avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Activitate ildiko_13

Activitate ildiko_13

Exact la acest articol 3 din OG 13/2011 fac referire cei de la Finante, insa aceasta ordonanta se refera la reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar, iar potrivit articolului 9 din aceasta ordonanta:

Art. 9. - Dobanzile percepute sau platite de Banca Nationala a Romaniei, de institutiile de credit, de institutiile financiare nebancare si de Ministerul Finantelor Publice, precum si modul de calcul al acestora se stabilesc prin reglementari specifice.


In cazul in care vorbim despre dobanda ce urmeaza a fi restituita de Ministerul Finantelor Publice, nivelul dobanzii de ce nu este cel stabilit prin reglementarea specifica domeniului fiscal, adica Codul de procedura fiscala?

Buna ziua,
Am o sentinta definitiva, prin care am obtinut restituirea taxei de poluare cu dobanda legala de la data achitarii pana la data restituirii integrale.

Dupa parerea mea rata dobanzii ar trebui sa fie cel stabilit in Codul de proc fiscala, fiind vorba de sume ce urmeaza a fi restituite din bugetul de stat. Angajatii Finantelor sustin ca baza legala aplicabila in acest caz este OG.13/2011.

Care este baza legala care trebuie aplicata privind stabilirea acestei dobanzi?
Noi ne-am bazat pe art.2537 cod civilă „prescripţia se întrerupe printr-un act voluntar de executare sau prin recunoaşterea, în orice alt mod, a dreptului a cărui acţiune se prescrie, făcută de către cel în folosul căruia curge prescripţia.

Insa din punctul de vedere al instantei:
"Recunoaşterea pentru a produce efecte întreruptive trebuie să fie neîndoielnică, ceea ce nu este cazul în speţă.
Restituirea parţială s-a efectuat în baza unor prevederi legale, care instituiau această obligaţie şi nu ca urmare a recunoaşterii voluntare a debitului, pârâta fiind consecventă în aprecierea că taxa achitată are temei legal şi nu poate face obiectul unei restituiri.
"

Ma puteti ajuta cu niste idei pentru recurs?
Am citit intrun articol (insa n-am aflat inca baza legala), potrivit caruia termenul de prescriptie se intrerupe chiar si datorita faptului ca prin OUG 50/2008 a fost abrogat articolul 214(1)-214(3) al Cod de proc fisc (pe baza caruia am platit taxa in 2007).
Se poate demonstra ca nu doar prin recunoastere, ci si prin schimbari legale se intrerupe prescriptia?
Sunt si eu in situatie similara (taxa platita in 2007, o parte din ea recuperata in 2008, actiune depusa in 2013).
Care este motivul/baza legala prin care termenul de prescriptie devine: 1 ianuarie 2008-31 decembrie 2013. (in loc de 1 ianuarie 2008-31 decembrie 2012).
Va multumesc anticipat pt raspuns