avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Recuperare taxa inmatriculare auto
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Recuperare taxa inmatriculare auto

Am cumparat o masina in iulie anul 2007 pentru care am platit o taxa de inmatriculare 5300 lei.In anul 2008 am depus cerere la finante pentru recuperarea taxei si in octombrie 2008 mi s-a restituit suma de 2000 lei.
In martie 2013 am deschis actiune judecatoreasca pentru recuperarea taxei integrale de inmatriculare iar finantele a depus o intampinare prin care solicita respingerea actiunii pe fond ca PRESCRISA, motivand calculul termenului de prescriptie, conform Codului de procedura fiscala, incepand de la 1 ianuarie 2008 (primul an ulterior anului 2007, anul cumpararii).
Intrebarea mea este ca s-a calculat corect termenul de prescriptie?
Daca in octombrie 2008 mi s-a restituit o parte din suma, nu s-a intrerupt perioada de prescriptie?Nu se calculeaza din nou perioada de prescriptie incepand de la aceasta data, octombrie 2008?
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Dan Cozma , Consilier juridic 15:08, 7 Martie 2014
Sunteti in termen. (1 ianuarie 2008-31 decembrie 2013; actiunea fiind depusa in martie 2013).
Sunt si eu in situatie similara (taxa platita in 2007, o parte din ea recuperata in 2008, actiune depusa in 2013).
Care este motivul/baza legala prin care termenul de prescriptie devine: 1 ianuarie 2008-31 decembrie 2013. (in loc de 1 ianuarie 2008-31 decembrie 2012).
Va multumesc anticipat pt raspuns
vinczeelisabeta a scris:

Am cumparat o masina in iulie anul 2007 pentru care am platit o taxa de inmatriculare 5300 lei.In anul 2008 am depus cerere la finante pentru recuperarea taxei si in octombrie 2008 mi s-a restituit suma de 2000 lei.
In martie 2013 am deschis actiune judecatoreasca pentru recuperarea taxei integrale de inmatriculare iar finantele a depus o intampinare prin care solicita respingerea actiunii pe fond ca PRESCRISA, motivand calculul termenului de prescriptie, conform Codului de procedura fiscala, incepand de la 1 ianuarie 2008 (primul an ulterior anului 2007, anul cumpararii).
Intrebarea mea este ca s-a calculat corect termenul de prescriptie?
Daca in octombrie 2008 mi s-a restituit o parte din suma, nu s-a intrerupt perioada de prescriptie?Nu se calculeaza din nou perioada de prescriptie incepand de la aceasta data, octombrie 2008?
Va multumesc anticipat pentru raspuns!

Art. 133 Întreruperea termenului de prescripţie-Cod procedura fiscala.

Termenul de prescripţie prevăzut la art. 131 se întrerupe:

a) în cazurile şi în condiţiile stabilite de lege pentru întreruperea termenului de prescripţie a dreptului la acţiune;

b) pe data îndeplinirii de către debitor, înainte de începerea executării silite sau în cursul acesteia, a unui act voluntar de plată a obligaţiei prevăzute în titlul executoriu ori a recunoaşterii în orice alt mod a datoriei;

c) pe data îndeplinirii, în cursul executării silite, a unui act de executare silită;

d) în alte cazuri prevăzute de lege.

Litera b este cea care se potriveste cazului dumneavoastra, prin restituirea unei parti din taxa s-a produs un act voluntar de plata, urmand ca termenul de prescriptie sa fie intrerupt si sa curga un nou termen de prescriptie, incepand cu anul urmator .
Totusi parerea mea este ca in aceste cazuri in care Curtea Europeana de Justitie s-a pronuntat in sensul ca dispozitiile legale interne incalca normele comunitare, impunandu-se restituirea sumelor incasate in baza acestor dipozitii legale si a dobanzii aferente, fara a impune o limita in timp in privinta acestor restituiri, nu ar trebuie sa se tina cont de aceste termene impuse de legislatia interna, ci ar trebui sa se urmareasca aplicarea dispozitiilor acestor hotarari si obligarea statului la restituirea sumelor incasate urmare a incalcarii normelor comunitare .
In fond, urmare a aderarii la UE, statul ar trebui sa respecte si sa execute cu buna credinta normele comunitare, nu sa gaseasca si sa puna piedici in implementarea acestora, si asta in detrimentul propriilor cetateni .
Noi ne-am bazat pe art.2537 cod civilă „prescripţia se întrerupe printr-un act voluntar de executare sau prin recunoaşterea, în orice alt mod, a dreptului a cărui acţiune se prescrie, făcută de către cel în folosul căruia curge prescripţia.

