vinczeelisabeta a scris:
Am cumparat o masina in iulie anul 2007 pentru care am platit o taxa de inmatriculare 5300 lei.In anul 2008 am depus cerere la finante pentru recuperarea taxei si in octombrie 2008 mi s-a restituit suma de 2000 lei.
In martie 2013 am deschis actiune judecatoreasca pentru recuperarea taxei integrale de inmatriculare iar finantele a depus o intampinare prin care solicita respingerea actiunii pe fond ca PRESCRISA, motivand calculul termenului de prescriptie, conform Codului de procedura fiscala, incepand de la 1 ianuarie 2008 (primul an ulterior anului 2007, anul cumpararii).
Intrebarea mea este ca s-a calculat corect termenul de prescriptie?
Daca in octombrie 2008 mi s-a restituit o parte din suma, nu s-a intrerupt perioada de prescriptie?Nu se calculeaza din nou perioada de prescriptie incepand de la aceasta data, octombrie 2008?
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Art. 133 Întreruperea termenului de prescripţie-Cod procedura fiscala.
Termenul de prescripţie prevăzut la art. 131 se întrerupe:
a) în cazurile şi în condiţiile stabilite de lege pentru întreruperea termenului de prescripţie a dreptului la acţiune;
b) pe data îndeplinirii de către debitor, înainte de începerea executării silite sau în cursul acesteia, a unui act voluntar de plată a obligaţiei prevăzute în titlul executoriu ori a recunoaşterii în orice alt mod a datoriei;
c) pe data îndeplinirii, în cursul executării silite, a unui act de executare silită;
d) în alte cazuri prevăzute de lege.
Litera b este cea care se potriveste cazului dumneavoastra, prin restituirea unei parti din taxa s-a produs un act voluntar de plata, urmand ca termenul de prescriptie sa fie intrerupt si sa curga un nou termen de prescriptie, incepand cu anul urmator .
Totusi parerea mea este ca in aceste cazuri in care Curtea Europeana de Justitie s-a pronuntat in sensul ca dispozitiile legale interne incalca normele comunitare, impunandu-se restituirea sumelor incasate in baza acestor dipozitii legale si a dobanzii aferente, fara a impune o limita in timp in privinta acestor restituiri, nu ar trebuie sa se tina cont de aceste termene impuse de legislatia interna, ci ar trebui sa se urmareasca aplicarea dispozitiilor acestor hotarari si obligarea statului la restituirea sumelor incasate urmare a incalcarii normelor comunitare .
In fond, urmare a aderarii la UE, statul ar trebui sa respecte si sa execute cu buna credinta normele comunitare, nu sa gaseasca si sa puna piedici in implementarea acestora, si asta in detrimentul propriilor cetateni .