avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... RASPUNS INTAMPINARE ANAF-recuperare taxa auto
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

RASPUNS INTAMPINARE ANAF-recuperare taxa auto

Buna ziua,ma puteti ajuta va rog?
Cererea mea catre instanta suna asa:DOMNULE PRESEDINTE,



Subsemnata …., domiciliata in Buzau,…,in temeiul art.8 alin.1,art.10 alin.1 si art.11 alin.1 din legea nr.554/2004, in termen legal, formulez urmatoarea:

CERERE DE CHEMARE IN JUDECATA


In contradictoriu cu paratii Administratia Finantelor Publice a Municipiului Buzau,cu sediul in Buzau,str.Unirii,nr.209,Directia Generala a Finantelor Publice Buzau,cu sediul in Buzau,str.Unirii,nr.209,judetul Buzau,pentru ca,prin hotararea pe care o veti pronunta sa dispuneti:anularea Deciziei de calcul a taxei pe poluare pentru autovehicule nr…. din 23.10.2008,emisa de Administratia Finantelor Publice a Municipiului Buzau,anularea deciziei nr… din 29.01.2013,emisa de Directia Generala a Finantelor Publice Buzau privind solutionarea contestatiei mele impotriva Deciziei de Calcul a Taxei de Poluare pentru autovehicule, nr. … din 23.10.2008 si obligarea paratilor la restituirea taxei de poluare pentru autovehicule,in suma de 1.888 RON,achitata la Trezoreria Municipiului Buzau prin chitanta seria ..,nr….,emisa de Ministerul Economiei si Finantelor-Trezoreria Municipiului Buzau,actualizata cu dobanda de referinta a B.N.R.la data platii efective.
Totodata chem in judecata,in calitate de parat si Administratia Fondului de Mediu,cu sediul in Bucuresti,str.Splaiul Independentei,nr.294,sector 6,intrucat taxa de poluare a fost incasata in baza O.U.G.nr.50/2008 care prevede faptul ca aceasta taxa constituie venit la bugetul fondului pentru mediu si se gestioneaza de Administratia Fondului pentru Mediu.


