avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Activitate aannddrreeii@gmail.com

Activitate aannddrreeii@gmail.com

Răspuns la discuția Majorare capital social
trope_doi se inseala. E drept, procedand cum zice el, nu risti sa ai probleme la un eventual control, deoarece ai platit in plus... Este o problema de logica in fraza
"capitalul social este constituit din aportul actionarilor sau asociatilor ca subiect de drept, iar ori de cate ori un subiect de drept este beneficiar al unui venit reprezentand dividende, acest venit intra sub incidenta impozitului pe dividende". Legatura dintre majorarea de capital si dividende mie nu mi se pare clara.

Conform art. 7, alin 1, pct 17 din Legea 571/2003 Cod fiscal, cu modificările şi completările ulterioare:

"12. dividend - o distribuire în bani sau în natură, efectuată de o persoană juridică unui participant la persoana juridică, drept consecinţă a deţinerii unor titluri de participare la acea persoană juridică, exceptând următoarele:

a) o distribuire de titluri de participare suplimentare care nu modifică procentul de deţinere a titlurilor de participare ale oricărui participant la persoana juridică;"

Aceasta este exact exceptia care ne intereseaza pe noi. Daca majorarea nu este dividend, atunci nu exista impozit, deoarece "impozit pe majorarea de capital" nu exista.
Este insa posibil (nu sunt sigur asadar) ca la lichidarea societatii, acea parte din capitalul social care s-a constituit din rezerve, sa implice la restituirea capitalului catre asociati plata acelui impozit pe dividend. Insa asta abia la lichidare.