convoacă, pe bază de tabel convocator, de preşedintele asociaţiei de proprietari
SAU de jumătate plus unu din numărul membrilor săi, cu cel puţin 5 zile înainte
de data stabilită pentru şedinţă"
Daca raman 3 membrii cum pot "...SAU jumatate plus unu" sa convoace o sedinta c-ex ????(da cu virgula)
Art. 55
"(1) Comitetul executiv are următoarele atribuţii:
a) convoacă adunarea generală a asociaţiei de proprietari cel puţin o dată pe
an şi ori de câte ori este necesar;"
"(3) Şedinţele comitetului executiv se ţin cel puţin o dată pe lună şi se
convoacă, pe bază de tabel convocator, de preşedintele asociaţiei de proprietari SAUde jumătate plus unu din numărul membrilor săi, cu cel puţin 5 zile înainte de data stabilită pentru şedinţă"
Daca este prevazut "si de cate ori este necesar" se intelege si necesitatea convocarii pentru alegerea a 2 membrii de c-ex. Corect?
Daca NU se face acest lucru CUM poate fi legala functionarea cu 3 membri c-ex ??
Daca AG a votat 5 membrii cum poate fi legal cu 3?? Cu 3 membrii e legal constiuta o sedinta de C-ex. In lege se specifica ca sedindta de C-ex este convocata de presedinte SAU jumatate +1 din membrii,adica 3. O sedinta este legal constituita si fara prezenta presedintelui. In cazul in care raman 3 membrii ( presedinte + 2 membrii) CUM mai se poate convoca o sedinta de C-ex fara presedinte ???? "Presedintele nu poate lipsi de la AG, pentru ca legea spune ca este este cel care conduce ședințele adunărilor generale și ale comitetului executiv (art. 57, lit q). Daca presedintele nu-si indeplineste obligatiile, schimbati-l."
Poate "ghinionul" face ca nu poate fi prezent la ședință. Care-i solutia ? Cum decurge sedinta de AG pana se ajunge la pct de schimbare a presedintelui ??
Buna ziua,
In cazul demisiilor a 2 membrii de comitet executiv ,care sunt obligatiile presedintelui ? Convocare AG pentru alegerea altor 2 membrii (sa se completeze pana la 5 membrii,cat s-a hotarat in AG precedenta)?
In PV al sedintei de comitet s-a mentionat doar luarea la cunostinta a demisiilor...fara nicio alta mentiune/decizie. Mai bine de 2 luni NU s-a luat nicio decizie.
La intrebarile mele mi s-a raspuns ca se va lucra doar in 3 membrii pana la AG anuala(asta ar inseamna cam 4 luni de la data demisiilor). E legal??
Daca la AG anuala,obligatorie,(convocata si reconvocata) NU se prezinta presedintele in functie CARE este procedura LEGALA de se tine ședința?? Doar mentionarea in PV ca NU este prezent?
"cum ar fi, de exemplu ca un singur bloc sa fi instalat interfon si toate celelalte blocuri din asociatie sa plateasca pentru intretinerea si reparatia lui. ? Nu va suna ciudat ?"
In aceasta situatie plata se facea din fondul de reparatii constituit la nivel de asociatie,cheltuiala fiind repartizata pe lista de plata a respectivei scari.
Exista solutie legala. Nu-iobligatoriu ca la nivel de asociatie sa fie constituit un fond special.
Cum procedez in siuatia asta : " Acest lucru e valabil si in situatia fondurilor provenite din penalitati ?
(cf. art. 77 (3) din Legea 186/2018)"
Ok. In situatia data data daca noi avem 20 de scari de bloc care aduc venituri,din chirii,presupune ca trebuie tinuta contabilitatea lor pe fiecare scara. Corect? Acest lucru e valabil si in situatia fondurilor provenite din penalitati ?
(cf. art. 77 (3) din Legea 186/2018)
Noi achitam toate reparatiile (din fondul special) de la scara cu venituri dar ajutam si celelate scari,care nu aduc venituri din chirii, cu un procent maxim de 25% din suma alocata reparatiilor, din fondul special.
Dar cine v-a zis (eu nu) ca trebuie sa achitati acea factura ?!? Am lamurit problema de la primul mesaj.
"Poate ca au dreptate cei din blocul cu teava noua de gaz, daca pe proprietatea comuna respectiva s-a inchiriat spatiu pentru acel bancomat. Celelalte blocuri din asociatie au vreo parte comuna care sa fie legata de acest bloc ? Desigur nu. Nu e oare o parte comuna exclusiva ? Si atunci chiria respectiva trebuie sa fie pentru un fond de reparatii special, destinat partii comune exclusive."
Inseamna ca am interpretat eu gresit raspunsul dvs.
In cazul descris cum pot eu ca asociatie sa achit din contul asociatiei o factura care NU este venita pe "numele" asociatiei?
"Nu, cei care sunt proprietari ai tevii sunt cei care se ocupa si isi impart costurile de reparatie. Teava de gaz nu este parte comuna, consemnata in cartea tehnica a blocului si nici parte comuna adaugata prin modernizare, conform art.51 din legea 196/2018."
Mai mult asta ar presupune ca din acelasi cont sa achit si partea ce le revine societatilor comerciale racordate la acea teava. Cum pot recupera banii de la ei? Ei motivand ca au contract incheiat cu societatea de distrbutie gaz NU cu asociatia?