MOTIVUL CERERII


In fapt,conform contractului de vanzare-cumparare pentru un autovehicul folosit,incheiat la data de 03.09.2008,am achizitionat autoturismul second hand marca OPEL tip ….. categorie auto M1 norma de poluare E2,serie sasiu …,nr.de omologare …,nr.de identificare ..,an fabricatie 1999,serie carte auto ..,data primei inmatriculari 02.06.1999.
Pentru a putea inmatricula acest autovehicul,mi s-a comunicat decizia prin care s-a stabilit ca trebuie sa platesc o taxa de poluare de 1.888 RON.Impotriva Deciziei de calcul a taxei de poluare pentru autovehicule nr. …,din 23.10.2008,emisa de Administratia Finantelor Publice a Municipiului Buzau am formulat contestatie in termen legal,la care parata A.F.P.M. Buzau nu mi-a raspuns favorabil,motiv pentru care am promovat prezenta actiune.
Precizez faptul ca acest autoturism a fost inmatriculat pentru prima data in Germania la data de 02.06.1999,asa cum reiese din vechiul certificat de inmatriculare cu nr. …,tradus si legalizat,anexat in copie.Mentionez ca am achizitionat acest autoturism de la firma …,conform contractului de vanzare-cumparare pentru un autovehicul folosit incheiat la data de 03.09.2008.
Consider ca aceasta taxa de poluare ,pe care subsemnata am fost obligata sa o achit pentru a putea inmatricula autovehiculul este ilegal incasata in raport cu normele juridice interne si internationale,astfel:
Prevederile art.4 lit.a din O.U.G. nr.50/2008, in baza carora s-a realizat calculul sunt contrare prevederilor Tratatului de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.
Or,conform art.148 alin.2 si 4,din Constitutia Romaniei,tara membra a Uniunii Europene,legea comunitara este aplicabila cu prioritate fata de cea nationala iar potrivit art.25 CE,intre statele memebre sunt interzise taxele vamale la import si export sau taxele cu efect echivalent,fiind interzis statelor membre sa aplice produselor altor state membre impozite interne de orice natura,mai mari decat cele ce se aplica produselor similare nationale,in acest sens pronuntandu-se si instantele judecatoresti.
Potrivit art.4 din O.U.G. nr.50/2008,obligatia de plata a taxei de poluare intervine cu ocazia primei inmatriculari a unui autovehicul in Romania.
Aceasta taxa este discriminatorie deoarece ,asa cum am aratat,din prevederile legale invocate rezulta ca taxa de poluare se datoreaza atat pentru autoturisme noi,cat si pentru cele inmatriculate anterior in celelalte state comunitare ori in alte state,si reinmatriculate in Romania,dupa aducerea lor in tara, incepand cu data de 1 iulie 2008,aceeasi taxa nefiind perceputa pentru autoturismele deja inmatriculate in Romania.
In conformitate cu art.90 paragraful 1 din Tratatul de Instituire a Comunitatii Europene, nici un stat memebru nu aplica ,direct sau indirect,produselor altor state membre impozite interne de orice natura mai mari decat cele care se aplica,direct sau indirect,produselor nationale similare.
Art.90 din Tratatul CE reprezinta unul din temeiurile de baza ale consacrarii liberei circulatii a bunurilor si serviciilor in cadrul tarilor membre comunitare,instituind reguli in conformitate cu care statele membre comunitare trebuie sa se abtina a institui,respective sunt obligate sa inlature orice masura de natura administrative, fiscala sau vamala, care ar fi de natura a afecta libera circulatie a bunurilor, marfurilor si serviciilor in cadrul Uniunii Europene.
In speta taxa pe poluare s-a instituit atat pentru autoturismele noi,indiferent de provenienta lor geografica sau nationala,dar si pentru autovehiculele second hand provenite din statele membre U.E sau alte state dar o atare taxa nu este prevazuta si pentru autovehiculele deja inmatriculate cu toate ca gradul de poluare al acestora este acelasi cu cel produs de autovehiculele second hand importate , uneori chiar mai mare.
Astfel,apreciez ca taxa pe poluare a carei plata este prevazuta ca obligatorie de textele de lege anterior invocate,contravine Tratatului Constitutiv al Uniunii Europene-art.90 paragraful 1,urmand ca analiza dispozitiilor O.U.G.nr.50/2008 privitoare la cauza dedusa judecatii,sa aiba in vedere si dispozitiile art.11 si art.148 din Constitutia Romaniei,legea nr.175/2005 si jurisprudenta Curtii de Justitie.
In dovedirea cererii depun alaturat,in copie,chitanta pentru incasarea de impozite,taxe si contributii cu seria … nr…. emisa de Ministerul Economiei si Finantelor-Trezoreria Municipiului Buzau,decizia de calcul a taxei pe poluare pentru autovehicule nr. ….,din data de 23.10.2008, emisa de Administratia Finantelor Publice a Municipiului Buzau, decizia nr…./29.01.2013,Contractul de vanzare-cumparare pentru un autovehicul folosit incheiat la data de 03.09.2008,certificatul de inmatriculare anterior,tradus si legalizat,cartea de identitate a autovehiculului,documentatia din care rezulta faptul ca autovehiculul a fost inmatriculat in Germania.
In drept invoc dispozitiile art.1 alin.1 din legea nr.554/2004 precum si dispozitiile interne si comunitare la care am facut referire.
Potrivit art.242 alin.2 Cod Procedura Civila solicit judecarea si in lipsa.