Insa din punctul de vedere al instantei:
"Recunoaşterea pentru a produce efecte întreruptive trebuie să fie neîndoielnică, ceea ce nu este cazul în speţă.
Restituirea parţială s-a efectuat în baza unor prevederi legale, care instituiau această obligaţie şi nu ca urmare a recunoaşterii voluntare a debitului, pârâta fiind consecventă în aprecierea că taxa achitată are temei legal şi nu poate face obiectul unei restituiri.
"

Ma puteti ajuta cu niste idei pentru recurs?
Am citit intrun articol (insa n-am aflat inca baza legala), potrivit caruia termenul de prescriptie se intrerupe chiar si datorita faptului ca prin OUG 50/2008 a fost abrogat articolul 214(1)-214(3) al Cod de proc fisc (pe baza caruia am platit taxa in 2007).
Se poate demonstra ca nu doar prin recunoastere, ci si prin schimbari legale se intrerupe prescriptia?
Ultima modificare: Vineri, 7 Martie 2014
ildiko_13, utilizator
Subsemnatul consider ca dreptul la restituire nu s-a nascut incepand cu data platii taxei ci incepand cu data abrogarii dispozitiilor art. 2141-2143 C.fiscal , respectiv 30.06.2008 .
Prin abrogarea dispozitiilor din Codul fiscal si introducerea noii taxe de poluare statul roman a dorit a inlatura dispozitiile contrare normelor comunitare, dand posibilitatea celor care au achitat aceasta taxa se ceara restituirea diferentei dintre taxa de poluare si taxa de prima inmatriculare, iar prin instanta a intregii sume .
Tocmai de aceea consider ca din momentul abrogarii dispozitiilor din codul fiscal, s-a nascut si dreptul de a cere restituirea taxei achitata, urmare a declararii ei ca fiind contrara normelor comunitare .
Drept urmare dreptul de a cere restituirea taxei s-a nascut din anul urmator abrogarii dispozitiilor codului fiscal si anume din 2009 .
Nu este obligatoriu ca instanta de recurs sa mentina dispozitiile din sentinta.
Eu cel putin am avut sentinte in care instantele nu au tinut cont de termenul de prescriptie, precum si sentinte prin care instanta de judecata a considerat ca restituirea unei parti din taxa are efect intreruptiv .
Mai mult decat atat dumneavoastra trebuie sa solicitati restituirea taxei de poluare retinuta in anul 2008, in baza OG 50/2008, si nu a taxei de prima inmatriculare din 2007 .
Astfel termenul de prescriptie curge din 2009.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituire taxa auto 2008 BEJENARU PETRU BEJENARU PETRU Respectuos va rog sa ma lamuriti daca este valabila prescriptia in cazul restituirii taxei pentru poluare? TAXA A FOST PLATITA IN 2008, SE MAI POATE ... (vezi toată discuția)
Raspuns intampinare anaf-recuperare taxa auto ANANINA ANANINA Buna ziua,ma puteti ajuta va rog? Cererea mea catre instanta suna asa:DOMNULE PRESEDINTE, Subsemnata …., domiciliata in ... (vezi toată discuția)
Taxa de poluare auto Dana Lazãr Dana Lazãr Buna ziua! V-aş ruga să-mi trimite-ţi şi mie o copie a unei hotărâri admisa cu taxa de poluare, taxă ce a fost platita la sfârşitul anului 2008. Vă ... (vezi toată discuția)