Ma puteti ajuta cu un raspuns la o intampinare trimisa de ANAF care suna cam asa:
INTAMPINARE
Ia actiunea promovata de …. prin care solicita instantei de judecata restituirea sumei de 1.888 Iei achitata CU titlu de taxa de poluare cu chitanta seria TS4A, nr. 9266163, suma actuahzata Cu dobanda de referinta a BNR de Ia data platii pana Ia restituirea efectiva.
Pe fond, reclamantul apreciaza ca incasarea taxei este ilegala, prin introducerea taxei pe poluare, Iegiuitorul incalcand in mod direct dispozitiile art. 90 paragraful 1 din Tratat, ale art. 148 aIm. 2 din Constitutia Romaniei.
In opinia noastra, dispozitiile DUG. nr. 50/2008 flu contravin dispozitiilor constitutionale care confera GuvernUlui dreptul de a adopta hotarari si ordonante in vederea asigurarii realizarii politicii interne si externe; mai mult, stabilirea Unei taxe speciale reprezinta o optiune legitima a IegiUitorului de a reglementa anumite fenomene economice, de a realiza disciplinarea anumitor activitati economice sectoriale.
Sustinerea reclamantului potrivit caruia incasarea taxei este ilegaa ni poate fi retinuta de instanta de judecata, intrucat asa cum am arafat anterior aceasta taxa a fost calculata Ia solicitarea reclamantului de catre organul fiscal Ia care acesta este inregistrat ca platitor de impozite si taxe, apoi achitata de catre reclamant si incasata de unitatea trezoreriei statului din cadrul organului fiscal Ia care acestia sunt inregistrati ca platitori de impozite si taxe, in contul Administratiei Fondului pentru Mediu, in temeiul unor dispozitii imperative, dispozitii in vigoare a caror aplicare flu poate fi ignorata.
Fata de solicitarea reclamantului de restituire a sumei de 2.929 lei aratam instantei de judecata ca prin acest act normativ legiuitorul a dispus restituirea in parte , in anumite conditii a taxei pe poluare si nu restituirea integrala a acesteia, avand in vedere faptul ca reclamantul nu se gaseste in nici una din situatiile expres prevazute, apreciem ca nu exista temei legal pentru restituirea taxei pe poluare astfel cum a fost formulata de reclamant.
In opinia noastra, avand in vedere dispozitiile legale invocate ca nu se poate retine a fapta ilicita sau discriminatorie in sarcina organelor fiscale intrucat acestea nu au facut decat sa calculeze taxa si sa a incaseze in contul deschis pe numele Administratiei Fondului pentru Mediu, conform dispozitiilor legale in materie care nu erau abrogate on declarate neconstitutionale.
In ceea ce priveste obligarea Ia plata dobanzii de referinta a BNR Ia data platii efective, cererea este inadmisibila avand in vedere prevederile actului normativ care stabileste nivelul dobanzii pentru obligatli banesti, respectiv OG nr. 13/2011.
Aceasta ordonanta stabileste in mod imperativ , Ia art. 9, faptul ca ;“ dobanzile percepute sau platite de banca nationala a Romaniei, de institutiile de credit, de institutiile financiare nebancare si de Ministerul Finantelor Publice, precum si modul de calcul al acestora se stabilesc prin reglementari specifice.
Fata de aceste considerente, solicitam instantei de judecata respingerea actiunii
Potrivit art. 223 aIm. 3 Noul Cod de procedura civila solicitam judecarea cauzel chiar si in lipsa.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ANANINA , utilizator 16:43, 23 Septembrie 2013
Nu sunteti obligata sa depuneti raspuns la intampinare.
Cititi aceste topicuri :
www.avocatnet.ro/content/for...

www.avocatnet.ro/content/for...
Multumesc foarte mult,m-am lamurit acum.=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare taxa auto lrd lrd Buna ziua, la data de 2.12.2009 am inmatriculat un autoturism skoda fabia si am platit taxa de poluare in valoare de 2170 lei, intrebarea mea este daca am vreo ... (vezi toată discuția)
Restituire taxa de poluare Gociu și Asociații Societate Civilă de Avocați Gociu și Asociații Societate Civilă de Avocați Buna ziua. As dori sa incep un demers judiciar pentru restituirea taxei de poluare, pentru incompatibilitatea prevederilor O.G.50/2008 cu dreptul comunitar, ... (vezi toată discuția)
Taxa poluare Pilu Pilu Buna seara. As fi profund recunoscator daca mi-ar trimite cineva un model de cerere de chemare in judecata pentru restituirea taxei de poluare. Si catre cine ... (vezi toată discuția)